E-mail: pet4you@pet4you.hu

Szavanna

Szavanna

Származási hely:USA
Súly:kandúr 4.00-12.00 kg
nőstény 3.00-8.00 kg
Szőrzet:A szőrzet sűrű, tömött, mely lehet akár kemény vagy puha textúrájú.
Szín:A szavanna macska szőrének mintázata pettyes-cirmos, színelehet barna (annak bármilyen árnyalata), ezüst (ezüstalapon fekete vagy sötétszürke), melanisztikus (fekete alapon sötétebb fekete) vagy smoke (sötét alapon fekete). A szavannák farka gyűrűs, a farok végének színe mindig fekete. Ideálisan a szavanna mintája szimmetrikus, homlokukon kirajzolódik az "M" logó.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Alig hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Nagyon intelligens

Leírás

Háziasított fajta, mely azonban sokban hasonlít vad ősére, az afrikai Serval-ra, azonban némileg kis

Eredet és történet

Az első ismert szavanna 1986. április 7-én született, amikor egy sziámi macska és egy afrikai szervál párosításából kiscica született. Ez az F1 (első generációs hibrid keresztezés) volt az első a törzskönyvekben. A szokatlan megjelenésű nőstény kismacska mind anyja, mind a szervál jegyeit magán viselte, így nem csak a kismacska, de később a fajta is a Savannah (szavanna) nevet kapta.

Patrick Kelly, mikor hírét vette a kismacskának, elhatározta, hogy megpróbál egy új fajtát létrehozni. Meggyőzte Joyce Sroufe tenyésztőt, hogy csatlakozzon hozzá a munkában, és végül ők ketten alkották meg a fajta TICA standardját. A TICA 2001-ben kezdte el a szavanna regisztrációját, és 2012 óta jogosult a championship elérésére.

Személyiség

A szavanna magas, kecses, vékony macskafajta, feltűnő, sötét foltokkal. Kedves, barátságos fajta, hihetetlenül hosszú nyakkal, lábakkal, nagy fülekkel, közepesen hosszú farokkal. A szavanna macska nem csak különleges megjelenésű, de mesésen szép és kecses is.

A szavanna egyik legcsodálatosabb jellegzetessége figyelemre méltó személyisége. Nagyon kíváncsi, igen határozott fajta, mely folyton a kalandot keresi.

Küllem és ápolási szükségletek

A szőrzetet elég heti 1-2 alkalommal átkefélni, de ezt nem szabad elhanyagolni. Nem vedlik erősen, a szezonális vedlés mérséklet szőrhullással jár.

Mozgás

Sok szavanna kifejezetten szeret a vízben játszani, mozgásigénye hatalmas. Könnyen megtanul pórázon sétálni, és képes akár apportos játékok elsajátítására is.

Egészség

A szavanna alapvetően egészséges fajta, nincs feljegyzett fajtaspecifikus betegség.

Nevelés

Igen aktív, sok foglalkozást, interakciót igényel, akár a családdal, akár egy másik cicával. Emellett igen hűséges macska, mely képes szorosan kötődni gazdájához, családjához, szinte kutyaként követi szerte a lakásban. Nem bújós, de a maga módján kimutatja szeretetét. A családtagokat már az ajtóban üdvözli, követi őket szerte a házban, lábukhoz dörgöli a fejét.

Etetés