Elválasztás

Az elválasztás nem más, mint az a folyamat, amikor a kismacskák a szopásról áttérnek a szilárd táplálékra. Ennek során a kiscicák az anyai gondoskodásról fokozatosan térnek át a szociális önállóságra. Képesek lesznek egyedül étkezni, üríteni, gondoskodni magukról.

Ideálisan mindez az anyaállat teljes felügyelete és irányítása alatt történik. Ha olyan kismacska kerül önhöz, amely elvesztette anyját vagy az anya nem tud megfelelően gondoskodni a kölykeiről, az ön feladata az elválasztás felügyelete.

Mi az ideális kor az elválasztásra?

Az elválasztás ideálisan a kismacska négyhetes kora körül kezdődik és 8-10 hetes korára be is fejeződik. Ha árva kiscicát nevel, akkor se kísérletezzen túl korán az elválasztással, azaz a tápszerről a szilárd táplálékra való áttéréssel. Általánosságban elmondható, hogy amikor a cica szeme kinyílik és már képes fókuszálni, amikor már megáll a lábacskáin, óvatosan el lehet kezdeni a szilárd táplálékkal (mely azonban ekkor még nedves konzerv vagy áztatott, puha táp) ismerkedést.

Mindig problémás dolog a megfelelő tejpótló tápszer kiválasztása. Azt - remélhetőleg - a  legtöbb gazdi tudja, hogy a tehéntej nem megfelelő a kiscicának (és a nagynak sem), de azt sem árt észben tartani, hogy a nagy áruházláncokban kapható cica-tejek sem megfelelőek egy alig párhetes kismacskának. Mi éppen ezért innen választottunk a kínálatból, hiszen a professzionális termékek minőségi garanciát jelentenek.

Bár lehet próbálkozni a száraztápok pépesítésével, és ez kellően hosszú ideig tartó áztatás után sikerül is, a tapasztalatok szerint a pici cicák jobban szeretik az ízletes konzerveket, nem mellesleg a gazdinak is kényelmesebb ezeket tálalnia. Ha már megvan az elhatározás, már csak ki kell választani az ízt, és persze a kiszerelést. Mi általában itt vásárolunk, mert a minőség megbízható, és gyakorta vannak akciók is.

Mennyi ideig tart az elválasztás folyamata?

Az egész procedúra nagyjából 4-6 hétig tart, a legtöbb kiscicát sikerül 8-10 hetes korára tökéletesen elválasztani.

Hogyan kezdjünk hozzá az elválasztáshoz?

A hirtelen elválasztás negatív hatással lehet a kis állat egészségére és szocializációjára is – az evést, az alom használatát, a játékot és sok egyéb hasznos dolgot az anyjuk megfigyelésével sajátítanak el a cicakölykök. Ha csak lehetséges, a kicsiknek az anyjukkal kell maradniuk az elválasztási folyamat során is, hiszen ő ösztöneiből eredően tudja, mit kell csinálni.

Amikor a kölykök elérik a négyhetes kort, helyezze őket egy elszeparált helyre, de csak pár órára redukálva elszakadását anyjától és a szopástól, az anyai felügyelettől. Tegyen be nekik alomtálat, ételt és egy kis vizet. Ahogy egyre függetlenebbé válnak a kiscicák, fokozatosan egyre több időt tölthetnek ezen a helyen, amíg csak teljes mértékben le nem választódnak anyjukról.

Hogyan lehet teljesen elválasztania a kölyköt az anyatejtől vagy a cumisüvegtől?

Tegyen tejpótló tápszert egy alacsony tálkába. Semmiképp se adjon a kicsiknek tehéntejet, mert ez bélproblémákat és hasmenést okozhat. Mártsa az ujját (vagy a cumit, amit az üvegre használt) a tejbe és hagyja, hogy a cica lenyalogassa, majd húzza lassan előtte az ujját, így csalogatva a tálkához.

Soha ne nyomja az orrát az edénybe, amikor azt akarja megtanítani, hogyan kell a tálból enni. A kicsi könnyen belélegezheti a folyadékot, ennek következménye pedig tüdőgyulladás vagy egyéb tüdő probléma lehet. Ha már ügyesen lefetyeli a folyadékot, készítsen neki kásás ételt.

Ha üvegből táplálta korábban a kis árvát. akkor is tud neki segíteni az elválasztásban, mégpedig azzal, hogy először mindig a tálat kínálja és csak utána a cumisüveget.

kölyök cica cumisüveggel

Hogyan lehet megismertetni a kiscicát a szilárd ételekkel?

Készítsen kásás ételt, mégpedig úgy, hogy valamilyen kitűnő minőségű, kölyökcicának való száraztápot összekever tejpótló tápszerrel, amíg az állaga kásás nem lesz. Ahogy a kis állat megszokja, fokozatosan csökkentse a hozzáadott tej mennyiségét, miközben növeli a száraz ételét. 5-6 hetes korára már meg kell tudnia enni az alig nedves tápot is. Ekkor már elöl hagyhat neki némi száraz tápot egész napra, természetesen friss víz mellett. 8-10 hetes korára a legtöbb kismacska tökéletesen képes megbirkózni a száraz tápokkal.

Hogyan történjen az árva cica elválasztása?

Általában az árva vagy más okból üvegből táplált kismacskáknál némileg korábban kezdődik az elválasztás, úgy háromhetes kor körül, de ezzel együtt annak menete alapvetően ugyanaz, mint normális esetben.

Kínáljon tejtápszert egy lapos tálból, tanítsa meg neki, hogyan kell kilefetyelni.

Fokozatosan szoktassa kásás ételre a száraztáp és a tejtáp összekeverésével. Ahogy a kiscica nő és hozzászokik az evéshez, fokozatosan csökkentse a tej, és növelje a száraztáp mennyiségét. 5-6 hetes korára a kicsi már képes lesz a szükséges tápanyagokat tartalmazó szárazeledel fogyasztására.

kölyök cicák esznek

Lehet, hogy a kismacskák elkezdenek játszani a kásás étellel – pofozgatják és belemásznak a tálba, mielőtt rájönnének, hogy abban bizony ételt van. Ne idegeskedjen, legyen türelmes – rá fognak jönni a dolgok nyitjára. Minden esetre szerezzen be nedves törlőkendőket, hogy le tudja törölgetni a pofácskákat és a mancsokat minden egyes etetés után. Egy törülközővel szárogassa meg, majd tegye meleg helyre őket, amíg meg nem száradnak.

Ajánlott cikkek