A kóbor macskák etetése

Egy szociálisan érzékeny ember számára nehéz elmenni egy kóbor macska mellett. Egyszerű és nem túl költséges dolognak tűnik kitenni egy kis eledelt, pár marék száraztápot vagy egy konzervet. De mi a valóban jó megoldás, ha a környéken élő kóbor cicáról szeretne valaki gondoskodni?

Mit etessünk egy kóbor macskával?

Ahhoz, hogy elkezdje etetni a kóbor cicát, nem árt tudni, hogy mennyi idős. Igaz,  néha nehéz megállapítani az állat korát, legfeljebb annyi látszik, hogy kölyök-e vagy felnőtt. Nagyjából úgy lehet számolni, hogy a legtöbb felnőtt macska naponta 150 gramm konzervet és 60 gramm száraz eledelt eszik meg. Kölykök, főleg kicsi macskák esetében gondolni kell arra, hogy számukra a kölyöktáp és annak minősége, valamint az adagok kifejezetten fontosak.

Azt, hogy éppen száraz vagy konzerv eledelt tesz-e ki a macskának, nagyban befolyásolja az időjárás is.

Nyáron, amikor a hőmérésklet és a páratartalom magas, a konzerv eledel igen gyorsan meg tud romlani, és ilyenkor a száraztáp kisebb valószínűséggel vonzza a rovarokat. A nagy melegben a konzerv eledel gyorsabban kiszárad, tehát ha mindenképp ezt szeretné etetni a kis kóbor állattal, tegyen hozzá egy kis plusz vizet. Ha a macska 30-45 percen belül nem eszi meg, vegye fel, hiszen azzal, hogy az el nem fogyasztott tápot eltávolítja, nem csak azt előzi meg, hogy romlott ételt egyen a macska, hanem azt is, hogy a vadon élő állatok, valamint rovarok és bogarak ellepjék a környéket. Amennyiben sok a hangya és rendszeresen a táp körül hemzsegnek, szórjon sütőport a tálak köré, ezt a hangyák elkerülik.

fehér cica tápszemeket eszeget a kőről

Télen a macskáknak valamivel több táplálékra van szükségük. Bár lehet, hogy nincs ok aggodalomra, ennek ellenére az el nem fogyasztott tápokat fel kell szedni, hogy a vadon élő állatok ne szokjanak a környékre, és ne fagyjanak meg az eldelek. A vizet bizony gyakran kell cserélni ilyenkor, hiszen a nagy hidegben a vizestál tartalma gyorsan befagy.

Hol etessük a kóbor cicát?

A macskák szeretik a megszokott dolgokat, így minden nap ugyanarra a helyre és lehetőleg ugyanabban az időpontban tegye le számára az eledelt. A nappali etetéssel megelőzheti, hogy a vadállatok a környékre szokjanak, hiszen a cica jó eséllyel mindent elfogyaszt, ami pedig marad, azt rövid időn belül amúgy is el kell távolítani. Éjjel senki sem kel fel azért, hogy a maradékot eltakarítsa.

A kóbor cicák bizalmatlanok, ezért lehetőleg olyan diszkrét helyen etesse, amely ugyan könnyen megközelíthető, de amennyire csak lehetséges, távol van a forgalmas utaktól vagy a szomszédoktól.

A macskák általában nagyobb biztonságban érzik magukat, ha magasan vannak, ezért ha az etető- és vizestálakat párkányra, padra, kerítésre stb. helyezi el, az ideges, félénk kóbor állat sokkal jobban érzi magát és nagyobb nyugalommal falatozik.

vörös cica az ajtó előtti lépcsőn tálkából eszeget

Készüljön fel arra, hogy a környéken élők nem biztos, hogy örülni fognak annak, hogy kóbor macskát etet. Persze lehet, hogy társakra talál a feladatban, és mások is besegítenek, akikkel felváltva tudják ellátni ezt a feladatot, de mindig akad olyan ember, aki nem nézi jó szemmel ezt a tevékenységet. Próbálja olyan helyre tenni a tálakat, ahol a szomszédokat nem zavarja a kis kóbor jövés.menése.

A kóbor állatka etetése jó lehetőséget ad arra, hogy egészségi állapotát is felügyelje, hiszen a macska nagyobb biztonsággal közelít majd, ha tudja, ki ad neki finom falatokat. Így talán arra is lehetősége nyílik, hogy ivartalanításra és oltásra elvigye az állatorvoshoz, amennyiben erre van anyagi kerete.

Ajánlott cikkek