Az árva cica gondozása

Az elárvult, újszülött kiscica etetése nagy kihívás, de hálás és sokszor mókás feladat. Érdemes azonban pár szabályt betartani. Ha biztos abban, hogy az anyaállat nem képes etetni a kicsinyeit, vagy esetleg sajnálatos módon elpusztult, komoly és felelősségteljes feladat vár önre.

Először is meg kell határozni, hogy mennyi idősek a kiscicák. Ez nem gond abban az esetben, ha önnél születtek, ám talált kismacskák esetén nehezebb a feladat. A cicák szeme általában 7-14 napos koruk között nyílik ki. Ha tehát még zártak a szemek, a cicák nagyon fiatalok és sok munka vár önre.

Érdemes az állatorvos segítségét kérni, aki ellenőrzi a kicsik egészségi állapotát és segít meghatározni a korukat.  Az esetleges problémák – bőrelváltozások, szemhéjbetegségek, kiszáradás – kezelhetők, ha időben észreveszi az orvos.

A környezet

Az első feladata, ha elárvult kiscicákat kell felnevelnie, hogy meleg és biztonságos helyet alakítson ki nekik.  Ez lehet egy doboz vagy egy kis szállítóbox, megpakolva száraz és tiszta törülközőkkel, pokrócokkal. Ne feledje el ezeket gyakorta cserélni, nehogy átnedvesedve beteggé tegyék a kicsiket.

Egy cicának egyáltalán nem mindegy, hogy milyen boxban "lakik". Érdemes olyat választani, ami körbeöleli a kicsi állatot, de felülről is nyitható, hogy könnyen ki tudja venni szükség esetén. Ráadásul ha időben a boxhoz szoktatja a cicát, és ő megkedveli a helyét, később sokkal könnyebb dolga lesz, amikor állatorvoshoz kell vinnie, vagy utazni készülnek. Mi itt találtunk ideális macska boxot.

A kuckót tegye meleg, csendes, huzatmentes helyre, és ügyeljen arra is, nehogy túlzottan melegük legyen. A kicsiknek 32-33 fokos környezetre van szükségük, ellenőrizze hát időnként a hőmérsékletet.

Nagy segítség lehet egy melegítőpárna a doboz alá helyezve. Bár sokan esküsznek az infralámpára, és az is kifejezetten jó megoldás, azért egy melegítőpárna sokkal nagyobb felületen tud egyenletes meleget biztosítani. Ráadásul ha már a kiscicának nincs rá szüksége, átadhatja a kutyának, vagy elteheti idős napjaira. Nekünk itt sikerült ideális melegítőpárnára lelnünk, amit azóta is használunk, és jelenthetjük, hogy nem csak a cicák, de a kutyus is nagyon szereti.

Kéthetes koruktól már képesek saját testhőmérsékletük szabályozására, így a környezet hőmérséklete már kevésbé kritikus tényező.

kölyökmacskát cumisüvegből etet

Etetés

A nagyon pici cicáknak anyatej pótló tápszerre van szükségük. Ehhez valamilyen etetőedény szükséges. Az állatorvosok általában a szemcseppentőt ajánlják vagy egy kisebb fecskendőt. Bár a legtöbb kisállat áruházban és orvosi rendelőben lehet kapni cumisüveget és hozzávaló cumit, a legtöbb kiscica nem tudja a cumiból kiszívni a tejet. Ebben az esetben önnek kell a szájába nyomkodnia a tejet, míg a cumi a kicsi szájában van.

Nem csak cumisüvegből, de tejpótló tápszerből is igen széles a kínálat. Ahhoz, hogy el tudja dönteni, melyik a pénztárcájának és a cica igényeinek legmegfelelőbb termék, érdemes azok ajánlását és összetételét elolvasni. Mi itt böngésztünk.

Ügyeljen arra, hogy a tápszer mindig meleg legyen, de sosem túl forró. A legjobb, ha meleg víz alatt melegíti fel.

Amennyiben hirtelen van szüksége tejpótlóra, de elérhető közelségben nem tud beszerezni tápszert, akkor keverjen össze egy tojássárgáját sűrített tejjel (ügyeljen arra, hogy mindenképp cukrozatlan legyen). Ne feledje, ez csak időszakos, életmentő pótlás és csak egy-két etetésre alkalmazható!

Az első pár alkalommal alig mérhető mennyiséget fog megenni a kiscica, talán csak pár egy-két teáskanálnyit. Éppen ezért az első időszakban naponta több alkalommal kell etetnie. Kezdetben kétóránként, majd fokozatosan növelheti az etetések közötti időt. Ha a kiscica nem akar a cumiból enni, akkor használjon szemcseppentőt vagy fecskendőt, és csepegtesse közvetlenül a szájába a tápszert.

