A görögdinnye és a cica pocija

Dinnyét a cicának? Miért ne? – gondolhatná a gazdi. Hiszen frissítő nyári finomság, egészséges, van benn jó pár vitamin, tehát akkor miért ne kaphatna a doromboló kedvenc is pár édes-lédús falatot. De mit kell, mit lehet tudni erről a nagy, zöld és piros finomságról?

A görögdinnye a nyár végi napok slágere. Mindenki tudja, hogy magas víztartalma miatt kiváló hidratáló hatással bír, a 90-95%-os víztartalom miatt fogyasztásával a szervezetbe jutó víz előnyösen befolyásolja a veseműködést, sőt, vizelethajtó tulajdonsága miatt régebben gyógynövényként is emlegették.

De mit kell tudni a görögdinnyéről? Ez a tökfélék, azaz a kabakasok (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj Afrika déli részéről származik. Sokan gyümölcsnek tartják, de a szakemberek szerint termesztéstechnikailag zöldségnek számít, és a termés az, amit fogyasztunk.

A híres Afrika-kutató, Davide Livingstone leírásaiból tudjuk, hogy a Kalahári sivatagban rengetegdinnye található, ezért feltételezik, hogy innen származik. Egyébként a legkorábbi, dinnyeszüretről szóló feljegyzés nagyjából 5000 éves, egyiptomi hieroglifákon található. Olyannyira megbecsült növény volt az ókori Egyiptomban, hogy a fáraók sírkamráiba is elhelyezték, élelemként a túlvilágra. Európába a XIII. században került, de a X. századtól már termesztették Kínában. Napkainkra már a világ közel 120 országban termesztik, és az éves termés mennyisége meghaladja a 101 millió tonnát.

dinnyeszeletek

Táplálkozási előnyök

Nos, a macskák esetében nem beszélhetünk olyan táplálkozási előnyökről, melyek a görögdinnye etetésével kielégíthetők. A macskáknak ugyanis speciális tápanyagszükségleteik vannak, és a szükséges tápanyagok nem ugyanazok, mint az emberek, vagy akár a kutyák esetében. A macskáknak nincs minimális napi szénhidrátszükségletük, a görögdinnye pedig meglehetősen magas szénhidráttartalommal rendelkezik. Húsevő ragadozóként a macskák szinte kizárólag az állati eredetű tápanyagokra támaszkodnak, tápanyagszükségletük kielégítésének legegyszerűbb és legkényelmesebb módja a túlnyomórészt hús alapú táplálás. Tehát a macska minden szükséges tápanyaghoz hozzájut, ha a korának, fajtájának, egészségügyi állapotának megfelelő, szuper prémium minőségű, kifejezetten macskáknak gyártott eledellel eteti, és nincs szüksége a görögdinnyére, valamint az abban található vitaminokra és ásványi anyagokra, tápanyagokra. Ha pedig a tápanyagokról van szó, a több nem feltétlenül jobb, sőt, a tápanyagtöbblet akár problémát is okozhat.

Okozhat-e bajt?

Bár a görögdinnye nem mérgező a macskák számára, ha feltétlenül szeretne adni a cicának néhány lédús falatot, pár dolgora nem árt figyelni. Először is, a görögdinnye biztonságosnak tekinthető, ám ez az egészséges macskák esetében igaz. Tehát ha bármilyen betegséggel küzd az állat, például cukorbeteg, akkor jobb, ha nem ad neki. A görögdinnyében található gyümölcscukor tartalom könnyen felszívódik és gyorsan emésztődik. Emellett minden macska másként reagál a gyümölcs igen magas víztartalmára, és természetesen teljesen egyedi, hogy egy adott ételre milyen reakciót ad a szervezete. Ez azt jelenti, hogy egyes macskák gond nélkül elfogyaszthatnak egy adott táplálékot, míg egy másik macska, ha ugyanazt az ételt fogyasztja, hányással, hasmenéssel vagy egyéb tünetekkel reagál.

Mivel a macska által bevitt kalória többségének olyan táplálékból kell származnia, amelyeket kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy az állat megkapja a számára szükséges tápanyagokat, bármiféle emberi étel, beleértve a görögdinnyét is, csak alkalmanként és mértékkel adott extra lehet.

két egész dinnye közöt tegy félbevágott

Biztonságosan

Figyelembe véve a fentieket és a macska táplálékszükségletét, a következő irányelveket érdemes betartani, ha mindenképp szeretne egy kis dinnyét kínálni a cicának:

  • Kérdezzen. Az állatorvos ismeri kedvence egészségi állapotát. Ha bizonytalan, egyeztessen vele bátran és kérdezze meg, adhat-e gyümölcsöt a cicának.
  • Számoljon. Annak meghatározásához, hogy mennyi görögdinnyét ehet a macska úgy, hogy az ne okozzon problémát, egy kis számolást kell végeznie. A macska napi kalóriabevitelének 10 százalékánál többet nem tehet ki más tápanyag, tehát ha a cica napi 250 kalóriát fogyaszt, akkor ebből csak 25 kalória lehet a dinnyeadag. Ez nagyjából fél csészényi dinnyének felel meg. Ha nem biztos abban, hogy kedvencének mennyi kalóriára van szüksége, vagy mi az ideális súlya és ehhez egy adott táplálékból mennyi szükséges, keresse fel az állatorvost, aki segít kidolgozni egy etetési tervet.
  • Készítse elő. A gyümölcsnek sem a héja, sem a magjai nem adhatók az állatnak, kizárólag a gyümölcs húsa. Vágja apró darabokra a piros gyümölcshúst és ellenőrizze, nem maradtak-e benne magok.
  • Figyelje.  Még a biztonságosnak tartott, és a legtöbb állat esetében problémamentes ételek is okozhatnak váratlan reakciókat, ezért bármilyen új ételt etet a cicával, figyelje meg, nincsenek-e emésztőrendszeri problémákra utaló jelei (pl. hányás, hasmenés). Az is jó ötlet, ha egyszerre csak egy új ételt vezet be, ily módon, ha bármilyen allergiára vagy intoleranciára utaló jelek mutatkoznak, könnyebben meghatározhatja a probléma forrását.

Tehát?

Tehát a válasz az első kérdése, miszerint ehet-e a cica görögdinnyét, a válasz igen.

Ám csak azért, mert eheti a gyümölcsöt csemegeként, még nem biztos, hogy feltétlenül adni kell neki.

A lényeg, mint minden jutalomfalat esetében ez esetben is az, hogy a tápanyagok legyenek az elsődlegesek és ezek a nassolnivalók csak ez után következzenek. Mivel a görögdinnye nem része a macskafélék teljes értékű és kiegyensúlyozott étrendjének, nem kötelező adni neki csak ezért, mert esetleg érdeklődve figyeli. A legtöbb macska egyébként sem vonzódik az édes ízű ételekhez, és sokkal jobban szereti, többre értékeli a csirkét vagy a halat, mint a görögdinnyét. Ha azonban a cica kíváncsi és nyávog, hogy megkóstolhassa, amit a gazdi jóízűen falatozik, a fenti irányelvek követésével nyugodtan adhat neki kóstolót.

Ajánlott cikkek