A macska és a gazdi papucsa

Azt tudjuk, hogy nagyon sok kutya hajlamos „begyűjteni” a gazdi papucsát, cipőjét vagy bármely más ruhadarabját, ha egyedül marad. Különösen jellemző ez a szeparációs szorongással küzdő ebekre. Ámde a szorongó macskákat nem vigasztalják azok a tárgyak, amelyek magukon viselik a szeretett gazda szagát. Sőt!

A legtöbb macska erős köteléket alakít ki gazdájával, és úgy tűnik, hogy az ember jelenléte megnyugtató az állat számára. Azonban a kutyáktól eltérően a macskák számára nem elegendő pusztán a gazdi illata.

A szaglás fontos érzékelés a macskák számára, összefügg a szociális viselkedésükkel, de nem hogy nincsenek stresszcsökkentő hatással rájuk a gazda szagát magán viselő tárgyak, hanem esetenként még rontanak is a helyzeten.

fehér cica ül és lefelé néz

Bár vannak, akik esetenként azt tanácsolják, hogy hagyjanak egy-egy ruhadarabot kedvencüknél, amikor el kell menniük és például állatpanzióban vagy idegen személy felügyelete alatt hagyják kedvenceiket, ez nem igazán jó ötlet.

Kristyn Vitale, a Maine-beli Unity College munkatársa kollégáival vizsgálatot végzett a témában. Ennek során 42 macskatulajdonost kértek meg, hogy vigyék magukkal a cicájukat és valami olyasmit, ami az ő illatukat őrzi, legyen az cipő, papucs, zokni, hálóing vagy egy takaró.

A vizsgálóhelyiségben minden tulajdonos egy 2 méter széles kör közepén ült a padlón, miközben a cica szabadon járhatott a szobában. Aztán a gazdi magára hagyta a macskát. Ezt követően volt, hogy a gazda visszatért a helyiségbe, majd újra távozott, egy, az illatát őrző tárgyat hagyva a szobában. Más cicáknak először megmutatták a tárgyat és azután tért csak vissza a gazda, hogy a macska egy ideig egyedül volt.

A macskák többsége a gazdához való kötődés jeleit mutatta, azaz hozzá dörgölőzött, amikor végre visszatért a szobába, és idegesen nyávogott, amikor távol volt.

krém szinű cica lepedőn áll és felfelé néz

Függetlenül attól, hogy melyik sorozat vizsgálatában vett részt az adott cica, általában egyáltalán nem figyelt a gazdi által otthagyott tárgyra, és semmivel sem viselkedett nyugodtabban, mint amikor a tárgy nélkül volt egyedül. Sőt, 38 százalékuk hangosabb volt, azaz erősebben és kétségbeesettebben nyávogott, amikor az adott ruhadarab a szobában volt, mint amikor nem. Sok macska esetében azt tapasztalták, hogy még a gazda visszatérése is kevésbé volt megnyugtató a számukra, ha az adott tárgy ott volt.

Feltehetőleg mindez azért lehet, mert a macskáknak általánosabb szociális interakcióra van szükségük gazdájukkal, azaz olyan dolgokra, mint melegség, érintés, hangok. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy nem célszerű a cica számára a gazda szagát őrző ruhadarabokat hátrahagyni, sokkal inkább érdemes – ha lehet – fizikailag jelen lenni, különösen az állat számára stresszes helyzetekben.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci