A mérgező liliom

A liliom csodás virág, viszont hihetetlenül mérgező a cicákra, melyek, ha a növényt megrágják és lenyelik, komoly, általában végzetes veseelégtelenséggel fognak küzdeni. A növény minden egyes része, de még pollenje is mérgező, akár egyetlen apró harapás is végzetes lehet az állat számára.

Az elsődleges tünetek néhány órán belül jelentkeznek, ezek hányás, letargia, csökkent vagy éppen fokozott vizeletürítés, az étvágy csökkenése és elvesztése. 12 óra elmúltával a hányás csökken, majd elmúlik, de az állat egyre levertebb lesz.

Az egyetlen jó megoldás a megelőzés, azaz liliom ne kerüljön az állat közelébe. Ha a cica kijár, a kertben is ki kell szedni minden egyes veszélyes növényt. Amennyiben mégis megtörténik a baj, az állatot mielőbb orvoshoz kell vinni.

Attól függően, mennyi idővel korábban nyelte le az állat a növényt, az orvos hánytató gyógyszert adhat, ezzel is segítve a mérgező anyag mielőbbi kiürülését, lehetőleg megakadályozva a toxikus anyagok továbbjutását és felszívódását a bélrendszerből.

Vérvizsgálattal megállapítható a vese működésének hatékonysága, ezt a kezelés alatt folyamatosan ellenőrzik. Végezetül az orvos intenzív intravénás folyadékpótlással igyekszik segíteni a veseműködést a következő 48 órában.

Időben, azaz maximum 18 órán belül elkezdett kezelés esetén van esély a felgyógyulásra. 18 óra múltán azonban a vesék olyan mértékig károsodnak, hogy általában nem megmenthető már a macska.

Ajánlott cikkek