Mindig kövesse a tejpótló tápszer elkészítési útmutatójában leírtakat és lehetőleg soha ne mikróban melegítse a kész tápszert. Mindig addig etessen, amíg azt nem látja, hogy az evés üteme lelassul, a kicsi már nem érdeklődik az étel iránt.

Amennyiben a kiscica már 24 órája elutasítja az evést, vagy nagyon vékony, azonnal keresse meg az állatorvost. 

Három hetes kortól már lehet híg, hús alapú eledellel kínálni a kismacskákat. Ebben a korban már kezd ismerkedni a cica az ízekkel, tehát egyáltalán nem mindegy, milyen eledellel kínálja, ráadásul a fejlődéséhez kiváló minőségre és kiegyensúlyozott összetételre van szüksége. Nekünk itt sikerült megfelelő tápot találnunk, nem csak olyat, ami a pénztárcánknak megfelelt, de a cicánknak is ízlett.

Minden alkalommal friss ételt tegyen a kicsik elé, és ha már ügyesen esznek, hagyhat előttük egy pár szem száraztápot is, hadd rágcsálják. Érdemes jó minőségű, magas protein- és zsírtartalmú tápot választani és már a kezdetektől azt kínálni. Persze nem könnyű a feladat, hiszen ebben a korban a cica még nagyon picike, tápanyag igénye jelentősen eltér akár a kölyökmacskák igényeitől, de azért két gyártó termékei közül sikerült ezen az oldalon választanunk.

kölyökmacskát kézben tart

A higiénia

Mivel nincs anyamacska, amelyik tisztogassa a kiscicákat, ezt a feladatot is önnek kell elvégeznie. Az anyaállat általában nyalogatásával stimulálja a kicsinyeket, így indul meg a vizelet- és székletkiválasztás. Ezt a feladatot minden etetés alatt vagy után elvégzi.

Fogjon egy meleg vízzel átitatott vatta pamacsot és gyengéden masszírozza át a végbélnyílás és a vizeletkiválasztó szerv környékét. Figyelje meg, a cica azonnal elkezd üríteni. Minden alkalommal tisztogassa le, majd törölje szárazra a cica hasát.

Ahogy a kicsik idősebbek lesznek, egyre mozgékonyabbá válnak. Ekkor már érdemes betenni melléjük egy alacsony peremű dobozkát, melybe vékony réteg macskaalmot önt.

A macskák ösztönösen elkaparják ürüléküket, figyelje meg, hamar rászoknak az alomra, ön pedig elfeledheti az étkezések utáni tisztogatást.

Egészséggondozás

Amire végig ügyelnie kell, az a kiscicák étvágya, aktivitási szintje és növekedése. Ha a kicsi nem akar enni, vagy csökken az étvágya, hívja az állatorvost. Akkor is keresse fel, ha az ürülék vagy a vizelet állaga, szaga, színe változik vagy a kicsi viselkedése lesz más.

Előfordulhatnak felső légúti megbetegedések, amelyek csak állatorvosi segítséggel kezelhetők.

Időnként a szemek váladékozása olyan mértékű, hogy a szemhéjak összetapadnak. Fogjon egy meleg vízzel átitatott vattapamacsot és óvatosan törölje át a szemeket a belső saroktól kifelé haladva. Soha ne próbálja meg erőszakkal felnyitni a szemeket, inkább forduljon állatorvoshoz, ha az áttörölgetés nem segít.

Paraziták is előfordulhatnak egy kismacska környezetében vagy akár bélrendszerében. Az állatorvos kölyökmacskáknak való bolha- és atkairtó szert tud ajánlani, és az sem mindegy, apró korban milyen féreghajtóval van kezelve az állat, ugyanis előfordulhat, hogy bizonyos termékek kifejezetten mérgezőek a kicsikre. Böngéssze át a kínálatot, mi innen választottunk, de előtte mindenképp beszéljen az állatorvossal.

A későbbiek

Hathetes korára már a legtöbb kiscica ügyesen eszik, iszik és kíváncsian szemléli a körülötte levő világot. Ebben a korban már el lehet és ajánlott is elkezdeni az oltási programot.

Az első oltásokkal egy időben megkezdhető az ismerkedés az új gazdákkal, úgy a kicsiknek, mint önnek, hiszen nem mindegy, hogy a szívéhez annyira közel álló apróságok hová, milyen körülmények közé kerülnek majd.

Ajánlott cikkek