Upsz...mellément...

A leggyakoribb oka annak, ha egy macska nem használja az almot az, hogy az alomtálca koszos. Mármint a cica szemszögéből ítélve, nem pedig a gazdi véleménye szerint. De nem csak ez lehet az ok. A stressz, betegség szintén okozhatják, hogy hirtelen máshová kezd üríteni a cica.

Ezen túl a macskák gyakorta reagálnak a stresszre úgy, hogy hirtelen elkezdenek az alomtálon kívül üríteni, akár székletet, akár vizeletet. A stresszt okozhatja akár egy új cica a szomszédban, de az is, ha a gyerekek otthon vannak vakáción, netalán túl sok a macska a házban, vagy a gazda elmegy nyaralni, de kiválthatja akár egy új bútor is. A kiválasztó szervek betegsége miatt is előfordulhat, hogy az állat az alom mellé jár. Éppen ezért minden alkalommal, amikor változást észlel a macska viselkedésében, érdemes állatorvoshoz fordulni.

Hogyan előzhető meg, hogy a cica összemocskolja a lakást?

Amíg az állat teljesen szobatiszta nem lesz, nem mászkálhat szabadon a lakásban. Ha folyamatosan vét, egy idő után ez a viselkedésszokássá válik. Amennyiben a „bűntett” elkövetése után bünteti meg a cicát, csak azt tanulja meg, hogy félnie kell a gazditól.  Ha megszidja, majd az alomra helyezi, amikor máshol ürített, akkor az alomtálat a büntetéssel asszociálja. Alapvetően a büntetés nem működik a macskáknál: a megelőzés és a jutalmazás a nevelésük kulcsa.

Akármennyi időre hagyja el a házat, a cicát egy külön helyiségbe kell zárni, lehetőleg olyanba, amely nem porózus padlózatú, például a konyhába, fürdőszoba, előszoba vagy a garázs.  Ne felejtsen el betenni neki egy meleg fekvőhelyet, egy tál ivóvizet, valamint egy tiszta alommal megtöltött alomtálcát kissé távolabb. Amíg a szobatisztaságot meg nem tanulja a cica, szigorúan be kell tartani az étkezési időpontokat, így ügyesen ki fogja tudni alakítani saját napirendjét az alomtál használatában is.

Ajánlott cikkek