Mit egyen a cica?

Az afroázsiai vadmacska, a felis silvestris lybica vadmacska fajból fejlődött ki a ma ismert házimacska, mely bár genetikai felépítésében azért jelentősen eltér őseitől, táplálkozásában sok mindent megőrzött azok hagyatékából. A kereskedelmi forgalomban kapható macskaeledelek úgy lettek kialakítva, hogy kielégítsék a már nem vadon élő cicák anyagcsere-szükségleteit.

Érdemes tehát megvizsgálni, hogy melyik eledel illik a család kedvenc macskájához, és hogy milyen alapvető különbségek vannak a konzervek és a szárazeledelek között, azon túlmenően, ami kívülről is látszik rajtuk.

cica előtt száraztáp, mellette egy pohár víz

A cica étrendje

Azért valljuk be, hihetetlenül zavarba ejtő a macskaeledelek választéka egy-egy áruház vagy webshop kínálatában. Nem csak azt kell eldönteni, hogy száraz vagy nedves eledelt kapjon-e az állat, esetleg mindkettőt, de a temérdek variáció közül melyiket válassza a gazdi?

Egy dologban a legtöbb állatorvos egyetért, ez pedig az, hogy mindenképp olyan eledelt kell választani, amely teljes mértékben kielégíti a macska táplálkozási igényeit.

A szükséges tápanyagok

Az köztudott, hogy a macskák húsevők, de étrendjüknek egészséges egyensúlyt kell tartalmaznia főleg fehérjékből, mérsékelt zsírokból és szénhidrátból. A szénhidrátforrásokból származó tápanyagok és vitaminok fontos részét képezik a kiegyensúlyozott macskaeledelnek, ezenkívül kevésbé kalóriadúsak, ugyanis mértékkel, de csökkenthetik az étrend kalóriatartalmát.

Mire kell figyelni?

Lehetőleg olyan macskaeledel márkát kell választani, amely gyártójáról tudja, hogy alkalmaz táplálkozási szekértő állatorvosokat, az eledeleket macskákon - azaz élesben, és felügyelet mellett - tesztelik, az ajánlott életszakasznak megfelelő életkorban, és komoly minőségllenőrzési programmal rendelkeznek. Szintén fontos szempont az is, hogy az összetevőket biztonságos és megbízható forrásból szerezzék be. Ezek a cégek általában a legnagyobb, legismertebb gyártók, hiszen ők rendelkeznek a legtöbb erőforrással mindezek biztosítására, és ők áldoznak a legtöbbet kutatásra.

Az biztos, hogy ha olyan táplálékot etet, amelyet a cica szeret és amely tartalmaz minden szükséges tápanyagot, az fényessé varázsolja a szőrét, nem okoz bélrendszeri problémákat, és az állat boldog, egészséges lesz.

két cica konzervet falatozik egy nagy tálból

Mennyit egyen a cica?

A mennyiség kérdése mindig bonyolult, hiszen minden cica más és más. Eltérő a méretük, életkoruk, egészségi állapotuk, szokásaik, anyagcseréjük, és így tovább. Az biztos, hogy a tasak vagy a konzerv címkéjén feltüntetett, adagolásra vonatkozó ajánlások komoly számításokon alapulnak. A gyártó cég kutatói a táp fejlesztése során egyrészt nagyon alaposan tanulmányozták az összetevők hatásait, valamint komplex számításokat végeztek az adagokra vonatkozóan, de a végső fázisban cicákon is tesztelték az eledeleket. Tehát a címként feltüntetett mennysiégek kiváló kiindulási alapot biztosítanak az adagok kiméréséhez, ugyanakkor ettől mindkét irányba el lehet és el is kell térni némiképp, amennyiben az ideális testsúly és állapot eléréséhez változtatni kell.

A macska ideális testállapota

A macska ideális testállapota az, amikor a bordák széle és a csípőcsontok felső része is tapintható, pusztán minimális zsírfedéssel. Ezek a csontos testrészek nem lehetnek határozottan kiemelkedőek, de érezni kell őket. Ha nem érzi, vagy nagyon hosszasan kell keresni, akkor esélyes, hogy a cica túlsúlyos, és a zsír miatt nem tudja tapintani a csontokat.

