Ehet-e a cica bazsalikomot?

A bazsalikom az egyik leggyakrabban használt és termesztett gyógynövény. Nemcsak különféle ételekhez, de a hagyományos keleti gyógyászatban is gyakorta használják. Mivel viszonylag könnyen termeszthető, akár kertben, akár a lakásban, cserépben vagy erkélyládában, így sokan választják a szárított fűszer helyett a friss növényt.

Ám aki erre szánja magát, elgondolkodik a kérdésen, vajon mennyire jó ötlet ez ott, ahol macskák is élnek a családban. Egészséges ez a számukra? Egyáltalán biztonságos?

Biztonságos?

A bazsalikom édes és kissé szúrós illatú és ízű. Önmagában az illat elég ahhoz, hogy felkeltse a macska érdeklődését, és megkóstolja. A jó hír az, hogy a szakemberek szerint a bazsalikom nem mérgező a cicák számára.

A bazsalikom valójában az Ocimum Basilium (jelentése: királyian illatozó) általános neve, a Lamiaceae családba tartozó gyógynövény. A mentacsalád néven ismert növénycsaládba tartozik még a macskagyökér, a levendula, a zsálya, a rozmaring, az oregánó, a citromfű és természetesen a menta is.

bazsalikom kockás abrosz mellett

Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb ételben a "bazsalikom" kifejezést általában az édes bazsalikomra, más néven genovai bazsalikomra használják. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz, valamint zöld növényi részei sok C-vitamint.

Érdemes kínálni?

A bazsalikom A-vitamint, K-vitamint, vasat, mangánt és kalciumot tartalmaz, valamint alacsony kalóriatartalmú. Embereken tanulmányozták hatását a stabil vércukorszint fenntartására, az immunrendszer erősítésére, a stressz és a szorongás csökkentésére, valamint a memória javítására vonatkozóan, de tudományos bizonyítékok nem állnak rendelkezésre.

De vajon a bazsalikom milyen hatással lehet macskákra?

Nem szabad elfelejteni, hogy a macskák húsevők, étrendjükben állati fehérjét igényelnek. Ezzel szemben az emberek valójában mindenevők, emésztésünk tehát másképp működik, mint egy macska emésztése.

Ebből következik, hogy a macskák nem úgy emésztik meg a bazsalikomot, mint mi, azaz esélyesen egy cica nem képes ugyanúgy felszívni a bazsalikomban található vitaminokat és ásványi anyagokat, mint az emberek.

bazsalikom

Esetleges egészségügyi veszélyek

Bár a bazsalikom nem kifejezetten mérgező a macskákra, azért azt nem szabad elfelejteni, hogy – amint fentebb is írtuk - ragadozók, étrendjükben szükségük van az állati fehérjéből származó taurinra. Ez azt is jelenti, hogy nincs szükségük annyi növényre vagy zöldségre, bár egy kis rágcsálás, egy bazsalikomlevél ide vagy oda valószínűleg nem fog ártani.

Persze a túl sok bazsalikom már gyomor-bélrendszeri zavarokhoz vezethet, előfordulhat hányás és a hasmenés is, ritka esetekben pedig allergiás lehet a cica erre a növényre. Az allergia jelentkezhet hányásban, de megjelenhet csalánkiütés, duzzanat vagy akár légzési nehézség formájában. A bazsalikomból készült illóolaj magas szintetikus fenoltartalmú, ami májkárosodáshoz vezethet, ezért használata macskáknál kerülendő.

Milyen bazsalikomot?

Mivel a bazsalikom nem mérgező a cicák számára, így nincs olyan fajta, amelyet megehet vagy amit nem. A friss bazsalikom kevésbé erős, kevésbé csípős ízű és aromájú, mint a szárított változat. A vitaminok és ásványi anyagok a friss bazsalikomban kisebb koncentrációban vannak jelen, mint a szárított változatban, tehát, bár nem kutatták, nem kizárt, hogy a napi tápanyag-egyensúly gyorsabban torzul nagy mennyiségű szárított bazsalikom elfogyasztása mellett, mintha friss növényt rágcsál.

Összességében tehát bár biztonságos a cica számára, ha egy bazsalikomlevelet csócsál, valószínűleg az a legjobb, ha nem engedi, hogy rendszeresen a közelébe jusson.

Ajánlott cikkek