Macskakórságok, emberbajok

Szerencsére a legtöbb macskakór nem fertőző az emberek számára. Nem lehet elkapni a macska-AIDS betegségét, a többi vírus is kizárólag nyávogó kedvenceinket veszélyezteti. Fordítva is igaz a helyzet: a legtöbb humán betegség nem fertőzi meg kedvenceinket. Persze vannak dolgok, amiket el lehet kapni a macskáktól. Mik lehetnek ezek?

Bolha

Ezek az apró, szívós kis élősködők a melegvérű állatokat szeretik, azok véréből táplálkoznak. A bolhák annyira aprók, hogy egyetlen csípés szinte észre sem vehető, kivéve, ha a macska allergiás rá. Ebben az esetben ugyanis veszettül elkezd vakarózni. Azonban egy súlyos bolhafertőzöttség akár vérszegénységhez is vezethet.

Az ember szerencséje, hogy a bolhák számára a vérünk nem elég meleg. Jobban szeretik a kutyák és macskák magasabb testhőmérsékletét. Ám ha a bolha éhes, bizony kipattan a cica bundájából és a szőnyeget, a bútorokat trambulinnak használva az emberen landol egy kis vérszippantásra.

Aggodalmat jelenthet, hogy a vérrel terjedő betegségek a bolha csípésével átadódnak. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a bolha előtte egy olyan embert csípjen meg, aki valamilyen vér útján terjedő betegségben szenved. Erre pedig nem sok esély van. A bolhák szempontjából a legnagyobb veszély a csípés, a viszketés és persze a bosszúság.

Kullancs

A kullancs is vérszívó, némileg nagyobb, mint a bolha, különösen, ha talált magának alanyt és teleszívta magát vérrel. A kullancsok esetében sem nagy a valószínűsége, hogy a macska helyett annak gazdáját választják, de megeshet. Ha egyszer a cica összeszed egy kullancsot, az be is kerül a házba. Komoly betegséget is okozhat a fertőzött kullancs – Lyme kórt vagy agyhártyagyulladást – így a lényeg a megelőzés.

Féreg

A férgek anélkül képesek élni a bélrendszerhigiéniával kezeli a macska alomtálját. Gyerekeknél előfordulhat, hogy olyan helyen játszanak a földön vagy homokban, ahová korábban a macska piszkított. Ezért nagyon fontos az alapos kézmosás, hiszen anélkül könnyen a gyerek szájába kerülhet a féregpete.

Nem könnyű felismerni, élnek-e a szervezetben férgek, általában csak akkor derül fény jelenlétükre, ha valamilyen emésztési probléma adódik, amire nincs magyarázat. A féregfertőzés azonban jól kezelhető, ráadásul igen gyorsan is.

Dermatomycosis

A bőr gombás fertőzése. Jelenlétét kopasz, pikkelyes, vöröses szélű foltok jelzik. A macskák gyakran tünetmentesen hordozzák a gombákat, ez pedig azt jelenti, hogy képesek szétszórni a lakásban anélkül, hogy a gazda észrevenné.

Akár a macskánál, akár a gazdánál jelentkeznek tünetek (de lehet, hogy mindkettőjükön), bizony a teljes házat, lakást kezelni kell, ezen kívül persze a cicát is. A gombaspórák képesek hónapokat túlélni a résekben és repedésekben. Tehát fertőtleníteni kell az egész otthont, a hámló foltokat pedig krémekkel, lemosó folyadékokkal ápolni, de akár gyógyfürdetés is várhat az állatra. Egyes esetekben szájon át adandó gyógyszert is rendelhet az állatorvos.

állatorvos fekvő cicát vizsgál

Veszettség

Nos, ez már kemény dió. A veszettség ugyanis minden esetben végzetes betegség. Ráadásul, ha már egy állat elkapta, esély sincs a kezelésre. A legjobb védekezési mód ellene a támadás: oltatni kell a macskát, mégpedig rendszeres időközönként. A veszettség a fertőzött állat harapása, marása vagy karmolása által terjed, tehát minden olyan macskát, amely kijár, így esélyesen találkozik más macskákkal vagy akár kutyákkal, oltatni kell.

A veszettség minden melegvérű élőlényre veszélyes, így az emberre is. Egy fertőzött állat harapása, de akár karmolása is azonnali veszélyt jelent, ha csak nem tudja pontosan, hogy az állat veszettség ellen oltva van. Egyetlen bizonytalan esetben sem jelent túlzott reakciót, ha azonnal orvosi segítséget kér harapás vagy karmolás esetén.

Tetanusz

A macskák karmolás vagy harapás által szerzett sebei könnyen elfertőződnek és az állat belázasodik. Ugyanez történhet, ha a cica harapja vagy karmolja meg a gazdáját, ezért ezeket a sebeket mindig alaposan ki kell mosni, fertőtleníteni. Érdemes az orvossal beszélni, mert lehet, hogy tetanusz injekció vagy antibiotikum szedése indokolt lehet a fertőzés megelőzésére.

állatorvos cicát sztetoszkóppal vizsgál

Toxoplasmosis

A Toxoplasma gondii egy egysejtű parazita, mely az embereknél idegrendszeri megbetegedést okozhat. Az egysejtű fertőzött macska ürülékével terjed, a macska pedig más fertőzött állat húsának elfogyasztásával „jut hozzá”. A cicák elsődleges vektorai a fertőzésnek, ami azt jelenti, hogy az életciklusa egy részét a macska szervezetében tölti.

Általában nem mutat az állat tüneteket a fertőzés után, és gyakorta az ember sem. Lehetnek enyhébb tünetek – megfázáshoz vagy influenzához hasonlóak, de ennyi az összes. Két esetben nagyon veszélyes a toxoplazmózis fertőzés az emberre: ha kemoterápiás kezelést kap, vagy ha várandós.

A macskával kontaktusba kerülő emberek igen nagy hányada – egyes vélekedések szerint legalább 70-80 százaléka – már túlesett toxoplazmózis fertőzésen, sokan anélkül, hogy annak tudatában lettek volna. Ám ennek következtében szervezetük immunissá vált rá. Ráadásul annak ellenére, hogy a macskáktól el lehet kapni a fertőzést, például az alom nem megfelelően higiénikus kezelésével, a legtöbb ember teljesen más módon találkozik a toxoplazmózissal. Van, aki macskaürülékkel szennyezett föld felásása, virágültetés közben, mások pedig nyers vagy nem megfelelően hőkezelt hús fogyasztásával.

Nos, ezek azok a problémák és betegségek, melyek miatt, ha szeretne, akár aggódhat is, bár mint olvashatta, könnyen kezelhető és megoldható, megelőzhető problémák.

Érdemes megvizsgálni, melyek azok a veszélyes betegségek, amelyek kedvencére leselkedhetnek, és amelyek miatt valóban érdemes aggódni. És érdemes felkészülni, tudni, mire számíthat, mi az, ami megelőzhető és hogyan. Ha mindezzel tisztában van, baj esetén nem fog pánikba esni, hanem pontosan tudja majd, mikor és mit kell tennie.

Ha egy ember rosszul van, azt könnyen meg lehet mondani, elég csak az arcára nézni, bár sokan ki is mondják, mit éreznek. A macskák esetében nem ilyen könnyű a helyzet. Egyrészt nem tudnak beszélni, másrészt egész testüket szőr borítja, mely sok mindent elrejt. Mimikája sem olyan fejlett, tehát a gazdának más támpontokat kell keresnie, ha tudni akarja, mi zajlik kedvencében.

Ajánlott cikkek