Gyógynövények és a macska

A legtöbb cica kifejezetten kedveli a macskamenta illatát, imádja az ezzel töltött játékait. De a macskamenta nem az egyetlen gyógynövény, amely pozitív hatással lehet akár a cica egészségére, akár csak a közérzetére és hangulatára. Számos gyógynövény bír aktív terápiás tulajdonságokkal, és egyes gyógynövények friss vagy szárított, folyadék, kapszula vagy tabletta formában adhatók is a cicáknak gyógyászati célokra.

Az olyan gyógynövények, mint a macskamenta, az echinacea, a máriatövis, a pitypang, az édesgyökér, a körömvirág és a mályvagyökér nem csak biztonságosak, de esetenként segítséget nyújtanak a stressz oldásában, az emésztés könnyítésében vagy akár az immunrendszer erősítésében, a gyulladások enyhítésében.

Természetesen minden gyógynövényt csak elővigyázatosan, az állatorvossal történt egyeztetés után lehet csak adni a cicának.

Hogyan működik a macska emésztőrendszere?

Bár a macskák emésztőrendszere az emberi emésztőrendszerhez hasonlóan működik, van egy lényeges különbség: a cicák esetében hiányzik egy esszenciális májenzim, ez pedig megnehezíti számukra bizonyos méreganyagok eltávolítását vagy metabolizmusát. Ez azt jelenti, hogy míg egyes élelmiszerek, de akár gyógynövények is teljesen biztonságosak az emberek számára, ám mérgezőek a macskák esetében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig beszélje meg az állatorvossal, mielőtt bármilyen, akár friss vagy szárított gyógynövényt, esetleg gyógynövény alapú táplálékkiegészítőt adna a cicának. Ne feledje, hogy a természetes nem mindig a biztonságos vagy nem mérgező szinonimája!

cica gyógynövényekkel teli cserepek között ül

Biztonságos gyógynövények

Szerencsére sok, kedvelt gyógynövény biztonságos a cicák számára is.  Azt nem szabad elfelejteni, hogy a macskák sokkal kisebbek, mint mi, emberek, ezért ezeknek a gyógynövényeknek az adagolását mindig állatorvosnak kell megerősítenie. Azt se felejtse el, hogy a macskák igencsak szeretnek mosakodni, általában elég intenzíven ápolják magukat, így nem feltétlenül jó, ha a gyógynövényeket, pontosabban azok olaját a bőrükre, szőrükre keni.

Macskamenta

Az illatos macskamenta (Nepeta cataria) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó faj, lágyszárú évelő növény. A macskások körében talán a legismertebb gyógynövény, ugyanis a cicák legtöbbje, de még sok vadmacska faj is őrült szaglászással, rágcsálással reagál rá. Ennek oka, hogy kimutatták, a macskamenta növeli az endorfinszintet. Sőt, az úgynevezett μ-opioid rendszer, amely a jutalmazó érzéseket, például az intenzív boldogságot szabályozza, aktiválódik, amikor a cica reagál a macskamentára. Ismert az is, hogy ez a növény pozitív hatással lehet a stresszszintre, sőt, a legújabb kutatások azt a macskák evolúciósan kedvelik a macskamentát, ugyanis az megvédheti őket a szúnyogoktól és feltehetőleg más parazitáktól is.

Valeriana

Egy másik növény, ami szintén eufórikus hatást vált ki a macskákból, a macskagyökér. Úgy viselkedik a cica, mintha „betépett"  volna ettől a növénytől, miután megszimatolta, megrágcsálta, esetleg le is nyelte. Aggódni nem kell, semmi baja sem lesz, mivel a macskagyökér hatóanyaga nem káros és nem is addiktív. Hempereg, dörgölődzik hozzá, nyáladzik, megrágja, megeszi, de a hatás nagyjából egy órát tart csak.

Egyébként emberek esetében a macskagyökér az egyik leghatásosabb nyugtató gyógynövény, mely kiválóan alkalmas stresszoldásra, idegességre, szívdobogásra, fulladásra, asztmatikus rohamra, gyomor, béltraktus idegi eredetű bántalmai esetén, de ajálják álmatlanságra és migrénes fejfájásra is. Egyes vélekedések szerint csökkenti az idegességből eredő magasabb vérnyomást is.

Echinacea

Nem biztos, hogy a macska annyira lelkesedne egy echinacea teáért vagy oldatért, de az Echinacea Angustifolia (Keskenylevelű kasvirág) immunerősítő gyógynövényi oldata kapszulába zárva vagy por formájában a kutatások szerint segíthet csökkenteni a gyulladást, javítani az immunrendszer működését és enyhíteni a felső légúti fertőzés tüneteit.

Máriatövis

Ez a szilimarin néven is ismert gyógynövény elsősorban a májbetegségek kezelésére használt gyógynövény-kiegészítők gyakori összetevője. A máriatövist kapszula vagy tabletta formájában adják, és a kutatások szerint fokozza az antioxidánsok hatását, csökkenti a gyulladást és blokkolja a sejtkárosodást okozó májenzimeket. Számos állatgyógyászati készítmény is tartalmaz máriatövist, hiszen támogatja a máj méregtelenítését és elősegíti a sejtregenerálást. Sok állatorvos ajánlja kullancsriasztó tabletták, gyógyszeres kezelések mellé és az allergiák kezelésére.

macskamenta

Pitypang

A fészkesvirágzatúak családjában számos olyan virág megtalálható, amely biztonságos a s cicák számára. A pitypang rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, sokan emiatt az egyik legteljesebb növényi tápláléknak tartják. Egyszóval ne ijedjen meg, ha azt látja, hogy a cica a kertben éppen a pitypangot eszegeti. A növény zöldje táplálékikiegészítő gyakori összetevője, ugyanis enyhe hashajtó hatással bír, és javíthatja az emésztést.

Édesgyökér

A macskák szeretik az édesgyökér ízét, ráadásul az édesgyökér alacsony gondozási igényű, könnyű otthon termeszteni. Ez a meseszép virágzatú gyógynövény természetes kortizonként működik, csökkenti a gyulladást, így jó választás lehet az ízületi gyulladásban szenvedő, idősebb macskák számára. Úgy tartják, hogy segít az emésztési problémákban, és megnyugtatja a nyálkahártyát.

Körömvirág

Ez a fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó gyógynövény a humán gyógyászatban régóta ismert. Színes virágai sok szaponint tartalmaznak, mely egy keserű ízű vegyület, ám azt tartják róla, hogy gyógyítja és megelőzi a gyomorfekélyt, valamint csökkenti a vércukorszintet. Emellett fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkezik, így a cica esetében akár fül- vagy szem tisztítására is használható, természetesen csak az állatorvossal való egyeztetés után!

Mályvagyökér

A gyógynövény (azaz nem a hasonló nevű, botokban kapható fehér édesség) természetes gyógymódként használható a macskák húgyúti fertőzései ellen, de oldata szájüregi fekélyek esetén is hatásos. Egyébként ezt a már az ókorban is ismert gyógynövényt ajánlják a köhögés, a torokfájás kezelésére is, valamint vallják, hogy a növényben olyan erőteljes hatóanyagok találhatók, amelyek elősegítik a nyálka felbomlását, a gyulladás csökkentését és a baktériumok természetes elpusztítását.

Az előnyök

Természetesen a különböző gyógynövények különböző egészségügyi problémák esetén jelenthetnek segítséget, akár önmagukban, akár a gyógykezelés kiegészítésenként. Íme néhány jótékony hatás a macskák számára:

  • stresszoldás
  • bőrviszketés csillapítása
  • az alvás javítása
  • az emésztés segítése
  • a máj és a vese működésének támogatása
  • görcsös rohamok csökkentése
  • hormonális egyensúly támogatása
  • allergiás tünetek enyhítése
  • gyulladások csökkentése
  • vérkeringés élénkítése
  • fájdalom csökkentése
  • immunrendszer erősítése
  • viselkedési problémák kezelése
  • szorongás csökkentése

macska növények között ül

Fő a biztonság!

A gyógynövények adagolása esetében is követni kell pár fontos szabályt.

  • Adagolás és gyakoriság: Nincs egységesen érvényes ajánlás arra vonatkozóan, hogy mennyit vagy milyen gyakran kínáljon egy adott gyógynövényből a cicának. Minden esetben vitassa meg állatorvosával a megfelelő adagolást és az adagolási ütemtervet.
  • Mellékhatások és allergiás reakciók: Nem minden gyógynövény biztonságos a macskák számára, sőt, igazából egyes gyógynövények, köztük a kamilla, a keserűgyökér, az eukaliptusz és a levendula kifejezetten mérgezőek.  Sok helyileg alkalmazható olajos gyógynövénykészítmény nem ajánlott, mert a gyakori tisztálkodás közben az állat ezeket lenyalogatja magáról. Ezen túlmenően még a biztonságos gyógynövények esetében is előfordulhat egyedi allergia.
  • Gyógyszerekkel való kölcsönhatás: Lehet, hogy a gyógynövények és az ezekből készülő táplálékkiegészítők „természetesek”, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben biztonságosak. Különösen fontos a kiemelt figyelem, ha a macska gyógyszereket is szed, ugyanis egyes gyógyszerek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, módosulhat a növényi összetevők lebontása a szervezetben, ennek eredményeként pedig felhalmolzódhatnak egyes mérgező anyagok a szervezetben.
  • A gyógynövények körültekintő megválasztása: A kertben használt peszticidek és rovarirtó szerek közül sok mérgező a macskákra, ezért mindig ügyeljen arra, hogy csak olyan piacról vásároljon, ahol garantálják a gyógynövény bio minőségét, és mindig, minden növényt alaposan mosson meg.

Gyógynövények előkészítése és beadása

Egy macskának bármilyen gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt beadni nem a legkellemesebb és legkedveltebb feladat a gazdi számára. Szerencsére a gyógynövények esetében is vannak lehetőségek.

  • Friss vagy szárított növények: A szárított gyógynövények mindig erősebb hatással bírnak, mint a frissek. Ha házilag készít gyógynövény tinktúrát, egy teáskanál szárított növényt használjon minden evőkanál friss növény alternatívájaként.
  • Gyógynövények elkészítése: Nem kell gyógyszerészt játszani és a konyhát laboratóriummá alakítani ahhoz, hogy a cica gógynövény alapú szert kapjon. A kereskedelemben rengeteg ilyen készítmény kapható, érdeklődjön az állatorvosnál vagy nézzen körül a webáruházak kínálatában.
  • Gyógynövények beadása: Ha a gyógynövény-kiegészítő pirula, kapszula vagy por formájában van, rejtse el a macska táplálékába, vagy csomagolja jutaomfalatba, egy picike májkrém golyóba, vagy más finomságba. A friss vagy szárított gyógynövényeket keverheti a nedves tápba, vagy ha kedveli a cica, akár rá is szórhatja. Soha ne adjon a macskának illóolajokat, mert azok zavarhatják a máj működését.

Nem csak a különféle gyógyszerek bírnak gyógyító hatással az egyes betegségek esetében, de a gyógynövényeknek is solféle gyógyító tulajdonságuk van. A fentiekben felsorolt gyógynövények biztonságosak lehetnek a macskák számára, de elengedhetetlen, hogy minden esetben konzultáljon az állatorvossal, hiszen a macska egészségi állapotától és rendszeresen szedett gyógyszereitől nagy mértékben függ, hogy mely egészségügyi állapotok kezelésére és milyen természetes kiegészítők adhatók.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci