A macska öt személyiségtípusa

A macskák személyiségtípusaival kapcsolatos kutatásokat javarészt Dr. Lauren Finka, az angliai Lincoln Egyetem munkatársa végezte, aki 200 macskatulajdonossal készített interjúra alapozta megállapításait, és végül öt személyiségtípust határozott meg.

Az „emberi” macska

Olyan macska, amely jól alkalmazkodott ahhoz, hogy az emberrel együtt éljen. Élvezi az emberi társaságot,  ragaszkodó és kifejezetten jól tud alkalmazkodni. Sok szempontból ez a típus „ideális” házi kedvencként, hiszen boldogan él a családban anélkül, hogy bármiféle agressziót is mutatna. Az érme másik oldalát is meg kell persze vizsgálni. Ez pedig az, hogy az ilyen típusú cica nagyobb valószínűséggel szenved szeparációs szorongástól, és nem biztos, hogy élvezi, ha új családtag, ne adj’ Isten, új állat kerül a családba.

két vöröses cica hever a széken a kertben és alszik

A köteledő macska

Ez a típus pont ellentéte az előzőnek. Bár nem vadmacska, nem szereti, ha hozzányúlnak, felveszik, vagy más módon akarnak kommunikálni vele. Persze az eledel, a finomság mehet, de azon kívül mindenki hagyja békén. Ezek a cicák általában feszültek, idegesek, gyakorta nem érzik jól magukat a lakásban, a család társaságában. Legkevésbé sem bújósak, erősen függetlenek, ezért egyáltalán nem bánják, hogy ha a gazdi egész nap távol van, sőt! Éppen ezért azonban minden szeretetmorzsa és kedvesség, ami nyújt, hihetetlenül különleges valami.

A vadász

Ez a típus áll legközelebb a vadmacska természetéhez. Ezek a cicák idejük nagy részét vadászással töltik, legyen szó egerek üldözéséről vagy egérszerű játékokról. Úgy tűnik, mintha nem fognák fel, hogy minden étkezésüket a gazda biztosítja, így ébrenléti idejük túlnyomó részét az élelemszerzés tölti ki, vagy ezt imitáló játékkal foglalkoznak. Az, hogy a szeretet kifejezésére hogyan reagálnak, eltérő. Van, amelyik akceptálja, másik pedig nem, ám tény, hogy sokkal kevésbé motiválja őket a szeretet, mintsem a vadászat és a zsákmány elfogásának lehetősége.

A macskabarát macska

A macskabarát macska ragaszkodik a többi cicához és ideje java részét azzal tölti, hogy vele vagy velük játszik, kozmetikázza őket és bújik hozzájuk. Persze szereti az embert, a családot is, de sokkal többre értéli a cicabarátok társaságát. Az ilyen típusú macska könnyen depresszióssá válik, ha egyedüli állatként tartják.

pici cica az ablakon néz kifelé

Az érdeklődő macska

Ezek a macskák szeretnek felfedezni, napjuk nagy részét a házban szaglászva, figyelve töltik. Minden látogatót azonnal üdvözölnek és persze alaposan meg is vizsgálnak. Nem minden esetben fogadják el a szeretet megnyilvánulásait az ember részéről, sokkal többre értékelik, ha a betérő vendég vagy a hazaérkező gazda hagyja, hogy végigszimatolhassák. Nagyon szeretnek játszani, különösen a dobozok, táskák érdekesek, de egy klassz - akár házilag épített - labirintus is szuper kihívás nekik. Ez a típus nem igazán alkalmas a kinti vagy kijárós macskalétre, mert a nagy magabiztosság és kíváncsiság könnyen bajba sodorhatja.

És az öt személyiségjegy

A  Dél-Ausztrál Egyetem kutatói öt tulajdonság alapján határozzák meg a macskák személyiségjegyeit, illetve azon keresztül típusát. Ahelyett, hogy átfogó állításokat próbáltak volna megfogalmazni a macska személyiségével kapcsolatban, inkább azokra az egyedi tulajdonságokra összpontosítottak, amelyek azt meghatározzák.

A nyugtalan macska

Az ijedős macskák idegesek és állandóan ingerültek. Megeshet, hogy ritkán jönnek elő biztonságos és védett helyükről (és soha, ha idegenek vannak jelen), és azonnal fedezéket keresnek, valahányszor váratlan zaj hallatszik. Az ilyen típusú macskának sok helyet kell biztosítani, lehetőleg a lakás legkülönfélébb pontjain, ahol elbújhat és biztonságban érezheti magát. A magas kaparófák (különösen a zárt búvóhellyel rebdelkezők) jó ötletek.

kismacska tollas pálcával játszik

Érdemes megvizsgálni, hogy pontosan mi okozza a nyugtalanságot, félénkséget. Lehet, hogy a cica fél egy másik macskától a házban, vagy van valami lakásban, ami megrémíti. Ha el tudja távolítani vagy csökkenteni tudja a zavaró, félelmet kiváltó tényezőt, jelentősen csökkenhet az állat nyugtalansága. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az ingerlékenység és feszültség tartós idegességre utal, amely jelentősen más, mint az az idegesség, amit új környezetben mutat a legtöbb macska. Szóval ha most került a családba a cica, teljesen természetes, hogy néhány napig egy kicsit ingerült és feszült, ha azonban ez az állapot továbbra is fennáll, akkor lehet, hogy szimplán egy nyugtalan típusú cica lett az új családtag.

Az extrovertált cica

Ez a típus sok tekintetben ellentéte az előzőnek. Az extrovertált cica kíváncsi, boldogan szalad üdvözölni a vendégeket, vagy csak alaposan megszemléli, mi van a gazdi bevásárló szatyrában. Az ilyen típusú macskáknak kifejezetten jó, ha rengeteg játék és interaktív játékszer van a házban, és érdemes egy kiülőt vagy magasabb macskabútort az ablak mellé helyezni,. hadd nézelődjön kedvére. Nem túl jó ötlet kiengedni ezt a macskát, mert kíváncsisága könnyen bajba sodohatja.

Ha az extrovertált cica hirtelen visszahúzódóbbá vált, nem feltétlenül kell megijedni, lehet, hogy csak az öregedés normális velejárója, de minden esetben járjon utána, nem fájdalom vagy betegség okozza-e a hirtelen változást.

A domináns macska

A domináns macskák egyáltalán nem jönnek ki más cicákkal. Verekedhetnek vagy zaklatják az alázatosabb, gyengébb cicákat. Biztos lehet benne, hogy ha a macskák között van egy ilyen karakterű, akkor hamarosan a többi félénk és nyugtalan lesz.

Ne engedje, hogy a domináns cica kijárjon és a szabadban kóboroljon, mert valószínűleg harcba száll a környéken lévő többi macskával, ez pedig drámaian megnöveli annak valószínűségét, hogy súlyosan megsérül, vagy elkap egy súlyos betegséget.

macska hátsó lábaira állva valami felé kap a mellső mancsokkal

A domináns macskák más fajokat, például kutyákat is megpróbálhatnak uralni. Ennek az lehet a vége, hogy a kutyája ugyanolyan félénk és nyugtalan lesz, mint a többi cica, vagy rosszabb esetben a kutya azonnal (és esetleg végérvényesen) lezárja a zaklatást. Akárhogy is, a legjobb, ha a domináns macska az egyedüli állat a családban.

Neveléssel, szocializációval vagy orvosi beavatkozással (például szorongásoldó gyógyszerekkel, ivartalanítással) mérsékelheti a macska dominanciáját, de megszüntetni nem lehet. Ha van más állat is a családban, jobb, ha elkülöníti őket.

A spontán macska

A spontán macskák impulzívak és változékonyak. Előfordulhat, hogy az egyik másodpercben a gazdi ölében dorombolva szunyókálnak, míg a másikban végsebességgel száguldanak a lakásban vagy lógnak a függönyön. Legtöbbször úgy tűnik, semmi oka nincs a hangulatváltozásnak.  Ez a típus sokban hasonlít a nyugtalan macskához, bár tény, a viselkedése jóval kevésbé ideges. Mindenesetre próbálja kideríteni, mi okozhatja az impulzív viselkedést, és ha sikerül megtalálni a kiváltó okot, próbálja megszüntetni.

A barátságos cica

A dominancia ellentéte, a barátságosság a macskákban azt jelzi, hogy hajlandóak más embereket és állatokat be- és elfogadni a saját területükön. Előfordulhat, hogy más cicákat (sőt, kutyákat is) játszótársként elfogadnak, és valószínűleg ez a macska az első, aki az ajtón belépő vendéget fogadja. Míg a barátságosság bizonyos macskákban veleszületett tulajdonság lehet, a legtöbb esetben ez inkább a sikeres szocializáció eredménye. Minél több időt tölt a cica más emberek és állatok között – különösen fiatal kölyökként –, annál valószínűbb, hogy barátnak tekinti őket, nem pedig fenyegetésnek. Csakúgy, mint a kíváncsi macskák esetében, a barátságosság nem mindig jó dolog, különösen, ha a cica szabadon kijárhat. Egyes állatok valóban fenyegetést jelentenek, és egy barátságos macska kevésbé valószínű, hogy azonosítja a veszélyt, mielőtt túl késő lenne.

Miért fontos a macska személyisége?

Nos, bizonyos szempontból a macska személyiségtípusa csak egy szórakoztató apróság, annak egy módja annak, hogy többet tudjon meg kedvencéről, és ezáltal közelebb érezze magához.

Bizonyos személyiségtípusok azonban drámaian befolyásolhatják mind a cica, mind pedig a gazda és a család életminőségét. Egy olyan macska, amelyik félős, nyugtalan, nem érzi jól magát az nem boldog a környezetében. Ez esetben a gazda feladata, hogy megkeresse és megtalálja az okokat, ezáltal pedig a módot arra, hogy boldogabbá tegye kedvence életét.

Ha új cica örökbefogadásán gondolkodik, hasznos tudni, hogy a már meglévő macskák karakteréhez milyen szenélyiségű új cica illik. Azért is fontos megérteni kedvence alapvető személyiségét, hogy észrevehesse a változásait. Az emberekhez hasonlóan a macskáknál is a hirtelen és drámai személyiségváltozások általában azt jelzik, hogy valami nincs rendben. Ez azt jelentheti, hogy a macska beteg, vagy a környezetében van valami, ami zavarja. Akárhogy is, minden esetben fontos, hogy a lehető leghamarabb kiderítsük az okot és orvosoljuk a problémát.

Persze előfordulhat, hogy cicája nem illeszkedik az itt felsorolt személyiségjegyek vagy típusok egyikébe sem száz százalékosan, de jó esély van rá, hogy legalább az egyik leírás megközelítőleg jó. Nem kell feltétlenül kezdeni bármit is az információkkal, de remélhetőleg segít jobban megérteni a cicát és még inkább kedvére tenni, hogy boldog és elégedett életet élhessen.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci