A kölyökmacska oltásai

Minden kiscicának több oltást kell kapnia, mely megvédi őt egyes súlyos betegségektől. Magyarországon nincs kötelezően beadandó védőoltás macskáknak, ellentétben a kutyák veszettségi elleni kötelező védőoltásával. Ezzel szemben vannak kifejezetten ajánlott és javasolt oltások.

A kifejezetten ajánlott oltások a kifejezetten veszélyes, gyakran halálos betegségek ellen védenek, míg a javasoltak csak azoknak, melyek egy-egy betegségnek nagy eséllyel vannak kitéve.

Kifejezetten ajánlott oltások

Minden cicának meg kell kapnia a macskák fertőző bélgyulladása (panleukopenia), fertőző rhinotracheitise és calicivírus okozta náthája elleni védőoltást. Ezek a betegségek jelen vannak környezetünkben és igen gyakran megtalálhatók a macskapopulációban. A felső légúti megbetegedések háromnegyedét a fertőző rhinotracheitisét okozó herpeszvírus és a macska calicivírus  okozza.

A fent említett három vírus ellen a védelem általában egyetlen, kombinált oltóanyagban beadható, akár már hathetes korban. A kölyökmacskákat ettől kezdve 3-4 hetenként oltják, egészen 16 hetes korukig.

A másik, kifejezetten ajánlott oltás a veszettség elleni védőoltás. A veszettség kifejezetten veszélyes, halálos kimenetelű betegség, mely nem csak más állatokra, de az emberre is veszélyes. A kismacska 8-16 hetes korában kapja meg a veszettség elleni védőoltást.

Javasolt oltások

A javasolt oltások közé tartozik a feline leukemia (FeLV), a feline immunodeficiency virus (FIV), a Chlamydophila felis, és a Bordetella bronchiseptica oltás.

A legtöbb állatorvos kifejezetten ajánlja az FeLV oltást, míg mások csak abban az esetben, ha az állat rizikós környezetben él.

A macska leukémia olyan vírusos megbetegedés, mely anyaállatról kölyökmacskára, vagy szoros kontaktus által fertőzött állatról a másikra terjed. A kismacskák teszttel ellenőrizhetők és ennek ismeretében eldönthető az oltás szükségessége. Az első oltás 8-12 hetes korban adható, melyet 3-4 hetenként emlékeztető oltás követ.

A FIV oltást általában csak rizikó esetén adják. A FIV olyan vírusos megbetegedés, mely egyik macskáról a másikra harapás által terjed. Az oltás pozitív FIV tesztet eredményez, ugyanúgy, mint maga a betegség, tehát a tesztet mindenképp az oltás előtt kell elvégeztetni. Maga az oltás nem 100 %-ig hatékony. Az oltást 8 hetes korban lehet elkezdeni és 2-3 hetes időközönként kapja a kiscica az emlékeztető oltásokat, összesen kettőt.

A Bordetella bronchiseptica oltás (melyet leginkább kennelköhögés elleni oltásként ismernek) általában akkor ajánlott, ha a cica fertőzésveszélyes környezetben él. Ebben az esetben nyolchetesen vagy később egyetlen adag ellenanyagot kap a kicsi.

A Chlamydophila felis oltást csak akkor alkalmazzák, ha a cica környezetében sok macska él. Ennek a betegségnek a tünetei kötőhártya gyulladás és légzési problémák. Az oltást legkorábban kilenchetesen kapja a kiscica, és 3-4 héttel később ajánlott egy ismétlő oltás.

A FIP és a Giardia oltások ritkán ajánlottak, tekintettel arra, hogy hatékonyságuk és biztonságosságuk nem igazolt.

A felnőtt macska oltási rendje

A kifejezetten ajánlott oltásokat évi egy alkalommal kell megismételni, bár némelyik hatása akár a három évet is elérheti. Minden esetben az állatorvos határozza meg, mikor szükséges az ismétlő oltás beadása.

A javasolt oltások ismétlése is évente történik, de csak azon macskák számára, melyek rizikónak vannak kitéve. Az, hogy mennyire kockázatos egy adott környezet, célszerű az állatorvossal megvitatni, megosztva vele minden szükséges információt a macska ételstílusáról.

Ajánlott cikkek