Házi koszt cicáknak

Sok gazda dönt úgy, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható tápok és konzervek helyett maga főz kedvencének. Néha ennek oka éppen a kész tápok okozta allergiás betegség, máskor pusztán elvi megfontolás, anyagi ok vagy a kényelem.

Végül is függetlenül az októl lehet otthon is tápláló eledelt készíteni a cicának, mégpedig kellően ízletes és biztonságos menüt, ezt pedig ráadásul még a legválogatósabb cica is élvezi.

A macska ragadozó állat, éppen ezért az étel alapanyaga a hús kell, hogy legyen. A hús nem csak a szükséges zsírokat és fehérjéket biztosítja az állat számára, de az emésztéshez szükséges esszenciális zsírsavakat is.
Bár a legtöbb recept szénhidrátot is ad a menühöz (a vitaminikon, ásványi anyagokon és rostokon kívül), a macskáknak nincs szükségük szénhidrátra.

Az otthon készített étel legalább 80 %-a állati fehérje legyen, tartalmazzon nem több mint 15 % zöldséget és legfeljebb 5 % gabonát vagy más élelmiszert.

Mindig alaposan főzze meg a húst. Bár igen népszerű a nyers ételek etetése, azok csak megfelelő kezelés esetén biztonságosak. A hozzáadott zöldségeket és gabonát is érdemes megfőzni, ugyanis a főzés során a zöldségek sejtfalai megnyílnak és ezáltal sokkal ízletesebbé válik az étel, ráadásul könnyebben emészthető lesz.

Csirkés-tonhalas finomság

Ez a recept egy átlagos méretű, lakásban élő cica napi adagja, kb. 450 kalóriatartalmú.

Hozzávalók:

2/3 csésze kicsontozott csirkehús
1 doboz tonhal
1 db. kicsi, keményre főzött tojás héja nélkül
2 evőkanál zabpehely
2 evőkanál búzacsíra

Párolja vagy főzze meg a húst, amíg teljesen meg nem puhul, majd vágja apró darabkákra. Míg a csirke el nem készül, a főtt tojást villával törje apróra.

A búzacsírát tegye papírtányérra és letakarva helyezze a mikrohullámú sütőbe 10 percre, a zabpelyhet pedig tegye forrásban levő vízbe öt percre.

Keverje össze az apróra vágott csirkét, a tonhalat (az olajjal együtt), a gabonákat egy edényben, majd keverje hozzá a tojást.

Ossza el 2-3-4-5 adagra, attól függően, egy nap hányszor eteti a cicát. Azokat az adagokat, melyeket nem tálal azonnal, kihűlés után tegye hűtőszekrénybe.

Naponta javasolt jó minőségű táplálék kiegészítőt adni a cicának: vitaminokat és ásványi anyagokat, 250-500 mg taurint, csontlisztet, finomra őrölt tojáshéjat vagy kalciumot. Ezeket érdemes az ételhez keverni.

Ajánlott cikkek