A táplálék összetételének fontossága

A táplálék összetételének fontossága

Milyen is az egészséges cica étrend? A boltokban hatalmas a kínálat, a dekoratív csomagolások vonzzák a vevőket. Nehéz hát erre a kérdésre válaszolni. Pedig a táplálkozás nagyon fontos a macska jólétéhez és egészséges viselkedéséhez. A döntés, hogy mivel etesse a cicát, nem lehet elkapkodott és hirtelen.

A felelősségteljes döntéshez érdemes kicsit utána olvasni a legújabb kutatásoknak és kérdéseket feltenni az állatorvosnak. Csak így található meg a kedvence számára legideálisabb táplálék.

Alapvetően két különféle táplálási módot különböztetünk meg. A macska eledele lehet otthon készített és kész eledel, azaz száraztáp vagy konzerv.

Az otthon készített táplálék

Az ideális és optimális összetételű eledel otthoni elkészítése eléggé időigényes. Sokkal több akaraterőt, elkötelezettséget igényel és nem keveset kell utána olvasni, mi jó és mi nem. Összességében elmondható, legalább heti jó pár óra elfoglaltságot igényel.

Sok esetben az eledel otthoni elkészítése nem hogy nem olcsóbb, de sokkal drágább, mint kész tápot vásárolni. Tény azonban, hogy a minőségi táplálékra költött összeg nem haladja meg a nem megfelelő táplálás következtében kifizetett állatorvosi számlák összegét. Ha mindenképp otthon szeretné készíteni cicája eledelét, érdemes szétnézni a környéken, nincsenek-e házi gazdaságok, szövetkezetek, ahol az egészséges alapanyagokat némileg olcsóbban be tudja szerezni.

Kész eledelek

A legtöbb állatorvos igyekszik a gazdákat lebeszélni a táplálék otthoni elkészítéséről. Elsődleges indokuk az egészségügyi kockázat.

Ez a kockázat nem mellesleg az egész családot érintheti, hiszen feltehetőleg ugyanabban a konyhában készíti a család és a cica ételét. Márpedig ez esetben fokozott higiéniás intézkedéseket kell tennie, és a legkisebb figyelmetlenség esetén is növekszik a fertőzések kockázata.

A kiváló minőségű kereskedelmi tápok etetése esetén csökken a kockázat, persze csak akkor, ha gondosan választja ki a macska számára megfelelő tápot.

A tápgyártás, legyen az kutya- vagy macskatáp nagy üzlet, sok cég foglalkozik ezzel. Ennek megfelelően a tápok minősége is széles skálán mozog, ehhez igazodva pedig az áruk is igen eltérő lehet. Mivel a macskák ragadozó állatok, az eledelnek nagy arányban kell húst tartalmaznia. Ennek megfelelően az eledel címkéjén az első három helyen a hús és egyéb hússzármazékok vannak feltüntetve.

Érdemes alapos kutatást végezni és informálódni a különféle tápokról és konzervekről, hogy megtalálja azt, amely legjobb a cicájának, mindemellett megfelelő az ár-érték arány.

Ajánlott cikkek