A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituációkban a farok mozgása mennyire szándékos, vagy éppen mennyire akaratlan mozdulat.

És hogy ez miért fontos? Nos, azért, mert annak megértése, hogy a macskák hogyan irányítják a farkukat, és mit jelentenek egyes farokmozgásaik, segíthet annak megállapításában, hogyan érzi magát az állat, valamint ez az egyik legjobb visszajelzés kedvence pillanatnyi hangulatáról.

A cicafarok csodája

A farok a gerincoszlop meghosszabbítása, mely számos csigolyából épül fel, ráadásul igen sok idegvégződés és izom is található a farokban, mindez pedig lehetővé teszi, hogy a cica ne csak érezze a farkát, hanem hangulatának megfelelően irányítottan mozgassa is, így jelezve ha például izgatott vagy szorong.

Kommunikációjuk fontos eleme a nyávogás mellett a farok mozgatása is. Mivel a macskák nem tudnak beszélni, így a gazdával is csak a maguk sajátos, nyávogó hangján tudnak közölni dolgokat, emellett pedig kiemelten fontos a nonverbális jelek, azaz a testbeszéd figyelése. A jó hír, hogy a sok-sok testbeszéd elem közül a farok mozgása a legkönnyebben észrevehető és beazonosítható.

macska ül egy cicakanapé előtt, farka egyenesen hátranyúlik

Hogyan irányítja a cica a farkát?

A macska farka tehát a gerinciszlop szerves része, és bizony, hossza a test hosszának majdnem egyharmada. Nagyjából 24 csigolya alkotja, ám a csigolyák közötti kapcsolat sokkal gyengébb, mint más állatok, vagy akár az ember esetében – ennek köszönhető az állat legendás ruganyossága. A farokcsigolyákat borító sacrocaudalis izmok adják meg az  állat különleges képességét az egyensúly fenntartására, valamint arra, hogy jelezzék a macska hangulatát és szándékait. A farok működését az agyba küldött idegimpulzusok irányítják, amelyek a cica érzelmi vagy fizikai állapotának megfelelően mozgatják a farkat, amely azután az izmokat is mozgásra utasítja.

Akárcsak a kutyák, a macskák is érzelmeiknek megfelelően mozgathatják a farkukat, ám tévedés azt hinni, hogy ez esetükben ugyanazt jelenti, mint a kutyáknál. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a kutya csak akkor csóvál, ha örül. Bár tény, hogy leggyakrabban ez így van, ám sosem árt az egyéb testbeszéd jelekkel kontextusban vizsgálni minden csóválást. Különösen igaz ez a cicáknál, akik korántsem az öröm érzését jelzik a farok mozgatásával, sőt!  

Mivel az összes szalag, az inak, a csont, minden izom és ideg szerepet játszik abban, hogy macska hogyan szabályozza a farkát, ezért nagyon kell vigyázni erre a testrészére is. Ha bármely ideg, ín, szalag megsérül, sérül a farok mobilitása és ezáltal az állat kifejező, valamint egyensúlyozó képessége.

A macska farkának mozgatása két alapvető módon történik:

Akaratlagos

Ilyenkor a cica teljes mértékben tisztában van azzal, hogy mit csinál a farkával. Leginkább olyankor látható ez, amikor szabadon csapkodja a farkát, általában olyan tevékenység alatt, amely izgalomba hozza, például etetés vagy játék közben. Az állat a hangulatának megfelelően szabályozza a farok mozgását, legyen az érzelmi vagy fizikai állapot, például akár fájdalom.

Akaratlan

Akaratlan farokmozgás általában olyankor látható, amikor az állat mélyen alszik, és álmában csapkod a farkával, vagy csak lassan mozgatja azt. Ilyenkor álmodik, amely bizonyos hangulatot vált ki belőle. Esetenként megfigyelhető akaratlan farokmozgás reflex-szerűen is, például amikor a cica hirtelen megijed és anélkül mozgatja a farkat, hogyszándékában lenne és észrevenné.

cica macskabútoron pihen, fakra mellette nyugodtan lelóg

Miért mozgatja a macska a farkát?

A farok mozgatásának a fő oka a kommunikáció. Nem csak önkéntes jelzése a hangulatnak és annak, hogyan érzi magát az állat, hanem segít neki kommunikálni más macskákkal, de emberekkel, kutyákkal is. A testbeszéd kulcsfontosságú az állatok kommunikációjában.  Megesik időnként, hogy a cica egyszerre nyávog és mozgatja a farkát, azaz egyszerre használja a verbális és nonverbális kommunikációt, leginkább olyankor, ha izgatott vagy stresszes.

Mit jeleznek a különféle farokmozgások?

A cica farokmozgása jó jelzést adhat arról, hogy érzik magát. Minden mozdulat precíz és céltudatos, kivéve amikor alszik az állat.

  • A boldog és magabiztos macska ellazult helyzetben kissé billegteti a farkát úgy, hogy annak hegye némileg meggörbül. Ez azt mutatja, hogy boldognak és izgatottnak érzi magát. A farok észrevehetően csóvál, miközben kedvenc játékával játszik.
  • Amikor a cica nyugodtnak és álmosnak érzi magát, finoman csapkodja a farkát, miközben kényelmes helyén ellazultan hever.
  • Amikor mereven előre-hátra mozgatja lassan a farka hegyét, akkor lehet, hogy valami a környezetében felkeltette a kíváncsiságát. Ugyanez a mozdulat figyelhető meg akkor is, ha valami zavarja a környezetében, például hangos zaj, idegen emberek, esetleg állatok, netalán valamely másik, a családban élő állat zavarja.
  • Amikor a macska üdvözli a gazdát, vagy valamilyen emberi interakciót keres, akkor a farka egyenesen felfelé mutat, a hegye pedig előre görbül és lassan mozgatja.
  • Amikor a cica magabiztos és nyugodt, gyakori, hogy a farkát magasan a levegőben tartva, enyhén a hátára ívelve sétál. Ilyenkor boldog, és elég kényelmes számára a helyzet ahhoz, hogy szabadon mozogjon és felfedezze a körülötte zajló tevékenységeket.
  • Előfordulhat azonban, hogy az ijedt macska farka is mereven feláll, sőt, a szőrt is felborzolja rajta. Ilyenkor nem mozog a farok, és mindez azt jelzi, hogy valami igencsak kellemetlen számára a környezetében. Az álalt igencsak éber és erősen figyel. Gyakran látható ez a faroktartás olyankor, amikor ismeretlen macska vagy kutya kerül az állat közelébe, ezért fenyegetve érzi magát.
  • Mivel egyes macskák akkor csóválják a farkukat, ha rosszul érzik magukat vagy fájdalmat éreznek, érdemes figyelni egyéb viselkedési jegyeit is, és ha rendellenesen viselkedik, elbújik, akkor nem árt megmutatni állatorvosnak.

cica fekszik az út mentén, másik macska felé közeledik

Érdekes tények a macskák farkáról

  • Azok a macskák, amelyek farok nélkül születne, valójában nincsenek híján a faroknak. Van egy kisebb, pár csigolyából álló farokcsonk, melyet szintén tudnak mozgatni. Persze ez közel sem olyan látványos, de azt jelzi, hogy mennyire fontos a farok a kommunikáció szempontjából. Ugyanez igaz azokra a cicákra is, melyek sérülés vagy baleset miatt farok amputáción estek át.
  • A cica farka segíti az állat egyensúlyát és koordinációját, ezért olyan mozgékony.
  • A faroksérülések maradandó károsodást okozhatnak. Mivel a macska farka a gerincéhez kapcsolódik, a sérülések szerepet játszhatnak az állat mobilitásában. Mindenképp meg kell vizsgálnia az állatorvosnak, hogy mennyire súlyos a sérülés, és nem sérült-e a cica valamely gerinccsigolyája, esetleg idegrendszere.
  • A macska csontjainak körülbelül 10%-a a farkában található, amely általában 19-24 csigolyát tartalmaz.
  • Bár a farkát csóváló kutya leggyakrabban a boldogság egyértelmű jele, a macskáknál ennek éppen az ellenkezője igaz.

Csoda

Lenyűgöző felfedezés, hogy egy macska milyen mértékben tudja irányítani a farkát, ám ezáltal mi, gazdik pontosan láthatjuk, milyen a cica érzelmi állapota. Ez különösen akkor hasznos, ha szeretnénk felmérni, hogy egy adott helyzetet, tevékenységet mennyire élvez az állat, vagy éppen mennyire zavarja, bosszantja az. A farok mozgásának megfigyelése abban is segít, hogy minél jobban megérthesse a cica nonverbális kommunikációját és adott esetben felismerhesse, ha baj van.

Ajánlott cikkek