A leggyakoribb macskabetegségek kezelése

A legtöbb ember azt gondolja, hogy az állatok különféle rejtélyes és félelmetes betegségek hordozói. Persze ennek sok esetben van alapja, különösen, ha az egzotikus állatokra gondolunk. Ám az igazság az, hogy igen kevés olyan, valóban komoly betegség van, amit az ember a háziasított állatoktól elkaphatna.

Vannak azonban betegségek, amelyek magára az állatra nézve veszélyesek. Így van ez a macska esetében is.

Mielőtt azon gondolkodna, vagy annak olvasna utána, hogyan kell kezelnie egy felmerült betegséget, érdemes az alapokkal ismerkedni.

Az olyan apróbb problémák, mint a bolha vagy a kullancs ugyan átvándorolnak az állatról az emberre, de egyrészt eltávolításuk könnyű, másrészt megfelelő óvintézkedések esetén semmiféle veszélyt nem jelentenek a humán társadalomra.

De oszlassuk el a többi tévhitet is. Vannak macskabetegségek, melyek neve sokban hasonlít egyes – igen komoly - humán betegségek nevére. Például a FeLV, azaz a macska leukémia valóban leukémiát okoz, de csak macskáknál. Maga a vírus nem képes sem élni, sem szaporodni az ember szervezetében. Tehát semmi esély nincs arra, hogy a betegségben szenvedő macska megfertőzze a gazdáját.

A macska FIV betegsége immunhiányos állapot, hasonlóan a humán HIV vírushoz, mely az AIDS-ért felelős. A FIV és a HIV vírus egyébiránt ugyanabba a víruscsaládba tartoznak, de hasonlóságuk itt véget is ér. A FIV ugyanis nem képes az embert megfertőzni, sem pedig AIDS-et okozni. Az emberek – és gyakran az állatorvosok is – a FIV fertőzést macska-AIDS-nek hívják, ennek oka azonban nem más, mint a betegség mibenlétének gyors magyarázata. Sajnos azonban éppen ez adhat okot félreértésekre.

Arra sincs esély, hogy a gazda elkapja kedvencétől a náthát, sőt, az ember náthája sem terjed át a cicára. Azok a vírusok, amelyek az orrfolyásért, köhögését felelősek kedvenceinknél, nem fertőzik meg az embereket.

A macskáknál ismertek olyan betegségek, mint a cukorbetegség, ízületi gyulladás, szívrendellenesség, rák, hogy csak párat említsünk. Ezek mind megtalálhatók az embereknél is, ám ezek egyike sem fertőző kór, így logikusan nem terjedhet állat és ember között.

Az emberek azt gondolják, a macskák kevésbé veszélyesek, mint a kutyák. Ritkán látni ugyanis az újságok címlapján vérengző sziámi által megtámadott, sebzett embert. Ráadásul az állandó tisztálkodás miatt a cicák igen jó hírnévnek örvendenek, hiszen ez is azt jelzi az emberek felé, a macskák tiszták, így egészségesek is.

Pedig a tény az, hogy sokkal több felbőszült macska kerül az orvosi rendelőben a doki kezébe, mint amennyi kutya. A cicák képesek és szoktak is harapni, karmolásuk pedig igen fájdalmas tud lenni.

Ajánlott cikkek