5 tipp a cicák és a gyerekek békés együttéléséhez

Aki már hallott gyereket könyörögni egy kiscicáért, az tudja, ilyenkor a srácok képesek bármit megígérni, csak hogy megkapják a hőn áhított kedvencet. Amint beadja a derekát, rájön, milyen pompás érzés egy aprócska, játékos lény a lakásban, de megismeri a vele járó feladatok garmadáját is.

Ne legyenek illúzió. A gyerek összes ígéretével szemben a feladatok és gondok előbb vagy utóbb teljes mértékben önre hárulnak. Így vagy úgy lesz is, a kiscica érkezésére fel kell készülni és a gyereket is fel kell készíteni. Íme, néhány ötlet ehhez!

5: Tanulj és taníts!

Ha eldöntötte, hogy enged a gyereknek és kiscicát fogad otthonába, ideje nekilátni a házi feladatnak! Nagyon fontos, hogy az alapvető tudnivalókat elsajátítsa, mert csak így tudja megtanítani gyermekének, mit is jelent egy állatról gondoskodni.

Amint összegyűjtötte az információkat, ossza meg azokat a gyerekkel, hiszen nem árt, ha tudja, mit is jelent együtt élni egy állattal és milyen feladatokkal jár ez. Menjenek el együtt a könyvesboltba és vegyen neki a korának megfelelő könyveket az állattartásról. Olvassák azokat együtt, és mindig a gyerek korának és értelmi szintjének megfelelően magyarázzon. Vonja bele a gyereket az előkészületekbe.

kislány két cicával a parkban ősszel

4: Egyértelmű szabályok és korlátok

A pici cica szőrös, puha, imádnivaló kis jószág, de ugyanakkor élő, lélegző, érző lény, ráadásul teljesen tapasztalatlan és neveletlen. Tehát kevéssé sem cuki plüss maci. Éppen ezért nagyon fontos, hogy még időben határozza meg a szabályokat.

A szabályoknak kétirányúnak kell lennie, azaz legyenek a cicára és a gyerekre vonatkozóak is.

Tehát pl. még mielőtt a cica megérkezne az otthonába, meg kell határoznia, melyek azok a helyiségek, ahová beengedi és, melyek azok, ahová nem. Döntse el, kijárhat-e majd a kertbe vagy sem.

A szabályoknak a gyerek számára is kristálytisztának kell lenniük. Pl. ha több gyerek van a családban, meg kell határozni, melyik nap melyikük etetheti a cicát. Meg kell érteniük, hogy ha mindenki megkínálja étellel, a cica el fog hízni és beteg lesz.

Nem árt megszabni azt is, mikor és hogyan játszhatnak a kis állattal és megtanítani nekik, hogyan vehetik kézbe a macskát. Értesse meg velük, hogy az állatot nem szabad gyömöszölni, a farkát nem lehet húzgálni és a bajusza sem ráncigálásra való. A fiúgyerekekkel meg kell értetni, hogy a kiscica nem szeret birkózni, a lányokkal pedig azt, hogy a macsek nem játék baba és a babakocsiban plédbe csavarva utazgatni nem álmai netovábbja.

3: Jelölje ki a feladatokat

Magától értetődő, hogy a gyerekek is részt akarnak majd venni a kiscica gondozásában. Ha a gyerek már elég nagy, legalább hat éves, akkor maga is elvégezhet néhány feladatot a macska körül.

Például az egyik gyerek feladata lehet, hogy ügyeljen arra, mindig legyen friss víz és étel az állat előtt, míg a másik felügyeli, hogy az ágy és környezete tiszták legyenek, a játékok pedig elérhetők. A kiscica nevének megválasztása mindig legyen közös döntés eredménye, a gyerekek örülni fognak, ha részt vehetnek a név kiválasztásában.

Akármennyire is ajánlkozik a gyerek (bár nagy valószínűséggel a szagok miatt nem fog), az alom takarítása mindig felnőtt feladata legyen.

Az állat ürülékében különféle férgek lehetnek, melyek fertőzőek az emberre is. Előfordulhat, hogy a gyerek elfelejti megmosni a kezét, vagy nem elég alaposan tisztítja le, márpedig az alom takarítása körültekintő higiéniát igényel.


kisfiú a kanapén hever, cicájához bújva

2: Lassan járj, tovább érsz!

Mikor elérkezik a nagy nap, hazavihetik végre a kiscicát, emlékeztesse magát és a gyerekeket is, hogy ez nagy fordulópont a kis állat életében. Érdemes figyelni arra, hogy a kicsinek időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja új környezetét, az ismeretlen arcokat. Mindez fokozottan érvényes akkor, ha idősebb, menhelyi cicát fogadnak örökbe. A gyereknek meg kell értenie, hogy akármennyire is lelkes és szeretne végre új kis barátjával játszani, várnia kell, míg a kicsi megszokja az otthont.

Magyarázza el a gyereknek, hogy a cica nem játékból bújik az első napokban az ágy alá, a kanapé mögé, hanem azért, mert még nem tudja, milyen kitűnő családba került. Hagyni kell, hogy ezt magától tapasztalja meg – ez viszont időbe telik. Mondja el neki, hogy a macsek nem azért viselkedik így, mert nem szereti őt, vagy mert valami rosszat tett, hanem egyszerűen így viselkednek a kiscicák, ha új helyre kerülnek.

Az első időszakban egy csiga tempójában ismertesse össze a cicát a gyerekekkel és a család többi állatával. Engedje, hogy játsszanak együtt, de mindig csak rövid időszakokat szánjon erre és minden esetben legyen mellettük.

1: Legyen résen

Végzett minden lépéssel: kiolvasta a könyveket, felállította a korlátokat és szabályokat, kijelölte a feladatokat, fokozatosan beszoktatta a cicát az új otthonba. Mindenki boldog, hiszen az új jövevény teljes tagja a családnak. Ám egyet ne feledjen: a gyerekek sose maradjanak vele egyedül!

Ennek egyik oka, hogy a kiscicák hajlamosak a durvaságra játék közben. Mikor alomtársaikkal játszanak, karmolnak és harapnak, így hát előfordulhat, hogy a gyerekkel is hasonlóképpen viselkednek játék során. A cicának is meg kell tanulnia, hogyan játsszon, ehhez pedig érnie és fejlődnie kell.

Persze nem csak a cicák lehetnek durvák a játék során. A szabályok meghatározása során említettük, hogy a gyereknek is meg kell értenie: egy érző lénnyel játszik, akinek nem szabad fájdalmat okoznia.

Azt, hogy meddig nem hagyja egyedül a játék során a gyereket az állattal, az határozza meg, mennyi idős a gyerek, és milyen az értelmi fejlettsége. Általánosságban azt lehet mondani, hat éves korig célszerű felügyelni közös játékukat, idősebbeknél elég néha rájuk nézni.

Idővel a szabályok rögzülnek, a gyerek és a cica együtt nőnek fel, kapcsolatuk, a kötődés kettejük között különleges lesz, és életre szóló élményekkel ajándékozza meg a családot.

Ajánlott cikkek