A kölyökcica etetése

Az etetés az egyik legfontosabb része az új jövevényről való gondoskodásnak, hiszen ez alapfeltétele annak, hogy egészséges felnőtt macska váljon belőle. A megfelelő étel kiválasztása egyike a legelső döntéseknek. De mit is kell figyelembe venni a táp kiválasztásánál?

Mivel etesse a cicát?

A kölyökmacskák táplálékigénye eltér a felnőtt cicákétól, éppen ezért más összetételűek a számukra készített tápok. Figyeljen a táp csomagolásán található címkére, azon fel van tüntetve, milyen életkorra ajánlott.

pici cica nagy kék tál mellett

Fontos kérdés a gazdák életében, hogy száraz tápot vagy konzervet vegyenek-e kedvencüknek. A cicák mind a kettőt szeretik, és mindkettőnek vannak előnyei. A konzerv eledeleknek magasabb a nedvességtartalma, így a szervezet mindig kellően hidratált lesz. A száraz táp etetése sokkal kényelmesebb, és hosszabb ideig a cica előtt lehet hagyni, mert nem romlik olyan gyorsan.

A száraz táp szénhidrát tartalma magasabb, ez pedig azt jelenti, hogy a cica gyorsabban hízik tőle, mint a konzervtől. Mindemellett nem megfelelő etetés mellett úgy a konzervtől, mint a száraz táptól el tudnak hízni a macskák. Az elhízás komoly probléma, mely sok betegség elsődleges oka lehet.

apró, fehér cica éhesen nyávog

Etetési javaslat

A gazdák nagy része úgy eteti kedvencét, hogy egyszerűen teletölti tálkáját száraz táppal és egész napra előtte hagyja, hadd szolgálja ki magát. Pedig a legjobb megoldás egy etetési terv összeállítása. Ezáltal kontrollálható a cica étkezése és biztos lehet abban, hogy kedvence nem eszik túl magát és nem hízik el.

Az apró kölyökcicának napi háromszori étkezésre van szüksége. Reggel, délben és este is meg kell etetni. Persze az etetési időpontokat érdemes úgy kialakítani, hogy azok illeszkedjenek a család napirendjéhez, ehhez azonban napi szinten igazodni kell.

Mindig olvassa el a táp vagy konzerv címkéjén az etetési útmutatót, annak figyelembevételével határozza meg a mennyiségeket. Az ott feltüntetett adagolás nem kőbe vésett szabály, de érdemes kiindulási alapként figyelembe venni. A napi adagot ossza el három részre, és az etetés során figyelje a cica kondícióját. Ennek tükrében tudja korrigálni – növelni vagy csökkenteni – a mennyiséget.  Ha a cica erősen hízik, csökkentse, ha soványnak tűnik, növelje a napi adagot.

Feltehetőleg nem fog problémát jelenteni, hogy kedvencét a mozgásra rábírja. Minden kölyökmacska játékos, ennek következtében pedig eleget mozog, ám ahogy idősebb lesz, már nagyobb kihívást jelent a gazda számára ez a feladat. Egyes macskák fő hobbijuknak tekintik a lustálkodást és napozást, az ő esetükben komoly nehézséget okoz az elhízás elkerülése. Van pár ötlet, amit a cica etetése során használhat, így könnyebb lesz megőriznie kedvence karcsú vonalait.

felfelé néző, szépséges cicaszemek

Rejtse el a tápot kis dobozkák alá, zacskókba, így kihívás lesz a cicának a lelőhely felderítése és a tápszemek megszerzése. Minden rejtekhelyre csak kis adag ételt rejtsen. Ezzel a módszerrel az etetést mozgással kombinálja.

Ne etesse minden etetésnél ugyanazon a helyen. Próbáljon meg kisebb adagokat elrejteni különböző helyekre, és hagyja, hadd vadássza le a cica.

A konzerv eledelt nem szabad 20-30 percnél tovább elől hagyni. Mindent, amit nem evett meg a cica, ki kell dobni. A száraz táp sokkal hosszabb ideig maradhat előtte. Ha úgy dönt, hogy a száraz tápot egész nap elöl hagyja, hadd falatozzon belőle, ügyeljen arra, hogy a cica ne egye túl magát.

Ajánlott cikkek