A FIV vírus

A macskák immunhiányos vírusfertőzése az immunrendszer csökkent működéséhez, ennek következtében pedig fertőzésekhez és daganathoz vezethet. Sok helyen macska-AIDS-nek is nevezik ezt a betegséget, mivel a vírus, amely okozza, sokban hasonlít a humán AIDS vírusához.

Ráadásul a tünetek is sok hasonlóságot mutatnak. Ugyanakkor a FIV nem fertőző az emberekre nézve.

A vírus bármely macskát megfertőzheti, de különösen veszélyezteti a nem ivartalanított kandúrokat, melyek a csatározások, hatalmi harcok során könnyebben elkapják a fertőzést. Míg a fertőzés jelei általában a felnőtt macskákon észlelhetők, maga a fertőzés általában egyéves kor alatt következik be. A szabadon élő vagy kóbor macskák akár 4 %-a is fertőzött lehet, ahol nagyobb a szabadon élő állatok populációja, ott nagyobb a fertőzés veszélye.

A betegség elsődleges tünetei a szájüregi gyulladások és az idegrendszeri tünetek (viselkedésbeli változások, gyengeség, görcsök, rohamok), láz, a nyirokcsomók duzzanata, de fogyás, étvágytalanság, hasmenés, felső légúti megbetegedések és anémia is jellemzi.

A betegség könnyen azonosítható célirányos vérvizsgálattal. A tünetek általában a fertőződés után egy pár héttel jelentkeznek, de az is előfordul, hogy a macska évekig nem produkál tüneteket. Ugyanakkor, ha egyszer már fertőződött az állat a FIV vírusával, akkor egy életre fertőzött marad. Ahogy az idő halad, a vírus lassan leépíti az állat immunrendszerét, ezáltal fogékonyabbá válik a különféle betegségekre és fertőzésekre. A szájüregi gyulladás (stomatitis) a leggyakoribb tünete a fertőzésnek, de a fentebb felsorolt tünetek bármelyike jelentkezhet. A FIV fertőzött macskák hajlamosabbak a rák kialakulására, ezek közül is a lymphomára.

Mivel a fertőzött macskák terjeszthetik a betegséget, ráadásul hajlamosabbak a fertőzésekre és különféle betegségekre, célszerű őket a lakásban tartani. Érdemes figyelembe venni, hogy az ivartalanítás csökkenti az állat kóborlási vágyát, ezáltal pedig fertőzött állatokkal való kontaktusát. Az állandó felügyelet segít időben észlelni bármilyen betegség tünetét, így az állat mielőbb orvoshoz kerülhet.

A FIV vírus jelenlétét a szervezetben vérvizsgálattal lehet kimutatni. A kezelés minden esetben a macska állapotától függ. Ha nem mutatja semmilyen betegség tüneteit, de a vírus jelen van a szervezetében, nagy valószínűséggel olyan gyógyszert fog adni az állatorvos, amely a macska immunrendszerét védi. Amennyiben bármilyen betegség fennáll, akkor a kezelés erre irányul, ugyanakkor az esetleges további betegségek megelőzésére is.

Tehát a lényeg: a FIV fertőzött macska is képes teljes, boldog életet élni, elképzelhető, hogy hosszú évek telnek el tünetmentesen. A tünetek jelentkezésétől állandó felügyelet és orvosi ellenőrzés szükséges az állat életminőségének megőrzéséhez.

Ajánlott cikkek