Házi praktikák túlsúlyos macskáknak

Lehet, hogy a duci cica cuki, de ha belegondol abba, mekkora veszélyt rejt magában a túlsúly, már nem cuki állapotként kezeli. A cukorbetegség, a szív problémái már közel sem annyira cuki dolgok, pedig a túlsúly gyakori velejárói. 

A gazdák sokszor védekező pozícióba helyezkednek, és azzal érvelnek, nem is olyan nagy a baj, csak alig kicsit duci a cica. Ám ez nem igaz.

Honnan lehet hát tudni, hogy a macska igen is kövér és le kell fogyasztani? Nehéz persze otthon pontosan megmérni az állatot, de a bordák tapintásával a kondíció meghatározható.

Ha a bordák könnyen tapinthatók, akkor nagy valószínűséggel rendben van a macska súlya. Ám ha jó mélyre kell ásni ahhoz, hogy ki tudja tapintani a bordákat, akkor bizony túlsúlyos. A nagy pocak szintén az elhízottság jele.

Az állatorvosi látogatásokkor a doki általában leméri a macskát. A cicák súlya általában 4-5 kg körül van, persze fajtától és egyedtől függően is lehetnek elég nagy eltérések. Ám általában elmondható, hogy egy hét-nyolc kilós, vagy nehezebb macska már elhízott. 

Minél jobban elhízott az állat, annál nagyobb az egészségügyi problémák veszélye. Mivel minden gazda azt szeretné, hogy kedvence hosszú, boldog és egészséges életű legyen, célszerű ezért tenni is. Tehát: a kövér macskát le kell fogyasztani!

Érdemes konzultálni az állatorvossal és megkérni, vizsgálja meg a cicát, nincs-e valamilyen egészségügyi ellenjavallata a fogyókúrának, nincs-e valamilyen betegség az elhízás hátterében. A hirtelen súlygyarapodás sokszor valamilyen betegség jele.

Általában azonban a macskák nem egyik napról a másikra híznak el, hanem hónapok vagy akár évek alatt. A fokozatos fogyás segít abban, hogy szervezete hozzászokjon a változásokhoz, sokkal kevésbé terheli meg, mint a hirtelen, drasztikus fogyókúra. Tehát soha ne éheztesse az állatot fogyókúrás céllal, hiszen az éhezés és a gyors súlycsökkenés akár végzetes májrendellenességhez is vezethet.

Próbálunk néhány ötlettel segíteni!

A fogyás egyetlen biztonságos módja az, ha a szervezet több kalóriát éget el, mint amennyit megeszik. Biztos lehet abban, hogy kedvence nem fog önként és dalolva gyalogolni a futópadon, úgyhogy önnek kell kitalálnia a megoldást, hogyan mozoghat többet. A legjobb, ha olyan játékokat talál ki a közös játékidőre, hogy sokat kelljen futkosnia. Persze végig kell próbálnia pár megoldást, mire megtalálja, melyik játékot szereti a cica a legjobban, de ha ez megvan, közel a cél.

A súlycsökkentő diéta lényege, hogy kevesebb kalóriát kap a macska, majd ha elérte az ideális súlyt, a megfelelő kalória bevitelt kell szinten tartani. Érdemes visszafogni a nasik, jutalomfalatok és konyhai maradékok által bevitt plusz kalóriákat!  Biztos lehet benne, hogy eleinte heves tiltakozás lesz a cica válasza a megváltozott étrendre, hiszen a cél eléréséhez nem csak többet kell mozognia kedvencének, de még kevesebbet is kap enni.

A legtöbb gazda egyébként nincs is tudatában annak, hogy túleteti kedvencét. Ennek oka gyakran az, hogy a tápok csomagolásán feltüntetett adagolási útmutató nem minden macska anyagcseréjének felel meg. Az állatorvos tud tanácsot adni abban, mennyi kalóriára van szüksége kedvencének ahhoz, hogy a súlya csökkenjen. Ezután öné a felelősség, hogy ezt pontosan ki is mérje neki.

Az alacsony kalóriatartalmú kész tápok kifejezetten azzal a céllal készülnek, hogy a cica a fogyókúra során, alacsony kalória bevitel mellett is jóllakott legyen.

Előfordulhat, hogy az állatorvos ilyen tápot ajánl, érdemes megfontolni. Sőt, a konzerv kivitel vásárlása is megfontolandó, hiszen ez jobban eltelíti az állatot.

Ha a cica túlsúlyos, akkor nem járható út az, hogy előtte hagyja a száraz eledelt, még akkor sem, ha az ki van adagolva. A gazdának kell eldöntenie, mikor és mennyit egyen a macska, márpedig ha egész nap előtte a tál, követhetetlen a dolog. Az etetések időpontja legyen rendszeres, és amit fél óra alatt nem fogyaszt el a cica, azt vegye el előle. Így pontosan meg fogja tanulni, mikor kap enni és azt is, mennyi idő áll rendelkezésére, hogy elfogyassza az ételt.

Ha több cica van a családban, bizony külön kell etetni őket, így mindegyikük a saját adagjával lesz elfoglalva és véletlenül sem fordulhat elő, hogy egyikük kevesebbet, a másik többet eszik.

Előfordulhat, hogy a cica felfalja az ételt, majd eljátssza az éhezőt. Ebben az esetben próbálja meg több, kisebb adagban tálalni az adagot. Lehet, hogy a cica igazából nem is az ételre vágyik, hanem figyelemre, ennek hiányában pedig inkább eszik. Amikor ételért könyörög, próbálja meg simogatással, játékkal lekötni.

Amennyiben úgy látja, hogy a fogyókúrás program néhány hét elteltével sem hoz eredményt, akkor mindenképp forduljon az orvoshoz tanácsért. Megfigyelheti, az irányelvek betartásával, következetességgel a cica egyre karcsúbb, élénkebb és egészségesebb lesz.

Ajánlott cikkek