Sajnos a fejlett társadalmakban komoly problémát jelent a családban élő macskák elhízása. Egyes becslések szerint az összes, családban élő, 5 és 10 éve közötti macska közel 50 százaléka elhízott, de ez a szám jelentősen magasabb a kizárólag lakásban tartott egyedeknél.  Mivel az elhízás számos egyéb betegségre hajlamosítja a háziállatokat, ideértve a szívbetegséget, a cukorbetegséget, az ízületi gyulladást és a vesebetegséget, hogy csak néhányat említsünk, a testsúly szabályozása elsőrendű fontosságú, amit az állat egészségének javítása és a hosszú élet biztosítása érdekében a gazda megtehet.

Diéta, de hogyan?

Az egészséges testsúly megőrzése érdekében érdemes lehet automata etetőt használni. Ez biztosítja azt, hogy a cica mindig megfelelő, számára ideális menyniségű eledelt kap. Persze meg is lehet tanítani az állatnak, hogy a szabadon választott, korlátlan hozzáférésű és mennyiségű étkezés helyett napi két alkalommal kap enni, ehhez pusztán idő és türelem szükséges. A macska súlyát rendszeresen kell ellenőrizni, és amint azt tapasztalja, hogy a bordák szélének vagy a csípőcsontnak a tapintása már nehézségekbe ütközik, az állatorvossal történt konzultáció után el kell kezdeni a diétát.

Azt ne felejtse el, hogy mozgás nélkül egyetlen diéta sem hatásos. Mindig ügyeljen arra, hogy az állat eleget mozogjon.

Száraztáp vagy konzerv?

A konzervtáp versus száraztáp vita évek óta tart. Az utóbbi évek tanulmányai azt mutatják, sok előnnyel jár a macskák számára a nedves eledel etetése, és egyre több tanulmány cáfolja, hogy a száraz étrend kiemelt szerepet jelentene a fogászati problémák megelőzésében. De, mint mindig, az igazság mindig az arany középút megtalálásában rejlik.

piros tálban száraztáp, macska két mellső lábával a tálban állva néz

A száraztáp

Bár tény, hogy a speciális száraztáp segít csökkenteni a fogakon megtelepedő lepedéket és a fogkőképződést, de az is tény, hogy nem tudja kezelni a fogágybetegséget, és nem akadályozza meg a lepedék/fogkőképződést az íny mentén és alatt. Ráadásul ezek általában nem szabadon vásárolható, hanem állatorvosi receptre kapható gyógytápok, melyeket a szájüregi betegségek kezelésének kiegészítésére terveztek. Egy átlagos száraz eledel nem tudja ugyanezt a célt garantálni. A száraztápok valódi előnye igazából nem más, mint a gazda kényelme és pénztárcájának kímélése. Természetesen ezek az előnyök is igen fontosak, tehát ha valaki nehezen engedheti meg magának, hogy szuper prémium konzerv eledellel etesse az állatot, vagy nem tud gondoskodni arról, hogy a felbontott konzerv megőrizze frissességét a következő etetésekig, akkor a száraztáp sokkal jobb választás a számára.

A konzerv eledel

A konzerv eledel egészségügyi előnyei a magasabb nedvességtartalommal és az adagonkénti kevesebb kalóriával kapcsolatosak. Az alsó húgyúti betegségben szenvedő macskákkal végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a beteg állatok nagyobb kockázatnak vannak kitéve akkor, ha nem kerül elegendő folyadék a szervezetükbe. A magasabb tápláléknedvesség révén nő a vízbevitel, ez pedig segíti a mielőbbi gyógyulást. Egyes kutatók szerint a vesebetegségre és a cukorbetegségre hajlamos cicák számára is előnyös lehet a konzerv étrend. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a konzerv eledellel etetett macskák általában soványabbak, mint a kizárólag száraztápot fogyasztó társaik..

A választás

Persze ijesztő lehet a felelősség, hogy dönteni kell, mivel etesse a macskát. A jó hír, hogy a temérdek féle lehetőség között biztosan megtalálja azt, amelyik a leginkább megfelelő a cicának, ráadásul még ízlik is neki és örömmel fogyasztja.

Visszautalva a konzerv vs. száraztáp vitára, a legjobb megoldás mindig az arany középút. Sokan azt javasolják, érdemes mind a kétféle eledelből megvásárolni a legjobbat, és a napi kétszeri étkezés egyikét az egyik, másikát a másik féle eledelből kínálni, természetesen az ideális adagok figyelembevételével. Természetesen először ez egy kicsivel több számolást igényel, de amint kitapasztalta, mekkora adagok a legmegfelelőbbek a cicának, mindez rutin lesz az életében.

Ajánlott cikkek