Cica-fogyi a porondon

A legtöbb állatorvos egyetért abban, hogy a macskák nagy része túlsúlyos. A gazdák azt gondolják, a duci cica édes – gondoljon csak a lasagne-őrült Garfieldra -, ám a túlsúly bizony igen veszélyes az állat egészségére nézve.

Hozzájárul az ízületi gyulladások, a szívbetegségek kialakulásához, és nagy része van az állatoknál sem ritka cukorbetegség kialakulásában. Ha nem tudja eldönteni, hogy macskája súlya megfelelő-e, kérje az állatorvos tanácsát. Amennyiben az orvos szerint is túlsúlyos a cica, érdemes elolvasni az alábbi néhány tippet a sikeres fogyás érdekében:

 • Etesse kedvencét csökkentett kalóriatartalmú eledellel. A legújabb kutatások szerint az magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú tápok a legjobbak erre a célra. A magas fehérjetartalom felel meg leginkább a macska természetes táplálkozási szokásainak.
   
 • Etessen rendszer szerint, az adagokat mérje ki két vagy három adagra, és ne engedje, hogy a macska a száraztápból kiszolgálja magát.
   
 • Ne adjon az állatnak sem jutalomfalatokat, sem konyhai vagy asztali maradékot. Ha jutalomfalatot használ a cica szoktatásához vagy neveléséhez, azt számítsa bele a napi adagba.
   
 • Figyelje a macskát, hogy megbizonyosodjon, nem szerez máshonnan ételt, nem etetik a szomszédok, stb.
   
 • Hetente mérje meg a súlyát. Erre a célra tökéletes lehet egy leselejtezett csecsemőmérleg vagy egy nagyobb digitális mérleg. Ideálisan a macska hetente súlya egy százalékát veszíti el a fogyókúra során.
   
 • Ösztönözze arra, hogy naponta mozogjon. Erre a legjobb a közös játék, még az a fajta is, amikor az állatnak meg kell dolgoznia egy-egy finom falatért. A mozgás csökkenti az unalmat és segít a kalóriák égetésében.
   
 • Egyes állatorvosok L-carnitint javasolnak, mert az fokozza a zsírégetést. Mindenképp beszéljen az állatorvossal, mielőtt ilyen tartalmú táplálék kiegészítőt adna kedvencének.

Amint a macska elérte ideális súlyát, ügyeljen arra, hogy prémium minőségű táppal etesse, megfelelő mennyiségben. Így nem lesz gond az elért súly megtartásával.

Nagyon nagy túlsúly esetén dolgozzon össze az állatorvossal: állítsák össze együtt a fogyást elősegítő étrendet. Ha a macska túl gyorsan veszít a súlyából, hajlamossá válik a májzsírosodásra. Ha a zsír felhalmozódik a májban, gátolja annak működését, és ez akár végzetes is lehet.

Ajánlott cikkek