Ételek, amelyek etetését kerülni kell

Ételek, amelyek etetését kerülni kell

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az állat jólétéhez. Lehet, hogy azt gondolja, tökéletesen megfelel az emberi eleség is a cicának, ráadásul sokkal kényelmesebb is, álljon ellen a kísértésnek. Nekik közel sem azokra az élelmiszerekre van szükségük, mint nekünk.

Ráadásul sok olyan étel van, ami kifejezetten ártalmas a számukra, sőt, esetenként akár komoly egészségügyi problémát is okozhat. Ezek a következők:

Hagyma és fokhagyma.  Feltehetőleg az erős hagymaszag nem lesz vonzó a macska számára, de ha mégis, akkor se adjon neki. A hagyma és a fokhagyma is pusztítja a vörös vértesteket a macskáknál, ez pedig vérszegénységhez vezet.

Zöld paradicsom és nyers burgonya. Ha hiszi, ha nem, e két növény egy családból származik és igencsak veszélyes a cica számára. Egyetlen koktélparadicsom is komoly bélproblémát okozhat, és akár végzetes is lehet.

Tej. A túl sok tej egyáltalán nem jó a cicának. Nem mérgező, de temérdek macska laktóz érzékeny és allergiás a tejre. Ha mégis adni akarja, akkor inkább adjon tejszínt, ennek alacsonyabb a laktóz tartalma.

Csokoládé. A csokoládé összetevői halálosak a macskára nézve.

Nos, ha egy étellel kapcsolatban kétségei vannak, egyszerűen ne kínálja az állatnak. Ha azt gondolja, kedvence valami veszélyes dolgot, ételt evett, azonnal vigye orvoshoz.

Az a cél, hogy az étkezés mindkettejük számára élvezetes legyen – ki-ki egye a neki tetszőt és megfelelőt.

Egy tökéletes világban a cicák imádják, amikor a fogaikat tisztogatják. A valóságban a felnőtt macskák nem igazán kedvelik, amikor gazdájuk a fogkefével hadonászik előttük és megpróbál a félelmetes szerkezettel a szájukba hatolni, még akkor sem, ha ez része a rendszeres ápolásnak.

Megkönnyítheti a procedúrát a fenti néhány apró trükkel, a nem kívánatos ételek mellőzésével.

Ajánlott cikkek