A macskakórok jelei

A rossz hír az, hogy a macskák arról híresek, hogy szeretik eltitkolni a betegségüket. Gyakori, hogy a gazdák nem veszik észre ezért, hogy valami nincs rendben kedvencükkel, amíg az igazán komollyá nem válik. Igencsak képesek elrejteni érzéseiket és fájdalmukat.

Az nyilvánvaló, hogy a cica nem tudja megmondani, ha rosszul érzi magát, a gazda nem igazán érzékeli a nyávogások és a dorombolások közötti különbségeket. Mégis, vannak lehetőségek, és ha figyel, észreveszi, mikor jelzi cicája, hogy valami nincs rendben az egészségével.

A legfontosabb, hogy ügyeljen a viselkedésben és a megjelenésben bekövetkező változásokra. Ehhez egyrészt szemmel kell tartania kedvencét, de fontos a napi ápolás vagy a közös játék során elvégzett áttapintás is.

Csak így lehet tisztában azzal, mi a normális állapot, és így veszi észre mindazt, ami ettől eltér, még mielőtt az igazán komoly problémát jelentene. Ezen túlmenően vannak egyéb figyelmeztető jelek is.

Nagyon fontos, hogy amikor el kell vinnie a cicát az állatorvoshoz, minél pontosabban tudja őt tájékoztatni a tapasztaltakról, hiszen csak így tudja a pontos diagnózist felállítani. Előfordulhat, hogy otthon a cica szokatlan dolgokat produkál, ám az orvosnál olyan ideges, hogy ott véletlenül sem mutat semmit az aggasztó tünetekből.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a tapasztaltakat minél pontosabban le tudja írni az orvosnak. Nem elég annyit mondani, hogy furcsa, vagy betegnek tűnik. Ennél sokkal részletesebb leírás kell a betegség pontos megállapításához.

Érdemes tehát elsajátítani, hogyan ismerheti fel a problémákat, és hogy célszerű ezeket az orvos felé kommunikálni. Például az, hogy hogyan és mennyit eszik, fényt deríthet akár az egészségi állapotára is.

Az, ami „bemegy” és ami „kijön” pontos képet adhat a macska egészségéről.

Lehet, hogy azt tapasztalja, kedvence nem eszik annyit, mint korábban, de ebben az esetben is ismernie kell az összefüggéseket. Egyáltalán nem érdekli az étel? Vagy rohan ugyan, amikor tálalja, csak kevesebbet eszik belőle? Az első esetben kijelenthető, hogy az állatnak nincs étvágya. A második esetben van étvágya, de valami miatt nem eszik jól.

Persze megeshet, hogy semmi baja nincs a macskának, és erről az állatorvos is meggyőződött. Egyszerűen az időjárási változások, környezeti körülmények miatt étvágytalanabb, netán közeleg a tüzelés, és így jelzi a közelgő változásokat. Nálunk bevált gyakorlat, hogy ilyenkor immunerősítőt, étvágyserkentőt adunk a cicának, mégpedig Vetri DMG cseppeket, amire itt akadtunk rá.

Szintén itt találtunk hatékony stresszoldó termékeket, amiket akkor tudunk alkalmazni, amikor váratlan esemény zavarja meg a cica nyugalmát. Általában a permetet használjuk, de megesett már, hogy pasztára volt szükség.

Az a macska, amelyik nem jól eszik, az nem is iszik eleget, így könnyen kiszáradhat. Azt, hogy elég folyadékot vesz-e magához az állat, úgy tudja ellenőrizni, ha a bőrét a bordák fölött összecsípi. Ha a bőr azonnal visszaugrik a helyére, akkor minden rendben van. Azonban ha lassan húzódik a helyére, akkor ki van száradva. Ebben az esetben el kell vinni az állatorvoshoz. A másik véglet, azaz ha a cica hirtelen túl sokat iszik, szintén betegségre figyelmeztető jel lehet.

Bár az ürülékről beszélgetni nem éppen kellemes téma, de nagyon fontos az állat egészsége szempontjából. Milyen a cica ürüléke? Puha, folyós vagy kemény? Látszik-e vér a bélsárban vagy a vizeletben? Nyálkás-e az ürülék? Bármiféle változás akár a bélsár színében vagy szagában fontos lehet a diagnózis felállításához.

A táplálkozás és az ürítés egyazon érem két oldala, azaz az emésztőrendszer két vége. Tehát fontos ügyelni arra, milyen az összhang a kettő között.

Ha a cica igencsak falánk, de nemhogy hízna, éppenséggel fogy, akkor az bizony figyelmeztető jel. Minden esetben, ha erős változást észlel akár a macska étkezési, akár ürítési szokásaiban, azonnal vigye orvoshoz.

Állatorvos kiscicát sztetoszkóppal vizsgál

De mire tud még figyelni?

