Miért mancsolja a cica a padlót evés után?

Gyakran megfigyelhető, hogy a macska evés-ivás előtt vagy után mancsolja, kaparássza a padlót, mintha be akarna temetni, vagy el szeretne ásni valamit. Nem kell megijedni, nincs semmi baj a cicával, ez teljesen normális viselkedésnek számít. Sőt, ez egy kifejezetten pozitív üzenet a gazdi számára, azt jelzi, hogy a macska igencsak otthon érzi magát a házban, lakásban.

Persze ha idegesítőnek vagy zavarónak találja, esetleg félti a kövezetet, padlóburkolatot, le lehet róla szoktatni a cicát.

A legtöbb macska mancsolja, kaparja vagy dagasztja a tálkája körüli padlót, van, amelyik evés előtt, mások evés után, vagy akár mindkét alkalommal. Mindez teljesen ösztönös viselkedés, tehát nem tanulja a cica. Extrém esetekben az állat akár hosszú időn át, igen intenzíven is végezheti ezt a tevékenységet, de olyan is előfordul, hogy a macska valamilyen tárgyat – konyharuhát, törülközőt – húz a táljára.

földön heverő tápszemek mellett fekszik a macska

Mi lehet az ok?

Vadon élő macskáknál megfigyelhető, hogy az ételmaradékokat elássák, eltemetik, ugyanúgy, ahogy az ürüléküket is. Így a rájuk vadászó ragadozók, ellenfeleik nem tudnak a szagok alapján rájuk akadni, hiszen az elásott ételnek nincs olyan intenzív illata. A kicsinyeiket nevelő nőstények így akarják megakadályozni, hogy az alomra más állatok rátaláljanak. A kandúrok vizelettel jelölik meg területeket, így jelezve a betolakodóknak, hogy jobb távol maradni.

A világ minden táján élő, legkülönfélébb macskafajok prezentálják ezt a viselkedési formát, és a legkülönfélébb módokon oldják meg a maradékok eltüntetését.

A leopárdok például magas fákon rejtik el az ételmaradékokat, így akadályozva meg, hogy az oroszlánok és a hiénák hozzá férjenek. A hiúzok szeméttel, törmelékekkel borítják be az ételt, hogy elrejtsék.

Próbálja ki: ha újságpapírt tesz a cica tálkája alá, megfigyelheti, hogy hamarosan elkezdi kaparni, aprítani azt, rászórja a darabkákat az ételre, vagy egyszerűen kirángatja, és a tálra húzza.

Ám az étel betemetése nem csak az elrejtésre szolgál. Mivel a macskák általában ott is alszanak, ahol esznek, legalábbis a természetben élők, ez a viselkedés egyféle takarítási ceremóniának is tekinthető, azaz a macska rendbe teszi környezetét.

Persze egy családban élő cica esetében úgy tűnik, ennek nem sok értelme van, hiszen korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére étel, és nem fenyegeti a veszély, hogy betolakodók ellopnák azt, és a rendről, tisztaságról a gazdi gondoskodik. Ám meg kell érteni, hogy ez a viselkedés teljes mértékben ösztönös.

cica nyalja a száját, előtte tálkában étel

A padló dagasztása

A dagasztás legtöbbször a gazdi  ölében, simogatás közben teljesedik ki, és egyértelműen a bizalom és elfogadás jele. Gyakran kíséri dorombolás, mely kettő együtt a megelégedettség tökéletes bizonyítéka. Maga a viselkedési forma még apró kölyökkorból ered, amikor is a kiscica a dagasztással serkenti anyja tejelválasztását. Igencsak regresszív és ösztönös viselkedés a szeretet és a kötődés kifejezésére.

Az eledeles tál körüli dagasztás is elégedettséget jelez, és általában olyankor figyelhető meg, ha a tál körül puha a padló, azaz szőnyeg van alatta.

Ha problémát jelent mindez…

Sem a mancsolás, sem a dagasztás nem tekinthető önmagában káros viselkedésnek. Nem árt a cicának, és nem okoz semmiféle sérülést a gazdának sem. Sőt, a legtöbben kifejezetten cukinak találják.

macska az orrát nyalja, előtte kocsorduló, táppal teli tál

Ugyanakkor érthető, ha bosszantó, amikor a macska felsérti a padlót, elszakítja a szőnyeget, vagy rendetlenséget csinál. Amennyiben a gazda számára problémás ez az ösztönös viselkedés, tud ellene tenni.

  • Tegye a tálkát valamilyen kemény felületre, távol olyan tárgyakról, melyek megsérülhetnek, ha a cica kapar a tál körül.
  • Maradjon az állat mellett, amíg eszik, és azonnal vegye el a tálkát, amint befejezte az étkezést. Konzerv eledelek esetében amúgy is ez a legjobb megoldás, ugyanis az el nem fogyasztott maradék gyorsan megromolhat.
  • Ha a macska elkezdi kaparni, dagasztani a padlót, terelje el a figyelmét egy játékkal.
  • Kerülje a száraz eledelek szabad fogyasztását. A folyamatosan elöl hagyott táp serkenti ezt az ösztönös viselkedést.
  • Soha ne büntesse a macskát ösztönös viselkedéséért. Nem rosszaságból kapar, dagaszt vagy mancsol, tehát a büntetés bármilyen formája csak viselkedési zavarokhoz vezethet, és a gazda iránti bizalmat csökkenti.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci