Útmutató a kölyökmacska etetéséhez

Útmutató a kölyökmacska etetéséhez

Igazából teljesen mindegy, hogy egy pár hetes vagy néhány hónapos cicát fogad otthonába, a cél az, hogy megfelelő módon táplálja és gondozza.

Persze a felnőtt macskák etetése mindig könnyebb, hiszen ők jól elvannak a száraztáppal vagy a macskakonzervvel.

Születéstől négyhetes korig

Anyatej

Szerencsés esetben a kiscicák anyjuk mellett nőnek fel, melynek elegendő teje van táplálásukhoz. Ám ha gondok adódnak – az anyaállatnak nincs vagy nem elég a teje, elutasítja a kicsinyeiről való gondoskodást, stb. – célszerű megkérni az állatorvost, hogy vizsgálja meg. Lehet, hogy emlőgyulladása van, ezért fájdalmas számára a szoptatás.

Kézből etetés

Ha az anyaállat elutasítja a kicsinyeiről való gondoskodást, vagy elárvult a kiscica, akkor bizony a gazdának kell azokat etetnie. A nagyobb kisállat áruházakban kiváló minőségű tejpótló tápszereket lehet kapni, melyekkel – előírásszerű elkészítés esetén – megoldható a kismacskák etetése. A legnagyobb választékot ebben a webáruházban találtuk. Mindemellett ha csak egy mód van rá, nagyon fontos, hogy életük első két napjában szopjanak a kiscicák, ugyanis az ekkor termelődő kolosztrum, azaz előtej létfontosságú anyagokat tartalmaz.

Négytől nyolchetes korig

Elválasztás

Ez a kor az elválasztás időszaka, mely nagyon fontos állomás a kismacska fejlődésében. Adjon a kicsiknek egy rész száraztápot elkeverve három résznyi, tejpótló tápszerrel, vagy egy résznyi konzervet két résznyi tejtápszerrel. Fokozatosan csökkentse a tejpótló mennyiségét.

Az sem mindegy, hogy milyen konzerv eledelt választ a kiscicának. Ebben a korban csakis bébi macskának való eledelt kínáljon, és lehetőleg a legjobb minőséget válassza a megfelelő fejlődés érdekében. Ha nehéz a döntés, hívja segítségül ezt a webáruházat, mi itt akadtunk minőségi átpok széles kínálatára.

macskakonzerv tálkában

2-3 hónapos korig

Macskatáp

Legkésőbb tízhetes korára a kiscica képes kizárólag macskatápot fogyasztani.

A táp fajtája

Ebben a korban kialakulnak a cica étkezési szokásai. Az, hogy a kicsi száraztápot vagy konzervet kap, netalán a kettőt együtt, csak a gazda döntésén múlik. Száraztápból is csak bébi maccskáknak való, az elválasztás utáni időszakra ajánlott eledelt válasszon. Itt keresgélve sikerült olyan száraztápot választanunk, melynek volt azonos ízű és minőségű megfelelője a későbbi életszakaszokra is. Egyéb kiegészítőket, vitaminokat csak állatorvosi javaslat alapján szabad adni.

Az etetés gyakorisága

Ebben az életkorban napi négy alkalommal kell etetni a kiscicákat, mivel gyomruk mérete még túl kicsi ahhoz, hogy a szükséges napi tápanyagmennyiséget egyszerre befogadja. Ha konzerv eledelt etet, ügyeljen arra, hogy két étkezés között a maradékot hűtőben tárolja, tálalás előtt pedig melegítse fel. A száraztápot nyugodtan a kiscica előtt lehet hagyni, hogy éhség esetén kiszolgálja magát. Ha szükséges, keverje el a száraztápot egy kevés vízzel.

3-6 hónapos korig

Napirend

A kiscica kezdi értékelni, ha egyfajta rend van az életében. Ügyeljen arra, hogy az étkezés mindig nyugodt és biztonságos helyen történjen, és lehetőleg ne változtassa ezt a helyet.

Az eledel típusa

Ellenőrizze a táp címkéjét. Nagyon fontos, hogy azon fel legyen tüntetve minden összetevő, a zsír- és a proteintartalom, a rostok mennyisége és a nedvességtartalom. A macskáknál és a kiscicáknál komoly betegségek alakulhatnak ki, ha étrendjük nem tartalmaz elegendő fehérjét. Ne váltogassa a cica étrendjét, ne változtasson a tápokon, hacsak nem szükséges.

Az etetés gyakorisága

A hatodik hónap felé közeledve már elegendő napi három étkezésre elosztani a táp mennyiségét. Érdemes a cica súlyát minden héten lemérni és ennek ismeretében összeállítani étrendjét.
Mennyiség: 1/3 – 1 csésze táp naponta

macska száraztáp tálkában

6 hónapostól egyéves korig

A macska etetése

Annak ellenére, hogy egyéves koruk után is növekszenek a cicák, ekkortól már macskának tekinthetők.

Az eledel típusa

Nem lehet elégszer ismételni, hogy a macskatápnak megfelelő mennyiségű fehérjét kell tartalmaznia. Figyelje meg a táp címkéjén, tartalmaz-e taurint és arginint, melyek nagyon fontos esszenciális zsírsavak. Ne feledje, hogy a macska ragadozó állat, így számára a hús alapvető fontosságú az étrendben.

Száraztáp

Temérdek cég gyárt és kínál száraztápot macskák számára. Mindemellett kaphatók speciális formulával bíró száraz eledelek is, például a szőrlabdák megelőzésére és eltávolítására szolgáló összetevőkkel bíró tápok, vagy húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére szolgáló adalékokat tartalmazó tápok.

Konzervek

Sok gazda a konzervvel való etetést tartja a legideálisabbnak, mivel ezek szénhidráttartalma alacsonyabb, mint a száraztápoké. Ráadásul a konzervet fogyasztó cicák körében ritkább az elhízás. Mindemellett megfelelő adagolás és prémium eledel választása mellett nincs számottevő különbség a konzervvel vagy a száraztáppal való etetés között.

Az etetés gyakorisága

Napi két alkalommal

Mennyiség

A legtöbb táp címkéjén fellelhető adagolási útmutató. Ennek alapján határozza meg a napi porciót.

Kiscicája megfelelő táplálása garantálja, hogy egészséges és boldog macskává fog fejlődni.

Ellenőrizze rendszeresen a cica súlyát, lesse aktivitását, figyelje ürítési szokásait. Ha kiemelt figyelmet szentel a tápanyagoknak már a kezdetektől, a későbbiekben sokkal kevesebb problémával kell szembenéznie.