Az egészséges macska szőre puha, fényes és tiszta. A fénytelen, száraz vagy zsíros, ápolatlan szőrzet jelezheti azt, hogy vedlik éppen, vagy nem megfelelően ápolja magát a cica. Még ha a gazda rendben is tartja kedvence szőrét, akár napi vagy heti kozmetikázással, a macskának akkor is el kell végezni a saját napi rutinos szépítkezését, hogy jól nézzen ki. Általában elég szorgalmasak e téren a cicák, úgyhogy ha valami nem úgy megy, mint szokott, nem úgy néz ki az állat, ahogy megszokta, akkor valami baj van.

Mivel a mi cicánk hosszú szőrű, és eleinte akadtak gondjaink a gyomrában keletkező szőrlabdákkal is, beszereztünk egy speciális szőrápoló kefét. Mióta a FURminator macskakefét használjuk, sokkal kevesebb problémát okoz a laksában szálló szőr, de a cica gyomrában sem keletkezik szőrlabda. Persze ez nem olcsó termék, ezért érdemes megnézni, hol vásárolja az ember, hogy egyrészt megbízható terméket kapjon, másrészt reális áron. Nekünk itt sikerült rálelnünk.

Az, amikor a cica vadul ápolja magát, szintén sokat mond. Ez lehet a stressz jele, utalhat bőrproblémára, vagy lehet a bolhás fertőzöttségre adott válasz.

Keresse a jeleket, hiszen a bolhacsípésnek van jele, a bőrproblémák is jellegzetes tünetekkel jelentkeznek, akárcsak az allergia.

Nem minden szőrhullás a kozmetikázás következménye. A kopasz foltok figyelmeztető jelek lehetnek, hiszen a macska testét borító szőrzetnek teljesnek kell lennie. Egyedül a szemek körül és a füleken látszódhat a bőr. Tehát ha ezen kívül bármely testrészen kopasz foltokat észlel, forduljon az állatorvoshoz.

A szőrzet átvizsgálása lehetőség a súlykontrollra is. Futassa végig kezeit a cica testének két oldalán, vajon érzi-e a bordákat.

Ha feltűnőek a bordák, akár látszatra is, a cica sovány. Ám ha alig tudja tapintani őket, bizony kedvence túlsúlyos. Mind a soványság, mind az elhízottság komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, tehát érdemes mielőbb megvitatni a dolgot az állatorvossal.

A legtöbb gazdának eszébe sem jut, hogy a macska fogait megmossa. Pedig érdemes elsajátítani ennek is a rutinját. Nem egyszerű kinyitni egy vonakodó macska száját, pedig az íny és a fogak állapota sokat elmond az állat egészségi állapotáról. Érdemes apró kölyökkortól hozzászoktatni a cicát ahhoz, hogy a gazdi belenéz a szájába. Hüvelyk- és mutatóujját a száj két sarkába helyezve könnyen ki tudja azt nyitni. Egyik kezével kicsit húzza hátra a macska fejét, hogy az orra „égnek álljon”, a másikkal pedig nyissa ki a száját, lefelé tolva az alsó állkapcsot. Ha ez sikerült, van pár másodperce, hogy bekukucskáljon, mielőtt kedvence lázadozni kezdene.

A nyálkahártya és az íny színe sokatmondó lehet. Az egészséges cicánál ezek színe élénk rózsaszín.

A fehér szín vérszegénységre utal, míg a sárgás árnyalat a máj betegségére.  A kékes szín azt jelzi, nem megfelelő a macska szervezetének oxigén ellátása, ez általában keringési probléma eredménye vagy pedig mérgezésre utal.

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a szőrszín gyakran – főleg idősebb korban – befolyásolja a nyálkahártya színét. Például orange színű macskáknál gyakori a pettyezettség az ínyen és a nyálkahártyán, de még az orron és az ajkakon is. A fekete cicák feketés ínye sem riasztó jel, ám bármiféle változás az íny és a nyálkahártya színében már figyelmeztető jel.

Érdemes a fogak állapotát is vizsgálni, mert a fogak betegsége komolyabb problémákhoz is vezethet.

Például a fogkő nem csak azért rossz, mert büdös lesz tőle az állat szája. Amikor a fogkő kialakul, akkor megfelelő „depót” nyújt a baktériumoknak, ez pedig fertőzésekhez, gyulladáshoz vezet, melyek idővel a keringésbe is bekerülve komoly problémákat okoznak. A macska fogainak tisztítása ezért nagyon fontos, akár otthon, rendszeres fogmosással, akár időszakosan, az állatorvos által.

A cicák életében a fülek fontos szerepet játszanak. Éppen ezért ezek rendszeres ellenőrzése, a fülek egészségének megóvása nagyon fontos.

A kozmetikára szánt idő éppen megfelelő a fülek ellenőrzésére. Nézze meg, nincs-e változás a fül bőrének színében. A sárgás vagy kékes elszíneződés nagyon súlyos betegség jele lehet, érdemes az orvoshoz fordulni.

Bár a macskák kifejezetten tisztán tartják füleiket, így némi fülzsíron kívül általában nem sok mindent láthat, ha belekukucskál. Éppen ezért a gyulladás, a bőr eltérése vagy megkeményedése intő jel lehet. A kávézaccra hasonlító lerakódás a fülben atkák jelenlétére utal. Az atkás fül viszket, tehát ha a cica erősen vakarja a fülét, érdemes belenézni, bár tény, hogy nem minden atkás macska vakarózik és nem minden vakarózó cica atkás.

