A cicabiztos otthon

Biztosan alaposan átgondolt mindent, mielőtt egy cica megvásárlása vagy örökbefogadása mellett döntött. Az elhatározás örömmel tölti el az embert, ám utána indul a pánik! Tudatosul az emberben, hogy felelős lesz egy aprócska lényért, amelynek biztonsága, egészsége és öröme mind a gazdán múlik.

Ráadásul a kiscicák igen gyorsak és hihetetlenül agilisak. Mire kell tehát figyelni, hogy a ház, a lakás biztonságos legyen az apróság számára?

Mi a szakember véleménye?

A legjobb, ha felkeresi a választott állatorvost és tanácsot kér. A doki pontosan ismeri a kiscicák kíváncsi és kalandozó természetét, sajnos sok, ebből adódó balesetet kezelt már, úgyhogy meg fogja tudni mondani, mire érdemes ügyelni.

Mikrocsip

Érdemes mielőbb egyedi azonosítóval megjelölni a kicsit. Erre a célra a legmodernebb és legbiztonságosabb a mikrocsipes megjelölés. Amint a kiscica megszokta új otthonát, már a külvilág felé kezd kacsingatni. Ha pedig kiengedi vagy akár kiszökik egy óvatlan pillanatban, veszélyeknek van kitéve. Baleset érheti, elveszhet, ilyenkor pedig jó, ha a mikrocsip alapján mielőbb megtalálják a gazdát.

Szépséges mérges

Mielőtt hazavinné a kiscicát, nézzen körül alaposan az otthonában. Használ-e valamiféle rágcsáló- vagy rovarirtót? Ha igen, próbáljon keresni nem mérgező változatot. A kiscicák akár véletlenül is belenyalhatnak, lenyelhetik, és már kész is a baj. Sok olyan növény- és virágféle van, mely mérgező a cicáknak, márpedig ők szeretik megrágcsálni a zöld vagy éppen színes növényeket, ugyanis ezek általában jó hatással vannak az emésztésükre. Azonban azt, hogy melyik jó és melyik mérgező, nem tudják eldönteni. Éppen ezért érdemes utánanézni és minden mérgező növényt eltávolítani.

Az otthon

Amikor egy kiscica új környezetbe kerül, az első dolga, hogy egy biztonságos helyet keressen. A nagyon szűk helyeket zárja el, nehogy a kiscica beszoruljon.

A család „eligazítása”

Az a cél, hogy az egész család képes legyen békésen együtt élni a cicával. Ezért nagyon fontos, hogy minden alapvető szabályt megismertessen velük.

Ezek közé tartozik, hogy hagyniuk kell, hogy a kicsi nyugodtan elbújhasson az első napokban, ha úgy érzi szükségét, és engedni kell, hogy akkor jöjjön elő, amikor szeretne.

Ha a családban vannak apró gyerekek, meg kell velük értetni, hogy a cicát nem szabad zavarni, amikor eszik. Ha mégis így tesznek, a macska bizalmatlanná válik velük szemben, és ha megijed, bizony harap és karmol is.

A cicapocak

A kiscica bizalmát legkönnyebben a pocakján át szerezheti meg. Azonban van pár olyan étel, amelyet egyetlen családtag se kínáljon a macskának, még akkor sem, ha az nagyon szeretné. Ilyenek a főtt csont, a pulyka, a hagymás vagy fokhagymás ételek és a csokoládé.

Ajánlott cikkek