Segítség! Mindig éhes a macskám!

Az etetési idő közeledtével a legtöbb cica igencsak éhesnek mutatkozik, hiszen belső órája jelez a számára. Ez teljesen normális, hiszen csak figyelmeztetni szeretné a gazdit, nem illik róla elfeledkezni.

Sok cica kifejezetten kényes és igényes az eledelével kapcsolatban, ám a macskák közel sem motiválhatók olyannyira étellel, mint a kutyák. Tehát ha a cica etetések között is állandóan éhesnek látszik, sír, nyafog, koldul, akkor valamilyen egészségügyi problémára lehet gondolni. Nos, van, amikor ez az ok, máskor pedig egyszerűen csak jelezni kíván valamit az állat.

Nyafogás etetési időben

A macskák okosabbak, mint azt gondolnánk. Ha a gazdi minden nap ugyanabban az időben eteti a cicát,az pontosan tudni fogja, mikor vannak az etetési időpontok. Tehát a nyávogás, a sírás és bámulás, amíg a tálkába nem kerül az eledel, teljesen normális dolog: az állat jelzi, hogy éhes. Nem éhezik, de ideje megtöltenie a hasát.  Akárcsak az emberek esetében, a macska üres gyomra is jeleket küld az agyának, hogy ideje enni. Ha pedig a cica nem „önellátó”, hanem a gazdi eteti, akkor ő szólni fog a maga macska-nyelvén, hogy el ne felejtse ezt a fontos feladatot.

fekete cica fekszik, előtte a tálkái és a száját nyalja

Sírás a jutalomfalatért

A jutalomfalatokat általában minden gazdi egy adott helyen tartja. A cica bizony gyorsan megtanulja, hogy honnan jön a kedvelt finomság, így ha meglátja, hogy a gazda annál a polcnál vagy fióknál áll, rohan és elkezd sírni, nyafogni, hogy kaphasson már a finomságból. Ráadásul ha a gazdi még kezébe is veszi a zacskót, akkor garantáltan fokozódik a követelőzés, könyörgés, beindul a cica-koncert. Ne feledje, a macskáknak kiváló a hallásuk, úgyhogy ha csak rendrakás közben fogja meg a zacskót, azt is garantáltan meghallják, főleg, ha még éhesek is.

Étel lopkodása

A legtöbb macska az ugrás bajnoka, nem jelent hát számukra gondot felugrani az asztalra vagy konyhapultra. És ha már felugrottak, biztosan megkóstolják a csirkét, belenyalnak a vajba vagy a tejfölbe. Ne legyen kétsége senkinek, hogy ha a macska érzékeny szaglásával kiszimatolja valamiféle, számára finom dolog jelenlétét akár a pulton, akár az asztalon, akkor kíváncsi is lesz rá, mi az. Bizony, erről a viselkedésről nem könnyű leszoktatni a cicákat, pedig az egészségük védelme érdekében is muszáj.

Ám a macskák olyanok, mint bármely más háziállat – és sok ember –, akik nem tudnak ellenállni egy csábító falatnak, még akkor sem, ha az nem feltétlenül jó, nem igazán egészséges a számukra. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a felügyelet nélkül hagyott étel mindig le legyen takarva.

A különösen aktív macskák és azok, amelyek nem kapnak elegendő mennyiségű táplálékot, nagyobb valószínűséggel lopják el az ételt az asztalról és/vagy a pultról, mint jól táplált társaik. Ez ellen az adagok növelésével vagy kalóriadúsabb táplálék etetésével lehet segíteni.

cica a konyhaasztalon, előtte szakácskönyv és tálkában magvak

A gyors falás

Ha a cicának versenyeznie vagy küzdenie kell az ételért, esélyes, hogy adaját pillanatok alatt fogja felfalni. Megeshet, hogy ilyenkor a macska morog is evés közben, és úgy tűnik, mintha rágás nélkül nyelné a falatokat.

Az ilyen étkezést általában akkor figyelheti meg a gazda, ha több cica él együtt és közösen, nem elkülönítve eteti őket, valamint gyakori menhelyről örökbe fogadott, korábban kóbor, elvadult macskáknál, továbbá olyan kiscicáknál, melyek nagy alomban születtek és sok testvérrel küzdöttek meg az élelemért.

Felnőve vagy biztonságos helyre kerülve ezek a macskák egy idő után megtanulják, hogy senkivel nem kell versenyezniük vagy megküzdeniük az élelemért, és azt is, hogy a gazda rendszeresen biztosítja számukra az eledelt, így idővel a falánkság elmúlik. A rendszeres, tápláló és elegendő mennyiségű etetés után a legtöbb macska leszokik a nagyon gyors evésről, kivéve, ha olyan egészségügyi problémája van, amely miatt állandóan éhezik.

