Hova bújt a gazdi?

Azt tudjuk, hogy a macskák reagálnak gazdájuk hangjára. Érzékelik, has a gazdi enni hívja vagy a nevén szólítja őket. Képesek felismerni a család közeledő autójának a hangját, hogy már az ajtóban ülve várhassák  szeretett gazdájukat. Temérdek videó látható a közösségi portálokon, amelyeken kutya reagál a gazda telefonban hallott hangjára. De mi a helyzet ilyen szituációban a cicákkal?

Rejtett hangszórókkal végzett tesztek során a macskák a meglepődés jeleit mutatták, amikor úgy érzékelték, hogy gazdájuk hangja gyorsan "teleportál" a szoba egyik feléből a másikba. Úgy tűnik tehát, hogy a macskák egyszerűen a hang tónusa és ereje alapján képesek feltérképezni gazdájuk tartózkodási helyét, és meglepődnek, ha a hanghoz nem köthető a személy.

vörös-barna cica oldalán fekszik

A macskákkal végzett korábbi tanulmányok kimutatták, hogy képesek nyomon követni azokat a tárgyakat, amelyek eltávolodnak a szemük elől – ez az úgynevezett „tárgy-állandóság” szintje, annak felismerése, hogy egy tárgy továbbra is létezik még akkor is, ha már nem látható. Ám kevés tanulmány tesztelte, hogy hogyan használják más érzékszerveiket tárgyak és egyének nyomon követésére.

Saho Takagi, a japán Kiotói Egyetem munkatársa és kollégái tesztelték a macskák hallását, mégpedig úgy, hogy megvizsgálták, miként reagáltak kizárólag gazdájuk hangjára, azaz olyankor, amikor nem láthatták őket. A vizsgálatba 50 házimacskát vontak be, közülük 27 úgynevezett „macskakávézókban” élt, azaz olyan helyen, ahol sok ember fordul meg és fizet azért, hogy játsszon a cicákkal egy kávé mellett. A többi 23 állat családban élő házimacska volt. A kutatók minden macskát egyedül helyeztek el egy tesztszobában, ahol két ajtó és egy ablak volt. Egy hangszórót tettek a helyiségen kívül az egyik ajtó közelébe, egy másodikat pedig kívülről a másik ajtó vagy az ablak közelébe. A két hangszóró legalább 4 méterre volt egymástól. A macskák megfigyelésére a csapat öt videokamerát állított fel a szobában.

cica fa padlón ül és felfelé néz

A kutatók a teszt során a hangszórók segítségével lejátszották a macska gazdájának hangját (a kávézóban élő cicák számára a bolt tulajdonosának hangja került lejátszásra), vagy pedig egy idegen hangját. A macskát a nevén szólító hang kétszer szólalt meg, 2,5 másodperces különbséggel, és esetenként mindkét alkalommal ugyanabból a hangszóróból szólt, máskor pedig mindegyik hangszóróból egyszer. Ezután nyolc ember értékelte minden macska válaszreakcióját, mégpedig a videofelvételek alapos elemzésével.

Az eredmények azt mutatták, hogy a macskák viszonylag kevés meglepetést mutattak – amit fülük mozgatása vagy a fej irányváltása jelez –, ha akár gazdájuk, akár egy idegen hangját kétszer játsszák le ugyanabból a hangszóróból. Ám amikor a macska gazdájának ismerős hangja az első, majd ezután a 4 méterrel távolabbi hangszóróból hallatszott néhány másodperccel később, a cicák a meglepetés intenzív jeleit mutatták.

pici cica két fa között néz kifelé

A szerzők úgy vélik mindezek alapján, hogy a macskák a hang segítségével mentálisan nyomon tudják követni gazdájuk tartózkodási helyét, és ezért meglepődnek, amikor úgy tűnik, a gazda hirtelen „teleportál” egy új helyre. Angelo Quaranta, a Bari Egyetem (Olaszország) munkatársa úgy gondolja, hogy a macskák érzelmeinek és szocio-kognitív képességeinek megértése alapvető fontosságú az ember-macska és macska-macska kapcsolatok minőségének, valamint a macskák általános jólétének javításához. Véleménye szerint az elvégzett vizsgálat eredményei a macskák korábban ismeretlen társadalmi-térbeli tudatosságát jelzik, ennek felismerése pedig fontos lépés a további kutatásokhoz.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci