Mennyi konzerv eledel kell a cicának?

Miután sikerült végre megtalálni azt a konzerveledelt, ami nem csak ideális a cica számára, de ízlik is neki, már csak azt kell kitalálni, mennyit lehet ebből adni neki. Persze általános irányelvek vannak, és a csomagoláson is fellelhető egy ajánlott adagolás.

Általánosságban elmondható, hogy egy kb 2,30 kg. súlyú macska napi 170, míg egy 4,50 kg súlyú cica 280 kalóriát igényel.

De miért kell a macskának konzervet adni?

Sok állatorvos tanácsolja, hogy a macskával akár kizárólag, akár javarészt konzerv tápot etessen a gazdi. Ennek több oka is van. Először is, a macskák húsevők, a túl sok szénhidrát nem egészséges a számukra, viszont a száraz eledelek szénhidráttartalma jóval magasabb, mint a konzerveké. Gyakori, hogy a száraztáp kizárólagos etetése elhízáshoz vezet. A másik ok pedig az, hogy a legtöbb cica hajlamos túl kevés vizet inni, márpedig a kozerveledel nedvességtartalma jóval magasabb, ezáltal jóval több vízhez jut az állat szervezete. Mindez a vesék és a húgyutak egészsége szempontjából igen fontos.

cica fém tálkából konzervet eszik

A vegyes táplálás

Először is el kell dönteni, hogyan szeretné etetni a cicát, azaz kizárólag konzerv eledelellel, vagy ad mellé száraztápot is. Bár az ajánlások szerint a konzerv táp a legelőnyösebb, sok macska kedveli a száraz szemeket és örömmel ropogtatja, sőt, esetenként olyannyira szereti, hogy akár jóval kevesebbet is eszik, ha csak konzervet kap. Ráadásul a száraztápok gazdaságosabbak is, valamint tárolásuk is könnyebb a gazdi számára.

Amennyiben szeretné vegyesen, azaz száraz és konzerv táppal etetni a cicát, kicsit nem árt számolni ahhoz, hogy az ideális kalóriamennyiség jusson az állat szervezetébe. Ehhez egyszerű kiindulási pont az, ha megvizsgálja az ajánlott napi etetési mennyiségeket az egyes tápláléktípusok csomagolásán, és felezi azt. Amikor eldöntötte a nedves és száraz eledelek arányát, ideje meghatározni azok kalóriaszámát, majd ezután az adagonkénti kalóriák számát.

Mennyi konzerv eledel kell a cicának?

A macska kalóriaszükséglete számos tényezőtől függ, de a súlya csak alapvető iránymutatást adhat az etetés mennyiségére vonatkozóan. Ezen túlmenően elengedhetetlen a macska testi állapotának meghatározása is. Egy sovány, izmos, nagy testű macska akár 6,50-7,00 kilót is nyomhat, neki logikusan több kalóriára lesz szüksége az egészséges testsúly fenntartásához, minrt kisebb társának. Azonban egy ugyanilyen súlyú, vékonyabb testalkatú, ám kevésbé aktív macska könnyen túlsúlyos lesz, ha ugyanannyi kalóriával etetik, mint aktív társát.

Ugye, nem is olyan egyszerű dolog kedvenc cicánk helyes és számára legideálisabb táplálása?

Az életkor és az aktivitási szint szintén szerepet játszik a szükséges kalóriamennyiség meghatározásában. Egy növekedésben levő cicának sokkal több kalóriára van szüksége, mint egy felnőtt vagy idős állatnak. Ugyanígy egy aktív macskának, amely gyakran fut és játszik, több kalóriára van szüksége, mint a szinte mindig lustálkodó macskának. A szoptató anyaállat szintén több kalóriát igényel a megfelelő tejtermeléshez és egészsége megőrzéséhez.

Mindez rendben van, de mégis, hogyan számoljunk?

Kölyökmacska

A fiatal kölyökmacskák (2-6 hónapos kor között) gyorsan fejlődnek és növekszenek, nagy a tápanyagigényük. Ügyelni kell arra, hogy minden esetben kölyökmacskák számára gyártott, kiváló minőségű táppal és/vagy konzervvel etesse a kicsi cicát, mivel ebben a korban a  kalcium- és egyéb ásványianyag igény más, mint a felnőtt állatoknál. A legtöbb cica esetében a táplálkozási igény 6 hónapos kor után, amikor a növekedés üteme is lassul, csökkenni kezd.

cica műanyag tálkájában száraz tápszemek

Normális súlyú házi macska

  • 2,20-2,50 kg súlyú, karcsú alkatú cica: kb. 170 kalória naponta.
  • Kb. 4,50 kg súlyú, karcsú alkatú cica: kb. 280 kalória naponta.
  • Kb. 6,50-8,00 kg súlyú, karcsú alkatú cica: kb. 360 kalória naponta.
  • Kb. 9,00-10,00 kg. súlyú, karcsú alkatú cica: kb. 440 kalória naponta.

Túlsúlyos házi macska

  • 2,20-2,50 kg túlsúlyos cica: kb. 180 kalória naponta.
  • Kb. 4,50 kg túlsúlyos cica: kb. 240 kalória naponta.
  • Kb. 6,50-8,00 kg túlsúlyos cica: kb. 280 kalória naponta.
  • Kb. 9,00-10,00 kg túlsúlyos cica: kb. 310 kalória naponta.

Figyelem! Ezek a mennyiségek csak iránymutató adatok, a cica egyéni igényei ettől természetesen eltérhetnek.

Vemhes macska

A vemhes macskát a párosodás utáni 4-5 hétben célszerű a megszokott étrendjével etetni, Ezután át lehet váltani kölyök macskáknak való tápra, és növelhetők az adagok is.

  • 2,20-2,50 kg vemhes cica: kb. 240 kalória naponta.
  • Kb. 4,50 kg vemhes cica: kb. 390 kalória naponta.
  • Kb. 6,50-8,00 kg vemhes cica: kb. 510 kalória naponta.
  • Kb. 9,00-10,00 kg vemhes cica: kb. 610 kalória naponta.

Szoptatós anyamacska

A szoptatós anyamacskát érdemes szabadon etetni, lehetőség szerint növendék macskáknak ajánlott, vagy kifejezetten laktációs táppal. A napi kalóriabevitelt a kismacskák száma és életkora határozza meg, ez pedig azt is jelenti, hogy nagy alom esetében az anya állat akár megszokott adaja 3-4-szeresét is igényli.

Hogyan érdemes etetni?

Az eledel csomagolásán feltüntetett etetési ajánlások kiindulási pontként használhatók. Ezen túlmenően a gyártó weboldalán is lehet részletes tájékoztatást találni. Megeshet, hogy az etetett mennyiséget módosítani kell a macska reakciója alapján. Ha nemkívánatos súlygyarapodást vagy -csökkenést tapasztal a cicánál, módosítani kell az adagokat. Ha a cica nagyon éhesnek tűnik, és nem hízik, akkor mindenképp emelje az adagokat.

A boldog, egészséges macska tartja a megfelelő, számára ideális súlyt és aktív életet él. Nem sír állandóan éhesen és nem könyörög az ételért etetési időn kívül. A biztonság kedvéért minden évben vigye el a cicát állatorvosi ellenőrzésre.

Gyakori kérdések

• Mennyi ideig áll el a nedves macskaeledel?

Két óra. Ha a macska nem eszi meg az egészet, kínáljon kisebb adagokat, naponta több alkalommal.

• Miért nem eszi a macska a konzerv ételt?

Lehet, hogy jobban szereti a száraz táp állagát, vagy nem ideális számára a táplálék hőmérséklete, esetleg szimplán nem ízlik neki az adott márka vagy típus.

• Miért próbálja a macska elásni a nedves ételt?

Sok macskánál figyelhető meg, hogy megpróbálja elásni, betemetni az eledelét, miután befejezte az evést. Ez teljesen ösztönös, ugyanis a vadon élő macskák a maradékot így védik a ragasozóktól, azaz így tartalékolnak szűkösebb időkre.

Ajánlott cikkek