E-mail: pet4you@pet4you.hu

1-7 hetes cica

1-7 hetes cica

Mielőtt cica kerülne a házhoz

A kiscicák nagyon sok kritikus fizikai változáson esnek át életük első hetében, éppen emiatt egészen nyolc hetes korukig az anyjuk mellett van a helyük. Az aprócska újszülött cica nem lát, nem hall, nem képes járkálni, ám akárcsak egy igazi energiabomba, a kismacska egy és hét hetes kora között félelmetesen gyors fizikai változáson megy át.

Az első hét végére a legtöbb kismacskának kinyílik a szeme, a súlya pedig megduplázódik. A második hét végére a szemek teljesen kinyílnak és a fülek is elkezdnek nyiladozni, és a kiscica remegő lábacskákkal ugyan, de elkezd a mozgással kísérletezni. Három hetesen a kölyök már áll, járkál és képes pépes ételek elfogyasztására, ekkor kezdenek kibújni az első fogak. Három és hét hetes kor között folytatódik a növekedés, megtanulja, hogyan kell játszani, ugrálni és hogyan kell anyja nélkül élni.

Egészség

Nagyon fontos, hogy a kiscica elegendő időt kapjon a fejlődésre. Legalább az első öt hétben az anyatej által biztosított kiegyensúlyozott táplálékra van szüksége. Az első és a hetedik hét között a kölyök a szoptatás és az elválasztás természetes folyamatán esnek át, míg a hetedik hét végére teljesen leválasztódnak anyjukról.

Mikor a kölyökmacska megszületik, általában néhány óránként szopik, amikor pedig éppen nem, akkor alszik.  Van olyan kiscica, amely többet szopik, mint a többi, és egy almon belül is előfordul, hogy a kicsik eltérő időben „étkeznek”. Egészen háromhetes korukig folyamatosan szopnak a kicsik, ekkor kezdenek el nőni a fogacskák, ekkortól állnak készen az egyelőre még pépesítve kínált táp fogyasztására.  Első alkalommal csak áztatott száraztápot szabad kínálni a kölyökcicának vagy pedig konzerv eledelt. Hogy könnyen hozzáférjen, célszerű egy lapos tányérkába tenni az eledelt. Amint a kicsi cica észreveszi, hogy anyja falatozik az eledelből, ő is meg fog próbálkozni vele.

Bár már három hetesen elkezdenek enni, ebben a korban a kiscicák még nem teljesen fejlettek, erre a hetedik hétig várni kell. A hetek során egyre több tápot esznek, ezzel egyenes arányban csökken anyatej iránti igényük, a szopás időtartama és mennyisége. Az anyaállat is aktívan részt vesz az elválasztásban, egyre kevesebb időt tölt kicsinyeivel, leginkább a növekvő fogacskák okozta fájdalom és az egyre elevenebb viselkedés miatt.

Nevelés

Mikor a kiscica megszületik, nem lát és nem hall, azonban igen erős a tapintó és szagló érzéke.  Ez a két érzék segít a kölyöknek a szocializációs folyamat elkezdésében, hiszen már igen korán megtanulja, hogyan kell szagáról és érintéséről felismernie anyját, alomtársait és az embereket is. Ahogy az idővel játékos kis szőrpamaccsá fejlődik a vaksi kis újszülött, egyre jobban megértik a szocializáció lényegét. Az anyaállat megtanítja a kicsiknek a határokat, melyek a megfelelő viselkedést övezik, mégpedig úgy, hogy morgással, sziszegő hanggal vagy akár egy fejre koppintással teszi helyre őket, ha nem megfelelő a viselkedés.

Az egymással játszó alomtestvérek is szabályokra tanítják egymást, hiszen a túlbuzgó játék gyakran fájdalomhoz, kisebb harapásokhoz vezet. Amint az alap leckéket megtanulják a megfelelő viselkedéshez, a szocializáció a tisztálkodással, a hangok felismerésével folytatódik, azzal, hogyan kommunikáljanak és játszanak az emberekkel.

Macska, Növendék, Nevelés