A kijáró macskák füle hideg időben külön figyelmet érdemel. Ilyenkor a fagyás létező veszély, hiszen a szép, hegyes, felfelé meredő cicafülek nagyrészt bőrből és porcokból állnak, viszont nem igazán intenzív a véráramlás. Elég egy röpke óra a szabadban és a fülek máris veszélyben vannak.

A kijáró cicák gyakran térnek haza harapásokkal és karmolásokkal. A fülek könnyű célpontok a csatáknál.

Az éles, apró macskafogak bizony könnyen ejtenek sebeket, melyek szűkek és mélyre terjedőek, így pedig melegágyává válnak a szennyeződések okozta fertőzéseknek. Lehet, hogy amikor a cica hazaér a kalandozásból, minden rendben levőnek tűnik, ám néhány nap múlva csúnya tályog jelenik meg a harapott részen, az állat pedig belázasodik. Ez az a pillanat, amikor bizony orvoshoz kell vinni.

macskaszem közelnézetből

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. Nos, érdemes a szemeket is figyelemmel kísérni.

A macska szeme igen jellegzetes, erős fényben a pupillák keskeny, függőleges résre hasonlítanak. Bizonyos betegségek jeleként a pupilla mérete megváltozik.

A homályos, tejszerű vagy fátyolos tekintet lehet szürke hályog jele, vagy utalhat vírusos eredetű fekélyre, esetleg más szemproblémára.

Az írisz a szem színes része. Ez a macskáknál általában zöld, sárga vagy kék. Vannak cicák, akiknél a szem felemás színű, azaz az egyik szem más színű, mint a másik. Amennyiben az írisz bármilyen változását tapasztalja, esetleg annak foltosodását észleli, forduljon az orvoshoz. Nem szokatlan, hogy az írisz a korral változik.

A szemfehérje neve sclera. A nevéből adódóan az fehér, csak halvány vérerek látszódnak néha benne. A sárga vagy véres szemfehérje, a szaruhártyán a fekélyek és a foltos színezettség betegségre vagy sérülésre utal.

A kötőhártya rózsaszín, a szemhéj alatt található. Szerepe a szemek „helyben tartása”.  A kötőhártya egészen addig láthatatlan, amíg meg nem duzzad, a szemhéj ilyenkor kifordul.

Bármilyen esetben, ha úgy látja, a macska szemét sérülés érte, vagy eltérést észlel a szemek állapotában, mielőbb vigye orvoshoz.

A macskák testhőmérséklete normálisan magasabb, mint az embereké, ám ez nem jelenti azt, hogy ők nem lehetnek lázasak. De honnan tudja, mikor lázas a cica?

Kifejezetten jó érzés a cicát átölelve simogatni egy hideg estén. Ez azért van, mert a macskák átlagos testhőmérséklete 38,5 Celsius fok, azaz jóval magasabb, mint az embereké.  0,5 Celsius fok eltérés fel- és lefelé még normálisnak tekinthető. Betegség, vagy hosszan tartó hideg/kánikula a testhőmérsékletet megváltoztathatja.

Enyhe láz esetén gyanítható, hogy a macska immunrendszere lépett működésbe egy betegség legyőzése érdekében. Ám az extrém magas, vagy nem múló láz akár végzetes is lehet orvosi segítség nélkül. Sajnos egyszerű tapintással nem lehet megállapítani, lázas-e az állat, sőt, a hőmérőt sem tudja bedugni a nyelve alá. A lázas macskák gyakran gubbasztanak, nem esznek és nem isznak, így ezek árulkodó jelek lehetnek. Ilyenkor érdemes a lázat megmérni, hiszen csak így tudja, kell-e értesítenie az orvost, de mindenképpen mérlegelje, hoy ezzel további stresszt okozhat a már amúgy is beteg kedvencének. Célszerű olyan digitális hőmérőt tartani otthon, mely pár pillanat alatt mutatja a pontos értéket, így nem kell sokáig harcolni a cicával. Tegye a macskát egy stabil helyre, célszerű valakit megkérni, hogy tartsa, így kisebb az esély, hogy sérülést okoz az állatnak vagy akár az állat Önnek. Emelje meg a farkát, és finoman tolja be a hőmérőt a végbélbe. Érdemes előtte némi vazelinbe mártani, hogy könnyebben csússzon, és ne okozzon fájdalmat az állatnak. Ügyeljen, hogy amikor csipog a hőmérő, ne kirántsa, hanem óvatosan húzza kifelé.

Most már mindent tud arról, mire kell figyelnie kedvencével kapcsolatban. Bár első olvasásra soknak tűnhet, de higgye el, a napi játék és a rendszeres kozmetikázás során mindez rutinná válik, észre sem fogja venni, hogy az élvezetes, együtt töltött idő alatt komoly egészségmegőrző feladatot is végez.

Ajánlott cikkek