A macska és az intelligencia

Bármelyik cicagazdát megkérdezzük, mit gondol, intelligens állat-e a macska, azt válaszolja, hogy kétségtelen, kedvenceink okosak. Felismerik a a gazdi hangját, képesek megtanulni a nevüket, nagyon kíváncsiak, ez pedig mind az intelligencia jele. Sőt, taníthatók is, már ha ők akarják.

De valójában mennyire intelligensek macskák? Mérhető ez esetükben hasonlóképpen, mint az embereknél? Nos, készült a témában pár tanulmány, és egy rangsor is a legintelligensebb macskafajtákról, ám az tény, jóval kisebb számban lelhetők fel azok a tanulmányok, amelyek célirányosan a macskák intelligenciáját vizsgálták volna. Pedig a kutyák esetében sok hasonlót olvashatunk. Ennek oka egyébként egyszerű: a macskák igencsak független természete.

fekete-fehér macska felszik, előtte egy gyékény szív

Egyébként éppen egy magyar etológus, Dr. Miklósi Ádám írt tanulmányt a kutyák és macskák emberrel való kommunikációjáról, melyben kijelentette, hogy a macskákkal való munka nagy kihívást jelent, ugyanis általában nem működtek együtt, nem követték az utasításokat vagy nem vettek részt úgy a kutatásokban, mint a kutyák.

Tehát a macskaintelligenciával kapcsolatos kutatások kevés száma az együttműködés hiányának köszönhető, ezt pedig az, akinek van cicája, teljes mértékben megérti. Ezek az állatok ugyanis a legtöbbször, vagy leginkább minden esetben élvezik, ha a maguk módján csinálják a dolgokat, és a maguk feje után mennek. De hát éppen ezért kedveljük őket annyira.

A szociális macska

Kristyn Vitale állatviselkedés kutató a macskák viselkedésére és szociális megismerésére, valamint az emberek és a macskák kölcsönhatására összpontosított egy kutatása során. Azt vizsgálta, hogy a macskák választanak-e játék, táplálék vagy az emberrel való interakció lehetőségei között. A kutatásba 55 macskát vont be, amelyek között családban élő és menhelyi állatok is voltak. A cicáka fenti három lehetőség közül választhattak. Több mint felük az emberi interakciót választotta az étel vagy a játék helyett, de nem meglepő módon a táplálék a második helyen állt.

A macskák mindegyike egyéni jellemvonásokkal és viselkedési jegyekkel rendelkezik, ami segíthet megmagyarázni a tanulmány eredményeit. Míg egyes macskák a játékot részesítik előnyben, addig mások a finomságra vágynak, vagy egy kis simogatásra a gazdi ölében. Képesek eldönteni, hogy adott pillanatban mi a legjobb a számukra.

cirmos macska az oldalán fekszik és a feje fölött lógó pálma leveleket nézi

A macska függetlensége

A macskák meglehetősen titokzatosak tudnak lenni, és alaposan megválogatják, mikor hajlandóak egyáltalán foglalkozni az emberrel. Általában nem olyan türelmesek, mint a kutyák, és sokkal impulzívabbak. Míg a legtöbb kutya odaadó, és szinte bármit megtenne gazdájáért, különösen, ha dicséretről és csemegékről van szó, a macskák korántsem ilyenek.

Bár tényszerűen a macskák okosak és taníthatók is, az is igaz, hogy csak akkor követik az utasításokat, ha úgy érzik jónak. Még akkor is így tesznek, ha egyébként nagyon látványosan szeretik a gazdit.

2013-ban a Smithsonian Magazinban jelent meg egy tanulmány arról, hogy a cicák felismerik a gazda hangját, de az, hogy reagálnak rá, vagy figyelmen kívül hagyják, egyéni, aktuális döntésük kérdése.  A tanulmány általános következtetése ezzel kapcsolatban az volt, hogy mivel a macskákat soha nem tanították arra, hogy úgy engedelmeskedjenek az emberek parancsainak, mint a kutyák, így sokkal nagyobb a függetlenségük.

Bár Dr. Miklósi megjegyezte, hogy a macskák nem teljesítenek olyan jól a laboratóriumi vizsgálatokban, mint a kutyák, azt is hozzátette, hogy ennek oka többek között az, hogy számukra stresszes a környezet és olyan emberekkel kell érintkezniük, akiket nem ismernek. Ennek ellenére néhány cicával sikerült elvégezni a vizsgálatokat, így Miklósi arra a következtetésre jutott, hogy ha jól szocializáltak és nyugodtak az állatok, akkor együttműködőbbek.

Egy másik etológus, Pongrácz Péter kísérletet tett egy 99 macskával végzett vizsgálatra, de csak 41 macskáról kapott adatokat, köszönhetően az állatok öntörvényűségének.

A legokosabb fajták

Ahogy a kutyák esetében, úgy a cicáknál is elkészítik a „leg”-ek listáját. Bár minden macska meglehetősen okos, de a szakértől véleménye szerint bizonyos fajták vezetik a listát. Azok a macskák, amelyek kíváncsibb természetűek, általában intelligensebbek, feltehetőleg azért, mert élvezik a kihívásokat.

·  Balinéz:  A balinézek a sziámi rokonai. Igencsak beszédes macskák, amelyek hajlamosak bajba kerülni, különösen akkor, ha nincs elég kihívás az életükben.

·  Bengáli: Ezek a miniatűr jaguárok igencsak energikusak, és elég sok mentális kihívásra van szükségük, hogy ne unatkozzanak.

·  Burma: Amikor a burmai unatkoznak, szemtelen viselkedésre számítsanak. Bár a burma játékos, nevelhet, és élvezi a gazdával eltöltött időt, azért ha unatkozni kezd, érdemes felkészülni mindenféle galádságra.

·  Szavanna: Ezeket a macskákat afrikai szerválokból tenyésztették ki, így nem csak nagy termetűek, de igancsak aktívak is. A sok mozgás és a mentális kihívások létfontosságúak, ugyanis ha nem kapja meg ezeket, akkor biztosan unatkozni kezd a cica.

·  Sziámi: Végül, de nem utolsósorban a sziámi macska a világ egyik legnépszerűbb és bizony, legokosabb fajtája. Rendkívül intelligens, beszédes és igencsakragaszkodó természetű.

pici, vörös cica

De mégis, mennyire okosak a macskák?

Tekintettel arra, hogy milyen nehéz macskákkal vizsgálatokat végezni, valóban nehéz megmondani, hogy mennyire lehetnek intelligensek. Azt tudjuk, hogy okosak, de ezt az intelligenciát tudományos munkával megmérni meglehetősen nehéznek bizonyult.

Amikor a kutatók kihívásokkal szembesülnek a macskák tanulmányozása során, a probléma nem magukban a macskákban van, hanem a kutatók által használt módszerekben, melyek nem tudják kezelni a macskák legendás titokzatosságát. Hacsak nem találják meg a módját, hogy megfelelő módszerekkel megkapják a keresett válaszokat, marad a válasz: mi, gazdák pontosan tudjuk, hogy kedvenceink okosak.

A macska reagál, ha a nevén szólítja? Jelzi a különbséget a gazdi és egy idegen hangja között? Ha elrejt egy jutalomfalatot, megtalálja a módját, hogy hozzáférjen? Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor nagy eséllyel okos cicája van!

Következtetés

És mi a következtetés mindebből? Nos, a macskák okosak, de csak a saját feltételeik szerint. Olyan döntéseket hozhatnak, amelyek inkább számukra, mintsem a gazda számára előnyösek. Emellett rendkívül függetlenek, ami sokat elárul intelligenciájukról is. Azt is tudjuk, hogy titokzatos módon viselkedhetnek. Miért veri le macskája a távirányítót újra és újra a padlóra? Bár gondolhatjuk azt, hogy egyszerűen rosszalkodik, de ha belegondol, hogy ez minden alkalommal felkelti a gazdi figyelmét, és így máris más a helyzet. Nem?

Mindezek alapján több mint valószínű, hogy kedvenc doromboló barátaink jóval okosabbak, mint gondolnánk, bár a tudomány és a kutatók még csak próbálkoznak azzal, hogy ezt be is bizonyítsák. Nem baj. Mi, macskagazdák tudjuk, hogy kedvenceink intelligens és érzékeny lények, akik képesek nagyon sok szeretetet adni.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci