E-mail: pet4you@pet4you.hu

Burma

Burma

Származási hely:Thaiföld
Súly:kandúr 3.60-5.40 kg
nőstény 3.60-5.40 kg
Szőrzet:Rövid és sima.
Szín:Barna, csokoládé, kék, lila, ezek teknőc változata, valamint vörös és krém.
Testméret:Közepes macska
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Alig hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Nagyon intelligens

Leírás

Kerekded, közepes méretű, zömök macska. Igen kíváncsi, igazi mászó- és ugróbajnok.

Eredet és történet

A burma macska őse a sziámi, és Burma (korábban Myanmar) „réz-macskája”. Úgy tartják, hogy ezek a macskák a templomokban és a palotákban éltek, szerzetesek tenyésztették és tartották őket. A modern burma ősanyja egy kicsi, sötétbarna macska volt, mely a Wong Mau névre hallgatott, gazdája pedig Dr. Joseph Thompson, aki vagy tengerészektől szerezte, vagy utazásairól vitte magával haza.

De hogyan is volt ez a történet? 1930-ban egy Wong Mau nevű macska érkezett Burmából az USA-ba,  Dr. Joseph C. Thompson-nal. Wong Mau mélybarna színű volt, sokan azt gondolták, nem más, mint egy sötét sziámi macska. Ezzel Dr. Thompson nem értett egyet, és hasonló gondolkodású tenyésztőtársaival elhatározták, hogy elkezdik a macska tenyésztését, megállapítandó annak fajtáját, vagy létrehozva egy újat. Nem hitték, de remélték, hogy Wong Mau lesz egy új fajta, a burma első egyede.

Dr. Thompson egy teknőctarka sziámival, Tai Mau-val pároztatta Wong Mau-t, akinek kiscicái igazolták Dr. Thompson elméletét. Mikor egy sziámival pároztatták, az utódok burma-sziámi hibridek, és tiszta sziámik lettek. Mikor kettőt, melyek burma-sziámi hibridnek látszottak, összepároztattak, sötét színű burmák születtek. Mindez azt mutatta, hogy Wong Mau a sziámi és egy sötét színű, ismeretlen fajta hibridje.

A doktor tenyésztési programjába bevonta a tenyésztőként ismert és elismert Virginia Cobb-ot, Billie Gerst-et, valamint a genetikus Clyde Keller-t. Munkájuk eredményeként bézs, barna és pöttyös kölykök születtek. Az eredmény, beleértve a burma gén felfedezését, annyira érdekes volt, hogy Dr. Thompson egy cikket jelentetett meg a témában, a Journal of Heredity 1943-as számában, elsőként a macskagenetika témájában.

Sajnos mivel a fajta igen népszerű lett, 1947-től különféle hibridek kezdtek megjelenni a kiállításokon a tiszta burmák helyett. Ez azonban a szabályok megsértése volt, így a következmény a burma fajta elismerésének visszavonása lett. Egészen 1953-ig tartott ez az állapot, amikor is a fajta amerikai szövetsége ismét elkezdte a regisztrációt.

Személyiség

A burma energikus és barátságos fajta. Megvan benne a sziámi ősök bája és elszántsága, legalább annyira kommunikatív is, ám hangja lágy és kedves. A bársony bunda ellenére képes vasmancsokkal uralkodni a háztartás felett. Igencsak intelligens és kedveli az emberi társaságot, úgyhogy nem igazán való olyan családba, ahol sok időt kell magányosan töltenie. Ha nincsenek körülötte emberek, nincs társ intelligenciája csillogtatásához, akkor legalább legyen mellette egy másik állat. Jól kijön más macskákkal, és kutyákkal is elvan, de a legideálisabb egy másik burma.

Ez a fajta akkor jó választás, ha nem bánja, hogy magánéletét szinte teljesen elveszíti. A burma ugyanis részt akar venni mindenben, amit csinál, az újságolvasástól a számítógépes munkán át az ebédfőzésig, sőt, tévét is örömmel néz gazdájával. Amint az leül, a cica az ölébe telepszik, vagy legalábbis szorosan a gazda mellé, és várja - vagyis inkább kiköveteli - a kijáró simogatást. Természetesen az ágyba is követi gazdáját. Ha figyelmen kívül hagyják, tiltakozik. A vendégeknek szintén kijár a teljes figyelem, és nagy eséllyel még azok felett is győzedelmeskedik, akik azt állítják, nem szeretik a macskákat.

Küllem és ápolási szükségletek

A burma puha, rövid szőre könnyedén ápolható heti kikeféléssel és fésüléssel, ezzel eltávolíthatók a kihullott szőrszálak. Fürdetni ritkán szükséges.

A burma macskát gyakorta jellemzik selyembe burkolt téglaként, utalva szilárd és izmos testére, és selymes bundájára. Míg az eredeti burma sötét, egyszínű barna volt, napjainkban más színek is ismertek, mint például a kék. A burma teste kompakt, a fej kerek, a szemek nagyok, kifejezők, színük arany vagy sárga. A közepes méretű fülek vége kerek és kissé előre mutat.

A szőrzet rövid és selymes, mint a szatén. A tradicionális szín gazdag, meleg barna, némileg világosabb a test alsó részén. A kölyökmacskák színe a korral sötétedik. Az orrtükör és a mancsok barnák. A pezsgőszín meleg mézes-bézs árnyalatú, mely a test alsó részén halvány aranybarna. Az orrtükör meleg világosbarna, a talppárnák rózsaszínes-vöröses árnyalatúak. A kék burma középkék szőrzete némileg világosabb a hason. Az orrtükör és a talppárnák szürkék. A szín a test alsó részén halványabb. Az orrtükör és a talppárnák levendulás-rózsaszínes árnyalatúak. Vannak szervezetek, melyek más színeket is elfogadnak, mint a teknőctarka, lila és vörös.

Mozgás

A burma igazán ügyes mászó- és ugróbajnok, ezért a macskabútorok, kaparók igazán fontosak a számára.

A nőstény burma a királynő szó szinonimája, imádja és kiköveteli a figyelmet. A kandúrok sokkal lustábbak és nyugodtabbak, teljesen elégedettek már akkor is, ha ölben lehetnek.

Egészség

Élettartam: 9-13 év.

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek. A burma alapvetően egészséges fajta, bár hajlamos lehet ízületi gyulladásra, és adódhatnak problémák altatás közben is. A következő betegségek fordulhatnak elő burma macskánál:

 • Aqueous humor lipemia – tejszerű képződmény jelenik meg kölyökkorban a szemeken, mely átmeneti állapot, magától gyógyul.
   
 • Szaruhártya dermoid – a szaruhártya felszínén jelenlevő szőr és bőr, mely sebészi úton eltávolítható
 • FOPS (Feline orofacial pain syndrome) szindróma – túlzott nyalakodás és rágás, a száj mancsolása a kiváltó ok. Neurológiai betegség, a trigeminus ideg valamilyen sérülése (működésbeli), eltérése okozza és az ideg ingerlése során (nyalakodás, stb.) alakulnak ki a tünetek. A kellemetlenség fokozódik, ha a macska izgatott vagy stresszes, és előfordulhat, hogy az állat nem tud enni a fájdalom miatt. Ilyen esetben érdemes gallért rakni az állat nyakára, mancsait pedig bekötni vagy zoknival ellátni, hogy ne tudjon kárt tenni magában. Egyes esetekben a probléma magától gyógyul, majd később ismétlődik. Az ok és az öröklés módja nem ismert. Fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, és rohamok ellen használt tablettákkal lehet segíteni a helyzeten, de minden esetben szükséges a fogászati és szájüregi problémák kizárása.

 • Veleszületett perifériás vestibularis betegség – fejrángás, egyensúlyvesztés, gyors szemmozgás és koordinálatlan mozgás jellemzi. Elsősorban kölyökkorban fordul elő, és a legtöbb, a tüneteket produkáló kiscica süket.
   
 • Fej deformitás, a koponya abnormális fejlődése
   
 • Hypokalémiás polymiopathia – izomgyengeség, melynek oka a vér alacsony káliumszintje. Burma kölyköknél időnként előforduló probléma. A tünetek lehetnek általános gyengeség, merev mozgás, a mozgás elutasítása, fejremegés. Jól kezelhető szájon át adható káliummal.
 • Lapos mellkas szindróma – olyan deformitás, mely enyhétől a súlyosig terjedhet. Azok a kölykök, melyek megérik a felnőttkort, általában nem mutatnak tüneteket az ivarérett kor elérése után.
 • Törött farok, mely általában a farkcsont deformitásának eredménye. Nem okoz fájdalmat vagy kellemetlen érzetet.
 • Könyök osteoarthritis – az ízületi gyulladás korai megjelenése a könyökben, melynek következtében csökken a macska aktivitása és mozgásképessége. Mindemellett igen fájdalmas is.
 • Endocardialis fibroelastosis – olyan szívrendellenesség, melynél a bal kamra fala megvastagodik és a szívizmok megnyúlnak. A tünetek általában 3 hetes és 4 hónapos kor között jelentkeznek, éppen ezért a kismacska hazavitelével érdemes megvárni a 4 hónapos kort.
 • Dilatációs cardiomyopathia – megnagyobbodott szív

 • Diabetes mellitus – egy endokrin probléma, mely hasonlatos a humán cukorbetegséghez

Nevelés

Bár a felnőtt burma igen nyugodt, azért kölyökmacskás játékosságra is vetemedik néha. Kifejezetten szereti a gazdával közös játékidőt. Imádja, ha gazdája simogatja, kényezteti, különösen a pocak vakargatása a kedvence. A napi rendszeres kényeztetés feltétlen igénye egy burma macskának.

Ez a fajta legalább annyira kíváncsi, mint a legtöbb macska. Az egész otthont felfedezi, hamar kiismeri minden zegét és zugát. Játékos, és az marad felnőtt korára is. Elméjét érdemes élénken tartani az interaktív játékokkal, taníthatók neki trükkök is. Ha pedig mindezeket közönségnek is bemutathatja, kifejezetten boldog, élvezi népszerűségét és a felé áradó figyelmet. Mindemellett szeret a gazdi mellett ülni, hemperegni, képes megtanulni az apportozást, de a pórázon sétálást is. Korai szocializációval az autózás, és akár az állatorvosi látogatás is könnyed feladat lesz.

Az aktív és társaságkedvelő burma kiváló választás gyermekes családok számára, de macskabarát kutya mellé is tökéletes társ. Legalább úgy apportozik, mint egy retriever, és könnyen tanul trükköket. Ha a gyerek figyelmesen és szeretettel játszik vele, akkor örömmel fogadja a szeretetet. Békében él más macskákkal és kutyákkal, feltéve, hogy azok elfogadják autoritását. Mindig lassan, fokozatosan és türelemmel szoktassa össze az állatokat, felügyelt körülmények között, hogy később képesek legyenek magukban is ellenni.

Etetés

Mivel erős és zömök fajta, az étkezésre ügyelni kell, megelőzendő az elhízást, mely könnyen bekövetkezik, ha az állat nem mozog eleget.