Négy igen veszélyes ehető dolog

Minden macskagazda tudja, hogy a cicák bizony kíváncsiak, és igen ügyes, találékony vadászok. Képesek bármit felkutatni és előszedni, ami ehető a számukra. Legyen az konyhaszekrény, hűtő, kuka – egy pillanat műve, hogy elcsenjenek bármilyen, számukra vonzó dolgot.

Ha pedig elcsenték, hát meg is kóstolják. Sajnos azonban ezek egy része kifejezetten ártalmas, sok esetben akár végzetes is. Ilyen dolgok bizony a háztartásban is szerepelnek, nem árt figyelmet szentelni nekik.

  1. Gyógyszerek: Az ibuprofen és paracetamol tartalmú, közönséges fájdalomcsillapítók igen veszélyesek a macskák számára. A szervezetükben nincsenek meg azok az enzimek, melyek ezeket az anyagokat méregtelenítik, így a szervezetbe jutva komoly máj- és veseelégtelenséget okozhatnak. Az egyéb gyógyszerek, mint az antidepresszánsok, antihiosztaminok, altatók, fogyókúrás tabletták, vérnyomáscsökkentők és vitaminkészítmények is komoly mérgezést okozhatnak. Magától értetődő, hogy az alkohol és a drogok szintén ártalmasak az állatnak.
     
  2. A flitterek, szalagok, gumiszalagok nem macskajátékok. Amikor a cica érdes, tüskés nyelvével elkezdi ezeket nyalogatni, nem lesz képes kiköpni és lenyeli őket. Bár az esetek egy részében ezek a tárgyak áthaladnak az állat emésztőrendszerén, de előfordulhat, hogy a bélre tekeredik és komoly problémát okoz, a bélelzáródás pedig akár végzetes is lehet. Óvatosan kell bánni a varrótűkkel is, ugyanis lenyelve átszúrhatja az állat nyelőcsövét vagy beleit. Minden cérnát, fonalat, szalagot, tűt, stb. tartson biztonságosan fedett tárolóban vagy fiókban.
     
  3. Mérgező növények. Sok kedvelt szobanövény toxikus reakciókat vált ki, ha a macska elkezdi rágcsálni vagy akár le is nyeli. A tünetek a hányástól egészen a görcsökig, hallucinációkig és végül halálig vezethetnek. Távolítsa el a házból a diffenbachiát, a liliomféléket, nárciszokat, krókuszokat, a borostyánt.
     
  4. Humán ételek. A csokoládé erősen mérgező a macska számára, és akár pár grammnyi minőségű csoki képes megölni a cicát. A nyers tojásfehérje olyan enzimet tartalmaz, mely elpusztít bizonyos B-vitaminokat. A nyers tojássárgája nem okoz semmilyen problámát, ha esetenként kapja a cica, de mindenképp válassza el a fehérjétől. A hagyma, a fokhagyma és bizonyos zöldségfélék elpuszíítják a vörösvérsejteket, fogyasztásuk vérszegénységhez vezethet. A zöld paradicsom és a nyers burgonya komoly emésztési problémákat okozhat.

Ajánlott cikkek