Mennyi vízre van szüksége a macskának?

Mennyi vízre van szüksége a macskának?

Köztudott, hogy a macskák nem csak ínyencek, de saját kényelmük a legfontosabb. Amikor a gazda kedvence kényelmére, komfortérzetére gondol, elsősorban egy puha ágy, a finom falatok jutnak eszébe. Ám a komfortérzethez a víz is hozzátartozik, mégpedig a friss, tiszta víz.

A hidratáció rendkívül fontos része a macska egészségi állapotának.

Ám mégis: pontosan mennyit kell inni egy nap a cicának? Honnan tudja, eleget iszik-e kedvence?

A vízfogyasztás mennyisége számos tényezőtől függ. Ilyen a macska mérete, életkora, valamint az, hogy száraztápot vagy konzervet fogyaszt-e többségében. Ha csak száraztápot kap az állat, akkor jelentősen több vízre van szüksége ahhoz, hogy kellően hidratált legyen a szervezete. Normálisan egy macska fél-egy deciliter vizet igényel eledele mellé.

A száraztápnak mindösszesen 10 százalék a víztartalma, ezzel szemben a konzervé 80 százalék. Így tehát természetes, hogy a csak száraz eledellel etetett cica sokkal több vizet fog inni.

Honnan tudhatja, hogy kedvence eleget iszik-e?

Van néhány egyértelmű jele annak, ha a macska megfelelően hidratált.

  • A bőr rugalmassága. Óvatosan húzza meg a bőrt a macska nyakánál. Elengedve a bőrnek azonnal vissza kell ugrania a helyére. Amennyiben nem így történik, akkor a cica nem kap elég vizet.
     
  • A fényes szőr és a korpamentes bőr a megfelelő hidratáltság jele.
     
  • Az állat a szokásos fizikai aktivitást mutatja, nem letargikus.
     
  • Napi 2-3 alkalommal ürít a cica? Ellenőrizze az almot! Ha kellő mennyiségű, közepes csomót lát benne, akkor minden rendben van.

Hogyan ösztönözhető a macska több víz fogyasztására?

Oda tudja tenni a macskát a vizes tál elé, de vajon rá tudja venni, hogy igyon? Mit tud tenni, ha úgy gondolja, nem elég az a mennyiség, amit fogyaszt?

A víz alapvető fontosságú az állat egészsége szempontjából, segít bizonyos egészségügyi rendellenességek megelőzésében.

Néhány apró trükkel bizony rá lehet venni a macskákat, hogy igyanak.

  • Kicsit locsolja meg vízzel a cica konzerv eledelét, mielőtt tálalná. Száraztápok esetében ez nem ajánlott, mert gyorsabb romláshoz vezetnek.
     
  • Használjon üveg vagy rozsdamentes acélból készült tálat. A műanyag tálak gyakran enyhe mellékízt kölcsönöznek a víznek, amit a kényes macskák nem szeretnek.
     
  • Mindig figyeljen arra, hogy a víz tiszta és friss legyen. Naponta cserélje a vizet a macska tálkájában.
     
  • Csapvíz helyett használjon tisztított vizet vagy ásványvizet. Lehet, hogy a víz túlzottan klóros a macska számára, vagy túl sok ásványi anyag van benne.

Nagyon fontos a macska vízfogyasztásának folyamatos felügyelete. Bármilyen mértékű csökkenés vagy növekedés akár betegség jele is lehet. Ha a macska túl keveset vagy túl sokat iszik, az jelezhet húgyhólyagfertőzést, galandférgességet, cukorbetegséget vagy pajzsmirigy rendellenességet. Ilyen esetben érdemes mielőbb az állatorvoshoz fordulni.

Tények a macska vízfogyasztásával kapcsolatban

  • Érdekes módon, bár a macskák nem szeretnek elmerülni a vízben, képesek elbűvölten nézni egy folyó rohanását. Sokuk kifejezetten szeret a csöpögő csappal játszani, mást pedig a vécé képes elbűvölni. Egy szobaszökőkúttal bármelyik cica rávehető a nagyobb mennyiségű vízfogyasztásra.
     
  • Sok macska egyáltalán nem szereti a kemény víz ízét. Ennek oka, hogy abban igen magas az ásványi sók aránya. Ha otthonában kemény a víz, szűrt vagy desztillált vizet kínáljon kedvencének.
     
  • Az itatótálat érdemes naponta alaposan elöblíteni, de meleg időben akár két vagy három alkalommal sem árt megismételni az öblítést és a víz cseréjét. Így elkerülhető a baktériumok elszaporodása az ivóedényben.
     
  • Benjamin Franklin egyszer azt mondta, csak akkor tudjuk meg, mennyit ér a víz, amikor a kút kiszárad. Nem szabad addig várni, amíg a cica megbetegszik a hidratáltság hiányától!

 

Ajánlott cikkek