Mennyit alszanak a macskák?

Ha az alvás olimpiai sportág lenne, a macskák jó eséllyel rendre elhoznák az aranyérmet.  Akár nappal van, akár éjszaka, a cicák mindig készen állnak egy kis szundikálásra. És bár lehet, hogy úgy gondolja, semmi érdekes nincs ebben, hiszen mindenki alszik, sok érdekes tény van a macskák alvási szokásaival kapcsolatban.

Csakúgy, mint az emberek, a macskák is eltérő mennyiségű alvást igényelnek. Hogy mennyit is, az minden esetben az életkortól, egészségi állapottól, hangulattól és más tényezőktől függ. Na de valójában mennyit alszanak, és mennyi alvásra van szükségük?

cirmos macska alszik a földön

Mennyit alszik a macska?

Egy macska átlagosan napi 15 órát alszik, de egy 24 órás perióduson belül akár 20 órát is képesek szundikálni. A legtöbbet napközben alszanak, mivel éjszaka a legaktívabbak, erre pedig a válasz a fiziológiájukban rejlik. Mivel a macskák ragadozók, agyuk és testük úgy van kialakítva, hogy többnyire éjszaka vadászhassanak, amikor kiváló látásuk segít elkapni a zsákmányt, méghozzá úgy, hogy a vadászat közben észrevétlenek maradnak.

Bár háziasítottak, a cicák még mindig sok olyan viselkedési jegyet mutatnak, amelyek a vadmacskáknál, például az oroszlánoknál és a tigriseknél figyelhetők meg.

Mivel a zsákmány becserkészése, levadászása sok energiát igényel, a lehető legtöbbet alszanak, hogy legyen elég energiájuk a vadászat feladataihoz, még akkor is, ha az a zsákmány csak egy felhúzható egér vagy gumilabda.

És mennyire van szüksége?

Amint azt fentebb írtuk, a macskák okkal alszanak sokat, ugyanis erre vannak biológiailag programozva. Tehát ha a cica 15 órát alszik egy nap, nem kell megijedni, valószínűleg ennyire van szüksége. Akkor kell odafigyelni, ha hirtelen elkezd többet aludni, mint általában, vagy levert lesz akkor, amikor ébren van. Ebben az esetben érdemes mielőbb felkeresni az állatorvost.

Egy macska, amíg még kiscica, szinte egész nap alszik, majd kamaszként kissé furcsa alvási szokásai lesznek. Megeshet, hogy minden órában szundít valamennyit, majd a hátralevő időben ugrál, játszik. Ám mire felnőtté válik a macska, kialakul egyféle rendszeres időbeosztás, melybe a 12-20 óra alvásidő – a cicától és egyéb körülményektől függően változó - is beletartozik. Aztán ahogy öregszik a macska, lassulni kezd, lehetnek nehézségei a mozgásban, és ismét változnak az alvási szokások.

fehér-cirmos cica szalmabálák előtt szundikál

Mindig mélyen alszanak?

Még ha úgy is tűnik, hogy a cica mindig mélyen alszik, ez nem így van. A kutatók szerint a macskák alvásának csak körülbelül 25 százaléka mélyalvás, míg a maradék 75 százalékban csak szundikálnak. Ilyenkor elég éberek ahhoz, hogy gyorsan felébredjenek, és bizony, ez is az ősi ösztönök maradéka.  Azt, hogy éppen csak szundikál-e, úgy tudja megállapítani, ha megnézi a szemét és a füleit. Ha a szeme kicsi résnyire nyitva va, a füle pedig rezeg és a zajok felé fordul, akkor egyáltalán nem alszik mélyen.

Álmodnak és horkolnak-e a macskák?

Ha éjjel horkolásra ébred, és történetesen a cica is a hálószobában van, ne a párját kezdje bökdösni. Lehet, hogy a macska horkol. Ez náluk olyankor fordul elő, ha a lágy szájpadlás közelében található bőrlebeny elzárja a légutakat. Nem kell aggódni, nem komoly probléma, ráadásul a macskák viszonylag ritkán horkolnak, és leginkább rövid orrú fajtáknál, mint a perzsa vagy a himalája fordulhat elő.

A horkolás mellett a macskák álmodhatnak, és ahogy az embereknek, nekik is lehetnek jó vagy rossz álmaik. Ha azt veszi észre, hogy a cica bajusza rángatózik, vagy mancsai úgy mozognak, mintha sétálna, akkor több mint valószínű, hogy éppen egy álmot lát kedvence.

Mi van, ha kevesebbet alszik?

A macskák nagyon alkalmazkodó lények, és ha szükségesnek érzik, képesek módosítani a napirendjükön, hogy kevesebb alvással is boldoguljanak. Például, ha egy cica a megszokottnál nagyobb mennyiségű természetes vagy mesterséges fénynek van kitéve, akkor kevesebbet alszik, mint azok, akik nem kapnak ilyen fénymennyiséget. Azok a macskák, amelyeket a gazdáik játékkal és egyéb stimulációval rendszeresen aktívan tartanak, általában szintén valamivel kevesebbet alszanak. Sőt, ha úgy dönt, hogy kevesebb eledelt kap a cica, mint korábban, készüljön fel arra, hogy gyakrabban lesz ébren. Azért alaposan gondolja át, mielőtt csökkentené kedvence napi ételadagját, mert a gyakori ébrenlét töredezetté teszi alvását, az pedig hosszú távon általános egészségére is hatással van.

krémszínű cica szőrös takarón alszik

Mi van, ha változnak az alvási szokások?

Amennyiben hirtelen változásokat észlel az állat alvási szokásaiban, érdemes megvizsgáltatni az állatorvossal. Például, ha sokkal többet vagy kevesebbet kezd el aludni, mint korábban, az jelezheti azt, hogy fájdalmai, gyomor-bélrendszeri problémái vannak, vagy akár depressziós is lehet. Ám ha azt látja, hogy a friss macskaalomban kezd el lefeküdni, miután éppen frissre cserélte, ne aggódjon miatta, még ha furcsának is tűnik ez a cselekedet. A kutatók számára is ismeretlen okokból úgy tűnik, hogy a cicák szeretik a friss alom érzését a lábuk, de a testük alatt is.

Bár lehet, hogy a közvélekedés szerint a macskák lusták és folyton csak alszanak, ha valaki együtt él egy cicával, rájön, hogy nem lusták, csak képesek arra, hogy lassítsanak és leeresszenek, azaz kiengedjék a „fáradt gőzt”.

Ez az, amit sok ember örömmel eltnaulna a cicáktól. Tehát ha legközelebb feszültnek, stresszesnek érzi magát, és nem tud összpontosítani, nézzen a cicára és kezdje el lemásolni, amit csinál!

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci