Mennyi ételt igényel a macska?

Aki élete első macskájával él, biztosan elgondolkodik azon, mennyi is az annyi. De még az a gazdi, aki gyakorlott macskatartónak mondható, ő is sokszor elgondolkodik azon, vajon nem túl kevés vagy nem túl sok-e, amit kedvencének tálal. Ennek egy oka van: a cicák állandóan éhesnek tűnnek.

Egy macska etetése nem igényel komoly szakértelmet, de sok szempont van, amit figyelembe kell venni, például a cica életkora, súlya, de az sem mindegy, hogy száraztápot vagy konzervet kap-e, hogy mennyire érzékeny az állat, vemhes-e vagy szoptat éppen, stb.

Nem mindegy az sem, milyen minőségű tápot etet, ugyanis a kiváló minőségű száraz eledel több tápanyagot tartalmaz, mint ugyanannyi súlyú gyengébb minőségű. Éppen ezért kisebb mennyiséggel biztosítható ugyanaz a tápanyagmennyiség.

Persze szuperprémium tápból megtalálni a megfelelőt szintén nem könnyű feladat. A választék hatalmas, a kiszerelés és az árak is igen széles skálán mozognak. Mi általában itt szoktunk vásárolni, mert a keresésben szuper szűrők segítenek, nem csak márkára, de ízesítésre, kiszerelésre és árra is tudunk szűrni.

Sok gazda dönt úgy, hogy elöl hagyja a száraztápot, hadd szolgálja ki magát kedvére belőle a cica, és ezt egészíti ki napi egy vagy két alkalommal kínált konzerv eledellel. De nem féltetlenül rossz a csak száraz táppal való etetés sem, ha az prémium minőségű. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy mindig legyen elegendő friss víz az állat előtt, mivel pótolni kell azt a vízmennyiséget, ami a konzerv eledelben megvan, ám a száraztápban nincs.

Mivel állandó aggodalmat okozott számunkra, hogy eleget iszik-e a száraztáp mellé a cica, beszereztünk egy automata itatótálat. Ebből nem tudja kipancsolni a vizet, igazából sosem fogy ki belőle a friss víz, nem kell aggódnunk akkor sem, ha esetleg hosszabb időre távol maradunk otthonról. Mi itt vásároltuk meg, ráadásul akciósan.

Mikor új kiscica kerül a házhoz, nagyon fontos, hogy egy ideig ugyanazt a tápot kapja és ugyanolyan mennyiségben, mint korábban. Ráadásul célszerű ugyanazokban az időpontokban is tálalni neki. Később fokozatosan lehet hozzászoktatni az új táphoz és az új etetési rendhez. A cicák nagyon érzékenyek a változásokra, amikor új otthonba kerülnek, hatalmas stresszel kell megküzdeniük. Éppen emiatt nagy segítség a beilleszkedésben, ha legalább étrendje nem változik.

Mikor a beilleszkedés már sínen van, érdemes elkezdeni az átállást az új étrendre. Miután eldöntötte, hogy száraztáppal vagy konzervvel etet-e, esetleg vegyesen, valamint hogy mikor tálalja az ételt, nézzen utána, mennyi az ajánlott mennyiség a választott eledelből.

A macskatápok összetevői

Az egészséges macskaétrend alapja hús alapú fehérje, melynek forrása hús, szárnyas vagy hal. A száraztáp állati proteintartalma mindig legyen magas, ám a növényi fehérjetartalom alacsony. A szénhidrát tartalom nem lehet több tíz százaléknál.
A konzerv táp nagy része húsból álljon, és a lehető legkevesebb húsipari mellékterméket valamint töltőanyagot tartalmazza.

Mennyi legyen a táp?

A tudományos kimutatások szerint egy egészséges, aktív, három és fél kiló súlyú macska napi 60 kalóriát igényel testsúly kilogrammonként.

Általában egy csésze száraztáp nagyjából háromszáz kalóriát tartalmaz, míg egy kis doboz (180 grammos) konzerv 250 kalóriát. Ennek tükrében egy három és fél kilós cica 4/5 csésze száraztápot vagy kicsivel kevesebb, mint egy doboz konzervet igényel naponta. Az arányok alapján megközelítőleg össze tudja állítani a cica napi étrendjét.

Ha engedi, hogy cicája szabadon szolgálja ki magát a száraz eledelből, minden nap mérje ki a mennyiséget a tálkába. Így mindig pontosan látja, a macska mennyit eszik, és nem lesz veszteség, amit ki kell dobnia.

Az étel pontos adagolásával megelőzhető a túletetés és az elhízás

A parás gazdák képesek

Milyen gyakran kell etetni a macskát?

Az etetés gyakorisága nagymértékben függ attól, mit etet. A legtöbb gazda reggel és este kínálja az ételt kedvencének, függetlenül attól, hogy a száraztáphoz szabadon hozzáfér-e vagy sem.

Túl sovány vagy kövér a cica?

A macska egész életén át felügyelnie kell étkezését, és a szervezet változásaihoz igazodva változtatni az étrenden. Időnként tapogassa át az állat csontjait és bordáit. Ha a bordák és a gerinc láthatóak, akkor biztos, hogy sovány. Ha nem érzi a bordákat, akkor valószínűleg túlsúlyos. Ezek tükrében változtasson az adagokon.

Az elhízást megelőzni sokkal könnyebb, mint a túlsúlyos macskát diétáztatni!

A mozgás minden esetben elemi része a fogyásnak, bár tény, egy lusta cicát mozgásra bírni nem könnyű feladat. A sikerhez azonban elengedhetetlenül fontos a diétás táp is. A nagy kínálatból nekünk itt sikerült választanunk, köszönhetően a szűrési lehetőségeknek. Egyszerűen csak bepipáltuk a súlykontroll fület, és máris előttünk volt a  teljes márka- és ízválaszték.

Ajánlott cikkek