4 ok az ajánlott étrend betartására

4 ok az ajánlott étrend betartására

A kiegyensúlyozott és teljes értékű, tápanyagban gazdag étrend nagyon fontos az állat számára. A tápanyagigény a macska életkorától függően változhat. A kölyökmacskák szükségletei teljesen mások, mint a felnőtteké, de eltérő az öregedő cicáé is.

Íme, négy ok, hogy miért érdemes mindig a macska korának megfelelő tápot választani:

  1. A növésben levő kiscicák magasabb protein- és kalóriatartalmú tápot igényelnek. Ha ezek az igények a táppal nem elégülnek ki, a fejlődés megáll, és az állat akár beteg is lehet.
     
  2. Az elhízottság komoly probléma, melynek elsődleges oka éppen a kornak nem megfelelő táplálás. Például egy olyan macska, amelyik keveset mozog, sokat lustálkodik, könnyen elhízhat, ha kölyökcicáknak való tápot kap. Persze felnőtt macskáknak való táp fogyasztása mellett is elhízhat, ha túl sokat kap enni, ám a kölyöktáp magas kalóriatartalma mindenképp komoly probléma lehet.
     
  3. A vemhes vagy szoptatós nőstény macskák tápanyag igénye magasabb. A vemhesség és a szoptatás során az anyaállat többet eszik. Ha tápanyag igényét nem tudja kielégíteni, tejtermelése csökken, nem lesz elég teje kiscicái táplálására. A tápanyaghiány akár az anyaállat megbetegedéséhez is vezethet. A kalciumhiány például eklampsziát okoz, mely súlyos, görcsös rohamokkal járó állapot, esetenként akár halálhoz is vezethet.
     
  4. Az öreg macskák tápanyagigénye is eltérő. A mozgásszervi problémákkal küzdő idős állatok számára ideálisak a glükozamin és/vagy zsírsav tartalmú tápok. Időskorban előfordulhat vese rendellenesség vagy szív problémák is. Megfelelő táppal ezek a betegségek jól karban tarthatók.

Ajánlott cikkek