Ötletek az egészséges étrend összeállításához

Ötletek az egészséges étrend összeállításához

Egyszerű dolog egy cica etetése, nem? Csak kinyitja a zacskót vagy a konzervdobozt, és kiönti a tálkájába a kellő mennyiséget. Ja, és persze időnként kicseréli a vizet. Nos, igen, ezek az alapok, ám ahhoz, hogy ideálisan, megfelelő tápértékű eledellel tudja etetni kedvencét, kissé mélyebbre kell ásni.

A leglényegesebb, amit figyelembe kell venni az, hogy a macskák húsevők. Ennek következtében szervezetükből hiányoznak azok az enzimek, melyek képesek lennének a növényi fehérjéket a számukra szükséges aminosavakká alakítani. Tehát egy macska képtelen vegetáriánus étrenden élni. Egyszerűen húst kell ennie, mindegy milyen formában, ellenkező esetben megbetegszik és meghal.

A felnőtt macska étrendjének 26 % fehérjét kell tartalmaznia és legalább 9 % zsírt. Mivel a kiscicák igen gyorsan nőnek, számukra több energiát kell biztosítani a táp által. Ez azt jelenti, hogy hathónapos korig 25 %-kal több tápanyagot igényel, mint felnőtt korában. Ezért érdemes speciálisan kölyökmacskák számára gyártott eledellel etetni a kicsiket, ugyanis ezek összetétele eltér a felnőtt macskák tápjától. Sőt, a mennyiségek csökkentésével, de egyéves korig mindenképp érdemes folytatni a kölyöktáp etetését.

Minden táp és konzerv címkéjén megtalálhatók az etetési útmutatók, bár tény, hogy ezek igen általános információk. Előfordulhat, hogy kedvence többet vagy kevesebbet igényel, mint amennyi a címkén olvasható. Ne ijedjen meg ettől, inkább figyelje kedvencét és kérjen tanácsot az állatorvostól a mennyiséggel és a tápválasztással kapcsolatban.

Az étkezési szokásos nagyjából hathónapos korra kialakulnak a macskáknál, ezért érdemes már apró kölyökkortól hozzászoktatni őket a minőségi étkezéshez. Vigyázzon, hogy kedvence ne legyen tonhal-függő. Ennek érdekében válasszon két-három, különféle ízesítésű eledelt, úgy a száraz, mint a konzerv kivitelben. Etesse ezeket váltakozva.

Hat-hét hónapos korig napi három alkalommal adjon enni a cicának. A kölyökmacskák gyomra kicsi, éppen ezért rendszeresen meg kell tölteni, de egyszerre nem szabad túlterhelni. Persze a száraztápot akár egész napra előtte hagyhatja, hogy amikor éhes, kiszolgálhassa magát, különösen, ha a gazda nincs otthon például a déli etetésre. Mivel a macskák ivartalanítása már egész fiatal korban biztonságosan elvégezhető, nem árt észben tartani, hogy az ivartalanított cicák energiaigénye 25 %-kal alacsonyabb. Ennek következtében a szokásos adagolási és etetési ajánlások már nem biztos, hogy megfelelőek. Kérdezze meg állatorvosát, hogyan változtasson a cica étrendjén a műtét után, így elkerülhetik az elhízást.

Amíg prémium minőségű táppal eteti kedvencét, nincs szükség vitamin- és ásványi anyag kiegészítésre. Nem mellesleg egyes vitaminok túladagolás esetén többet ártanak, mint használnak. Ám ha úgy gondolja, hogy kedvence nem jut elegendő szükséges tápanyagot, kérdezze meg az állatorvost, milyen kiegészítő készítményt ajánl.

A macskatápokat az állatok táplálkozási igényeinek figyelembevételével állítják el, tartalmazzák a szükséges aminosavakat (pl. taurin) és vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek az állat egészségéhez. A táp kiválasztása során vegye figyelembe, hogy a száraztápok több szénhidrátot, míg a konzerveledelek több húst tartalmaznak.

Mindig olyan eledelt válasszon, amely anyagi keretein belül a lehető legjobb minőségű. A jó táp egyfajta egészségbiztosítás is, hiszen hosszú távon sokkal kevesebbe kerül, mint amennyi a gyenge táplálkozás miatt bekövetkező betegségek miatt fizetett állatorvosi számla.

Amennyiben úgy dönt, nyers táplálékkal vagy házilag készített eledelekkel táplálja macskáját, mindig konzultáljon az állatorvossal az összetétel és az ideális tápanyag-egyensúly miatt.

Ajánlott cikkek