Mit gondolnak a macskák?

Valószínűleg nincs olyan gazdi, aki nem töprengett még el azon, hogy mit gondolnak a macskák. Azt tudjuk, hogy doromboló kedvenceink idejük nagy részét heverészéssel, pihenéssel és szundival töltik. De vajon mire gondolnak, vagy miről álmodnak, amikor a világról látszólag tudomást sem véve hevernek a meleg tavaszi napsütésben?

És mi van olyankor, amikor a cica a gazdi mellkasán ül, és titokzatos tekintettel bámul? Ha jól belegondolunk, as rendszerese „házbejáró” sétákon, az eledeles tálka rendszeres látogatásán és néhány rövidebb, ám annál intenzívebb tevékenységen kívül a macska a nap nagy részében nem sokat csinál. Akkor viszont gondolkodik. De min?

cica oldalán fekve figyel

Tanulmányok a macskákról

Bár még mindig sok fehér folt van a macskák gondolkodásmódjával kapcsolatban, számos tanulmány vizsgálta már viselkedésüket, beleértve memóriájukat és azt, hogyan érzékelik a különféle dolgokat, mennyire értik meg az emberek jelzéseit, stb. Azt tudjuk, hogy a cica szeret a gazdájával lenni, jobban reagál az ő hangjára, mint egy idegenére, és ha bármiféle bizonytalanságot vagy újdonságot észlel, a gazda számára a bizos pont.

Mit gondol a cica a gazdáról?

Sokan úgy vélik, hogy a macskák ügyetlen, túlméretezett macskáknak tekintik az embereket, bár tény, nem mindig viselkedünk úgy, ahogy ők elvárják. Legalábbis ezt állítja John Bradshaw a „Cat Sense: How the New Feline Science Can Make You a Better Friend to Your Pet” című, 2013-ban megjelent könyvében. A szerző alaposan tanulmányozta a háziasított macskák történetét, valamint az emberek és állatok közötti interakciókat. Ezek alapján állítja, hogy a macskák emberrel szembeni viselkedése nem tér el a többi macskával szemben tanúsított viselkedéstől.

macska nagy virágcserépben hever

Példákkal is alátámasztja állítását, hiszen azt mondja, a macskák levegőbe emelt farokkal sétálnak gazdáik felé és hozzá is dörgölődznek, pontosan úgy, ahogyan egy macska közeledik egy másik macskához, amikor barátságos vele. Sőt, a cicák sokszor „puszilgatják”, azaz nyalogatják a gazdit, éppen úgy, ahogy macskatársaikat is mosdatják. Egyszóval: a cica hatalmas, macskaszerű lénynek tekinti az embereket, akik számára megmagyarázhatatlan módon két lábon járnak, ruhát viselnek és néha furcsa dolgokat csinálnak.

Nem kizárt tehát, hogy amikor a cica gondolkodik, azon töpreng, milyen, számára furcsa és szórakoztató dolgot csinál legközelebb az ember.

A macska arckifejezése és testbeszéde

Lehet, hogy soha nem tudjuk pontosan, mire is gondol egy macska, de elég jó képet kaphatunk arról, hogy mit érez, ha megtanulunk olvasni az arckifejezéseiből. Sajnos, egy nemrégiben készült tanulmány azt találta, hogy a legtöbb ember számára meglehetősen nehéz értelmezni ezt a nonverbális jelet. Egy másik lehetőség az állat megértésére, ha megfigyeli és értelmezi testbeszédét, ráadásul ez valamivel könnyebb, mint az arckifejezések dekódolása.

Ha sikerül megfejteni és megérteni, mit is jelentenek bizonyos testtartások és testmozgások, érthetővé válhat, mi is zajlik az állat fejében.

Például amikor a cica nyugodt és békés, akkor a test ellazult, a fülek lazán ülnek a fejen, akárcsak a bajusz, a pupillák pedig kicsik. Amikor azonban feszült, a test megmerevedik, a fej elfordul, az állat egész teste kissé hátradől vagy a földhöz lapul, a bajusz előrenyúlik és a pupillák kitágulnak.

A nagyon stresszes, szorongó vagy ijedt macskára utaló testbeszéd a következő: hátrafelé fordított vagy a fejhez simuló fülek, alacsonyan tartott farok, a földhöz lapuló test, felálló szőr nem, csak a testen, de a farkon is, esetenként ívelt (felpúposított) háttal, a pupilla pedig tág. Ha a cica nagyon ijedt vagy agresszív, akkor sziszeghet, köpködhet, moroghat, és a karmaival csapkodhat.

szürke cirmos macska gyönyörű kék szemekkel

Mi van a macska fejében?

Még ha soha nem is  tudhatjuk biztosan, mire gondol a macska, szórakoztató lehet elképzelni, mi játszódik le titokzatos elméjében. Legközelebb, ha eszébe jut ez a gondolat, egyszerűen üljön le és kezdje el figyelni. Nézze meg arckifejezését és testbeszédét, és próbálja elképzelni, mit gondolhat.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci