Miért csóválja a macska a farkát?

A macskák bizony igencsak titokzatos lények. Általában elég nehéz megfejteni, mire is gondolhatnak. Mivel egy cica nem tudja megmondani, éppen mi jár a fejében, hogyan is érzi magát, a legjobb módszer ezek megfejtésére, ha megfigyeli testbeszédét, azaz azt, hogy tartja vagy éppen mozgatja teste egyes részeit.

Tehát ha megtanulja olvasni a macska testbeszédét, beleértve a farok rezdüléseit és csóválását is, néhány titokra fény derülhet.

A legtöbb ember ott téved, hogy mivel tudja, a kutya általában akkor csóvál, ha boldog és nyitott, a cicák esetében ez nem feltétlenül igaz. Sőt! Megesik ugyan, hogy a boldog macska is csóvál, de az esetek java részében éppen ennek ellenkezőj igaz, azaz az állat se nem boldog, se nem nyugodt.  Figyelje meg a farokcsóválás módját, valamint az egyéb testbeszédjeleket, amelyek támpontokat adhatnak az állat hangulatáról.

vörös cica farka a feneke köré tekerve

De akkor miért is csóvál a cica?

Nos, sokféleképpen és sokféle, különböző okból csóválják a farkukat a macskák. Ez a csóválás lehet lassú vagy vad csapkodás, de megeshet, hogy az állat remeg, esetleg ide-oda csapkod a farkával. Amikor megpróbálja dekódolni a testbeszédet, figyelje meg, hogy a cica fekszik-e, esetleg áll, morog-e vagy sziszeg, és a szőre sima vagy felborzolt, miközben csóvál. Mindezek együttesen „mesélik el" hangulatát.

A lassan lengő farok: Ha a cica fekszik, nyugodtnak tűnik, netalán még dorombol is, miközben a farka lassan előre-hátra mozog, néha a földön „dobol”, akkor feltehetőleg boldog és elégedett az állat.

A rebbenő farok: Amikor alacsonyan tartja a farkát, és lassan egyik oldalról a másikra csapkodja, az általában annak a jele, hogy játékos kedvében van. Próbáljon meg kedveskedni neki egy kis közös játékkal.

A megránduló farok: A macskák néha megrángatják a farkukat, ha idegesnek érzik magukat, vagy egyedül akarnak maradni. Ilyenkor látható, hogy az állat elfordítja a fejét vagy a testét is, jelezve, hogy „maradj távol”. Megfigyelhető ez a farokmozgás akkor is, amikor valami stimuláló dolgot néz a cica, például madarakat az ablak másik oldalon, vagy egy, a füvön átfutó egeret. Ezekben az esetekben a farokrándulás valószínűleg akaratlan, egyszerűen az izgalom vagy a frusztráció kifejezése.

Folyamatosan remegő farok: Ha a cica egyenesen feltartott farokkal közeledik, és a farka kissé remeg, ez általában annak a jele, hogy örül. Az ezt alátámasztó egyéb testbeszédjelek közé tartozik a lábhoz való dörgölőzés, a nyávogás és a dorombolás.

cica fara és égnek meredő farka

A faroklengetés: A farkát lassan előre-hátra csapkodó macska valószínűleg támadásra, lecsapásra készül. A teste is jelzi ezt, hiszen testtartása mozdulatlan, és mereven, figyelmesen bámul valamit.

Erősen csapkodó farok: Az a macska, amelyik erőteljesen oda-vissza csapkod a farkával, egyértelmű üzenetet küld: „maradj távol”. A farokmozgás azt jelzi, a cica dühös vagy fél. A további, erre utaló jelek lehetnek a hátra csapott fülek, a földhöz lapuló test, a testen és a farkon is felálló szőr. Esetenként megfigyelhető a hirtelen, erős farokcsapás akkor is, amikor simogatás közben a cica túlzottan stimulálónak érzi az érintést. Ha tehát éppen simogatja kedvencét, de az hirtelen elkezdi csapkodni a farkát, ideje elvennie a kezét, különben megharaphatja.

vörös-fehér macska oson, farka oldalra csóvál

A boldog cica titka

Tehát, ha a farokcsóválás nem a boldog macska jele, akkor mégis, mi jelzi, hogy az állat boldog? Nos, az a cica, amelyiknek a farka egyenesen felfelé áll, nagyon mozdulatlanul tartja – esetleg enyhén ívelt a vége –, feltehetőleg játszani szeretne és vágyik a gazdi figyelmére. Az, amelyik lassan csapkodja a farkát, miközben alacsonyan tartja, készen is áll a játékra.

Ha kétségei vannak azzal kapcsolatban, mit is szeretne kedvence, a legjobb, ha egyszerűen hagy számára egy kis teret, és megvárja, amíg ő közeledik, amikor készen áll akár a simogatásra, akár a játékra.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci