Kérdések a macskák oltásával kapcsolatban

A macskák már egész fiatalon, apró kölyökmacskaként találkoznak az állatorvossal, mégpedig az oltások miatt. Az alap immunizáláshoz szükséges oltási program nyolchetes kor körül kezdődik, és két-három hetes eltérésekkel rendszeresen el kell látogatni a rendelőbe.

Egyéves kor után csökken az oltások gyakorisága, és már csak évi egy, úgynevezett emlékeztető oltást kap az állat a korábban kialakított védelem megerősítésére.

Pontosan mi is a célja az oltásoknak?

Az oltások bizonyos specifikus betegségektől védik meg a macskát. A vakcina az állat immunrendszerét veszi célba, így az később képes lesz felismerni az adott kórt, és küzdeni tud az azt kiváltó kórokozókkal szemben. Az oltásokat általában injekció formájában adják be az állatnak.

Milyen oltásokat célszerű beadatni a cicának?

Nem minden macskát kell minden betegség ellen beoltatni. Célszerű azokat megkapnia, melyek a leggyakrabban előforduló betegségek ellen védenek. A macska korát, környezetét, egészségügyi állapotát figyelembe véve az állatorvos felméri, milyen betegségek veszélyeinek lehet kitéve az állat és ennek tükrében állítja össze az oltási rendet.

Melyek a leginkább ajánlott oltások?

Magyarországon a macskák számára nincsenek kötelezően előírt oltások (mint pl. a kutyáknál a veszettség elleni védőoltás), de van néhány, amelyet mindenképp érdemes beadatni a fertőző, sokszor végzetes macskabetegségek elkerülésére. Ilyen a veszettség elleni oltás, a calicivírus és a herpeszvírus elleni oltás. Az első oltásokat 6-20 hetes kor között kapja meg a kiscica, így hamar kialakul a védettség. Kijáró macskák esetében nem szabad elfeledkezni az éves emlékeztető oltásokról.

Milyen egyéb oltások léteznek?

Az orvos javasolhatja további oltások beadatását, annak függvényében, hol és hogyan él az állat.

FeLV (Feline leucosis virus) elleni oltás: Amennyiben több macska él együtt a családban, illetve rendszeresen kijárnak, ellenőrizetlenül kerülnek kontaktusba idegen macskákkal, érdemes a FeLV oltást is beadatni.

FIP (Feline infectious peritonitis):  Annak ellenére, hogy ez a betegség komoly, gyakran végzetes kimenetelű, a védőoltással szemben megoszlanak a vélemények. Bár a káros mellékhatások még nem teljesen igazoltak, a legtöbb orvos fenntartásokkal kezeli.

FIV í8Feline immunodeficiency virus): Egészséges, nem kijáró macskák esetében teljesen felesleges ezt az oltást beadatni. A kijáró macskák oltásával egyetlen probléma van: az oltás után a FIV teszt mindig pozitív lesz. Ez abban az esetben jelenthet problémát, ha az állat elvész és menhelyre kerül, ahol a teszt elvégzése után – mivel a súlyos betegség hordozójának gondolják - lehet, hogy elaltatásáról döntenek.

Vannak-e mellékhatásai az  oltásoknak?

Bár általában minden orvosi beavatkozásnak vannak mellékhatásai, azt lehet mondani, hogy az oltások biztonságosak, ritkán lehet súlyos mellékhatásokat észlelni. Ezzel együtt előfordulhat, hogy az oltás után az állat álmosabb vagy ingerlékenyebb lesz, esetleg csökken az étvágya, ám ezek csak időszakos problémák. Ha kétségei vannak, hívja az állatorvost.

Mikor nem célszerű oltatni?

Általánosságban a legtöbb cica kölyökkorban megkapja az oltásait. Menhelyi állatok is csak úgy fogadhatók örökbe, ha előtte ellátták őket a védőoltásokkal. Azonban a tíz évnél idősebb vagy komoly betegséggel küzdő macskák esetében érdemes elhagyni az éves emlékeztető oltásokat, hogy az állat immunrendszere ne legyen még nagyobb stressznek kitéve. Az állatorvos pontosan meg tudja mondani, melyek azok a helyzetek, amikor ellenjavallt az oltás.

Milyen egyéb esetekben kell állatorvoshoz fordulni?

A betegségek nyilvánvaló tünete esetén érdemes haladéktalanul orvoshoz vinni a cicát. Ha levert, hány, hasmenése van, köhög, étvágytalan, vagy erősen megváltozott a viselkedése, ne habozzon, hívja az orvost!

Ajánlott cikkek