Evés és hányás

A macskák gyakran hányhatnak. Mivel a tisztaság, a tisztálkodás a cicák egyik legkedveltebb viselkedése, és általában a mosakodás során intezíven nyalogatják magukat, relatív sok szőr jut az emésztőszerveikbe, mely ott szőrlabdává formálódik. Ha a szőrlabda nem tud a szervezetből a széklettel távozni, akkor jó esetben az állat kihányja, rosszabb esetben pedig az megakad a belekben. Amennyiben ez utóbbi történik, akkor bizony az ételt fogja kihányni a macska, mivel a belekben elakadt szőrlabda miatt nem tudja azt megemészteni.

Nem érdemes megvárni, amíg ez megtörténik, ugyanis az elakadt szőrladba eltávolítása állatorvosi feladat, endoszkópos vagy műtéti úton történik. A rendszeres kifésülés, kikefélés csökkenti a lenyelhető szőr mennyiségét, és szőroldó paszta, valamint szőrlabda kialakulása elleni adalékot tartalmazó tápok etetésével megelőzhető a probléma.

Egyes macskák evés után rendszeresen hánynak, ráadásul még ép vagy egész állapotban öklendik fel az eledelt. Ezt a jelenséget, azaz amikor a teljes ételt röviddel evés után hányják ki, regurgitációnak nevezik, és általában azért fordul elő, mert a macska túl gyorsan evett. Szerencsére a regurgitációt könnyű megállítani. Elég, ha lassítja a cica evését.

gazdi jutalomfalatot nyújt a cicának, aki érdeklődve figyeli

Hogyan? Próbálja meg, hogy a tálkájába olyan tárgyakat is tesz az eledel mellé, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy elfogyassza őket. Lehet kapni speciális etetőtálakat, amelyek ujjszerű kiemelkedésekkel vagy dugaszokkal rendelkeznek, abból a célból, hogy az állat csak a tálat körbejárva, ezáltal lassabban tudja elfogyasztani az adagját. Jó ötlet lehet még valamilyen adagoló játékba tölteni az ételt,, vagy puzzle játékot szerezni be erre a célra.

Evés és hízás

Ha a cica rendszeresen sír az éltelért, koldul, hogy még kapjon, ám folyamatosan hízik, egyértelmű, hogy túl sokat kap enni. Kevesebb ételt kell tehát adni neki, még akkor is, ha pont ennek az ellenkezőjét kommunikálja a macska.

Ahogy az embereknél, a macskáknál is előfordulhat, hogy egyszerűen imádnak lakmározni, és akármennyit is kapnak, azt felfalják.

Márpedig ez egyenes út a súly gyarapodásához, az elhízáshoz, azon keresztül pedig a különféle egészségügyi porblémákhoz. Persze az, hogy mennyit kell ennie egy macskának, sok mindentől függ, beleértve aktivitási szintjét is.

Evés és fogyás

A legtöbb olyan esetben, amikor a macska szinte folyton éhes volt, de nem hízott, vagy éppensséggel fogyott, valamilyen betegséget diagnosztiozált az orvos.

  • Bélparaziták: A férgekként emlegetett bélparaziták abból táplálkoznak, amit a macska megeszik, azaz a tápanyag java részét „ellopják” az állat elől. Ez azt jelenti, hogy a macska eszik ugyan, de mégis mindig éhesnek érzi magát, hiszen táplálja a parazitákat, és nagyon kevés tápanyag jut neki magának. Éppen ezért nagyon fontos mind a kijáró, de a bent tartott cicák esetében is a rendszeres féreghajtás.
  • Pajzsmirigy rendellenességek: A pajzsmirigy megbetegedése is okozhat állandó evési vágyat. Szerencsére ez a probléma gyógyszerrel jól kezelhető.
  • Cukorbetegség: Cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy inzulintermelése nem megfelelő, ennek következtében a macska nem tudja energiaforrásként hasznosítani az emésztés során keletkező cukrokat. Éhes lesz, mert a szervezetéből hiányzik a szükséges energia, annak ellenére is, hogy látszólag eleget eszik. A betegség gyógyszerrel jól kezelhető, és az állat étvágya is normalizálódik.
  • Daganat: Egyes daganatos megbetegedések is okozhatják, hogy a cica állandóan éhes, mégsem hízik. Az álaltorvos célirányos vizsgálatokkal tudja kizárni vagy megerősíteni ezt a problémát.

Szerencsére a legtöbb macska szeret enni, ha válogatós is, de jó az étvágya. Igazából a napjuk az alvás és étkezés körül forog. Amíg a cica súlya stabil, nem hány, nincs hasmenése vagy nem viselkedik furcsán, nem kell rosszra gondolni, amikor az ételért könyörög. Lehet, hogy pusztán kis "haspók" és így jól motiválható finom falatokkal, hát próbáljon neki megtanítani néhány egyszerűbb trükköt pár szem jutalomfalat segítségével.

Ajánlott cikkek