Az állatorvos és ami ott történik

Olyan orvost szeretne, aki nem csak kedves, jó természetű, de nagy tudású és megbízhat benne.? Szerintem mindenki ilyet keres. Ha különleges elvárásai is vannak, akkor olyan után kutat, aki ezeket az elvárásokat megérti, tolerálja és megfelel nekik.

Keressünk állatorvost!

Ha élete első cicáját birtokolja, esetleg éppen költözött vagy más ok miatt új orvost keres, lehet, hogy elég, ha kinyitja a telefonkönyvet vagy rákeres az interneten a környékbeli doktorokra. Ezen a módon biztos lehet abban, hogy engedéllyel rendelkező, kompetens orvosra lel, aki tisztában van az alapvető tudnivalókkal.

Azonban nagyon fontos az emberi tényező is, valamint az orvos viszonya az ön macskájához és az, a macska hogyan reagál az orvosra. E téren sokkal könnyebb a helyzete egy nagyvárosban, ahol több állatorvos praktizál, mint egy kisebb településen, ahol jó, ha egyet is talál.

A telefonkönyvön és az internetes keresőkön kívül más lehetőségek is vannak.

A különféle macskatenyésztő szervezetek is rendelkeznek állatorvosi címlistával. Érdemes felkeresni őket és tanácsot kérni, tudnak-e ajánlani olyan doktort, aki ért a cicákhoz.

Érdemes odafigyelni más macskagazdák tanácsaira is, de a család barátai, rokonok és szomszédok is adhatnak jó ötleteket az orvosválasztáshoz. Ne becsülje le a tapasztalataikat, a tanácsaik alapján érdemes pár helyre ellátogatni.

Állatorvos macskát vizsgál

Nézzen körül, mielőtt döntene

Ha már kapott ötletet, tippet, tanácsot, hívja fel az orvost, mutatkozzon be és kérjen egy időpontot az ismerkedésre. Tervezzen úgy, hogy az első, bemutatkozó látogatás rövid, de alapos legyen. Ne rökönyödjön meg, ha a doki és a klinika dolgozói nem tudnak sok időt szánni a beszélgetésre, hiszen elsődleges feladatuk a beteg állatok ellátása. Ha sok kérdése van, kérjen külön időpontot, rendelési időn kívül és természetesen ajánlja fel, hogy a vizit díját így is megfizeti.

Néhány tipp az első látogatáshoz:

  • Mielőtt elmenne az orvoshoz, határozza meg, mik az igényei, milyen elvárásai vannak az állatorvossal szemben. Függetlenül attól, hogy az igényei összhangban vannak-e a pénztárcájával és az állatorvos rendelőjének felszereltségével, elvárásainak meghatározása sokat segít az emberi kapcsolat kiépítésében és a dolgok összhangba hozásában.
  • Feltétlenül kérdezze meg a rendelési időt, azt, hogy azon kívül hívható-e az orvos és milyen feltételekkel, valamint hogy biztosítanak-e kórházi ellátást szükség esetén.
  • Érdeklődjön arról, milyen szolgáltatásokat biztosítanak, kezdve a rutin vizsgálatoktól egészen a műszeres vizsgálatokig, beleértve a műtéti eljárásokat is. Olvassa át a vizsgálati és műtéti beavatkozások díjtételeit.
  • Nagyon fontos, hogy mind az orvos, mind a kisegítő személyzet (asszisztens, recepciós, stb.) szimpatikus legyen önnek. A barátságos és figyelmes személyzet megnyugtatja önt, hogy jó kezekben van kedvence, az ön nyugalma pedig hat az állatra is.

Állatorvos macskát vizsgál

Oltások

Mik is pontosan az oltások és hogyan segítik kedvence egészségét? Érdemes tudni, hogyan működnek a vakcinák.

A kutatók megtalálják azt a kórokozót, amely a betegséget okozza. Például a macska szopornyicája esetében ez egy vírus. Következő lépésként előállítják ennek a vírusnak egy ártalmatlan, betegséget nem okozó változatát és ezt a változatot használják az oltásra.

Az oltás hatására a macska immunrendszere dolgozni kezd, így ha egy más alkalommal ugyanez a vírus kerül a szervezetébe, csak már erősebb változatban, az immunrendszer felismeri és megsemmisíti, még mielőtt a betegség kialakulhatna.

Tehát az oltások a gyakran előforduló, veszélyes betegségek ellen védik a cicákat. Ha egy vírus megtámadja az állat szervezetét, nincs gyógyszer, ami elpusztítaná. Az antibiotikumok nem gyógyítják a vírusos eredetű betegségeket, adhatja azokat akármilyen hosszan és intenzív dózisokban, bár tény, kiegészítő kezelésként hasznosak lehetnek a fellépő egyéb tünetek és betegségek esetében.  A vírusos betegségekkel a szervezetnek meg kell küzdenie, a győzelem után pedig az állat egy életre védettséget szerez. A vakcinák (beleértve az emlékeztető oltásokat is) anélkül immunizálják a szervezetet a betegségek ellen, hogy a macska valóban megbetegedne és meg kellene küzdenie egy vírusos fertőzés fájdalmas legyőzésével.

Tudomásul kell venni, hogy a vakcinák nem gyógyítják a vírusos megbetegedéseket. Ha a macska szopornyicát a cica már elkapta, a fertőzést nem fogja megállítani az oltás. Sőt, nem tudnak minden egyes vírusos betegséget minden egyes alkalommal megelőzni az oltások.

Egyetlen vakcina sem 100 százalékig hatásos, így még az a cica is megbetegedhet, amelyik elvileg minden betegség ellen kapott védőoltást.

Egyes betegségeket, mint pl. a FIV, olyan vírusok okozzák, melyek leállítják a szervezet immunrendszerének működését, amikor első alkalommal a szervezetbe kerülnek. Ilyen helyzetben a vakcina nem tud megfelelően működni, hiszen pont az a fegyver nem működik, amivel az állat küzdeni tudna.

Az oltásokat állatorvos adja be, sok országban kötelezően, hazánkban csak ajánlottan a veszettség ellen. A legjobbak az ún. kombinált oltások, melyek szopornyica, felső légúti megbetegedések (rhinotracheitis, a calicivírus és chlamydia) ellen védenek.

A kölyökkorban beadott első oltások után szükséges úgynevezett emlékeztető oltások beadatása, néhány hetes eltérésekkel. A kölyökkori oltások 7-8 hetesen kezdődnek és egészen négy hónapos korig tartanak. Három hónapos kor után kapja meg a cica a veszettség elleni védőoltást, melyet évente egyszer meg kell ismételni.

Már hosszú évek óta ajánlják az orvosok a macska leukémia vírusa elleni védőoltást. Ez a betegség az állat fehérvérsejtjeit támadja meg. Bár a kutatások szerint a legtöbb macska, mely találkozik a FeLV vírusával, nem betegszik meg, de minden fertőzött állat képes a vírus átadására, ezért célszerű oltással védekezni ellene, ráadásul ha az állat megbetegszik, gyógyulási esélyei igen csekélyek.

A FeLV vírus érdekes, mivel a macska testén kívül csak akkor él meg, ha nedves környezetbe kerül. Tehát ha egy fertőzött és egy egészséges állat találkozik, egymás mosdatásával, közös étkezéssel és alomhasználattal könnyed át tudják egymásnak adni a vírust.

Ennek értelmében tehát ha macskája biztosan nem találkozhat fertőzött állattal, felesleges az oltás beadatása, ám minden egyéb esetben szükséges. Egy egyszerű vérteszttel gyorsan megállapítható, hogy kedvence fertőzött-e.

Ha nem akarja kedvencét oltatni, akkor egyszerűen tartsa a házban, így biztos nem találkozhat fertőzött állattal.

Célszerű ezt a tesztet minden örökbefogadás előtt elvégeztetni. Pozitív eredmény esetén az oltás nem segít, mivel nem öli meg a vírust.

A FIV és a FIP (fertőző hashártyagyulladás) vírusa szintén végzetes lehet a macska számára. Felismerésükre léteznek laboratóriumi tesztek, bár a FIP teszt nem ad száz százalékos eredményt.  Mind a két betegség ellen léteznek vakcinák, bár tudni kell, hogy hatékonyságuk még nem teljesen bizonyított.

Érdemes minden esetben kikérni az állatorvos véleményét azzal kapcsolatban, macskáját milyen betegségek veszélyeztethetik. Az orvos célszerűen ismeri életkörülményeit, állattartási szokásait, így tanácsot tud adni abban, mi ellen oltassa kedvencét, hogy hosszú és egészséges életet élhessen.

Ajánlott cikkek