Teendők füst- és szén-monoxid mérgezés esetén

Senkinek sem szabad saját életét veszélyeztetve megpróbálni kimenteni a tűzből a cicát, de a macskákat életösztönük sokszor ügyesen kivezeti a tűzből.  A füst, és a szén-monoxid belégzése azonban így is életveszélyes helyzethez vezethet.

Szén-monoxid mérgezést szenvedhet az állat akár meghibásodott fűtőberendezés miatt, vagy ha autó zárt csomagtartójában utaztatják. A mérgezés jelei depresszió, koordinációs zavarok, lihegés, mélyvörös íny, ritkábban görcsök.

Füst vagy szén-monoxid mérgezés esetén tegye a következőket!

Ha az állat öntudatánál van

1: Azonnal vigye a macskát a tiszta levegőre.

2: Öblítse ki szemeit sóoldattal vagy tiszta vízzel.

3: Vigye mielőbb állatorvoshoz.

Ha az állat öntudatlan

1: Azonnal vigye a macskát a tiszta levegőre.

2: Ha az állat nem lélegzik, vizsgálja meg, van-e szívverése. Tegye ujjait a mellkas közepére és tapintsa ki.

3: Ha nincs szívverés, ugorjon a 4. pontra. Ha ver a szíve, a 3a pontban elolvashatja, hogyan alkalmazzon mesterséges légzést.

3a: Fordítsa a macskát az oldalára. Húzza előre a fejét és a nyakát. A száját fogja be, hogy zárt maradjon és finoman fújjon az orrába. Egy befújás 3-5 másodpercig tartson. Addig folytassa, amíg azt nem érzi, a mellkas emelkedik.

4: Ha a szív nem ver, újraélesztést kell alkalmaznia.

4a: Fordítsa az állatot az oldalára.

4b: Térdeljen le a fejéhez.

4c: Fogja meg a mellkast úgy, hogy a szegycsontot a tenyerében érezze, a hüvelyujja a mellkas egyik, míg a mutatóujja a másik oldalán legyen. 

4d: Erősen, de vigyázva nyomja össze ujjaival a mellkast. Igyekezzen percenként 100-160 nyomást gyakorolni.

4e: 30 másodperc elteltével alkalmazzon mesterséges lélegeztetést, azaz fogja be a macska száját és fújjon az orrába. Fújjon háromszor, majd vegyen mély lélegzetet és fújjon ismét. Addig ismételje, amíg a mellkas emelkedni nem kezd. Percenként 10-20 befújást végezzen.

4f: Egy perc után álljon meg. Figyelje, látható-e légzés és van-e szívverés

4g: Ha még mindig nem ver a macska szíve, folytassa a szívmasszázst. Ha van szívverés, de az állat nem lélegzik, akkor folytassa a mesterséges lélegeztetést.

5: Azonnal vigye a macskát az állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek