Generációs szakadék macskáéknál

Az ön számára egy új cica egy új barát érkezését jelenti. Ám már önnel élő kedvence számára a jövevény csak egy betolakodó. Minden macska az egyetlen kedvenc szeretne lenni, minden figyelmet és szeretetet magának követelve.

A féltékenység bizony macskáéknál is előfordul!

Ám két cica is meg tud tanulni szépen együtt élni, feltéve, hogy a korábban önnel élő kedvenc számára a megfelelő környezetet biztosít az elfogadáshoz. Bár a macskák általában nehezen fogadnak el minden „betolakodót”, vannak fajták, melyek viszonylag könnyen alkalmazkodnak. Ilyenek a burmai, a perzsa, a maine coon, a ragdoll. Ők sokkal alkalmazkodóbbak, mint más fajtájú társaik és hamarabb alkalmazkodnak az új helyzethez.

A biztonság érdekében az új macskát meg kell vizsgáltatni állatorvossal, rendezni kell oltásait, különösképpen, ha kóbor állatként élt és át kell vizsgálni, nincsenek-e külső és belső parazitái, felső légúti fertőzése vagy egyéb betegsége. Ha mindezeken túlestek, már „csak” meg kell győznie kedvencét, hogy két macska mindig jobb, mint egy.

Milyen korú vagy nemű cica legyen?

Ideálisan a már ott élő és az új macska jól kijönnek. A új jövevény lehet fiatalabb és kisebb, és lehetőleg ellenkező nemű. Ha egyneműeket szeretne, jó, ha figyelembe veszi, hogy két nőstény mindig jobban kijön egymással, mint két kandúr, melyek hajlamosak lehetnek egymással szembeni agresszivitásra. Nem árt, ha a két állat természete hasonló, akárcsak energikusságuk. Egy idősebb cica, mely addig az egyetlen kedvenc volt, sokkal nehezebben fogadja el egy új macska jelenlétét, különösen, ha az egy örökmozgó, játékos kölyök. Másrészről azonban egy alomtársaitól éppen elválasztott apróság kifejezetten jó társ is lehet, hiszen hálás minden szeretetért.

Ha valamelyik állat utcáról befogadott, akkor élete tele van stresszel, számára egy másik macskával való élet bizony elég rémisztő lehet.

Hogyan reagálnak a macskák egy új jövevényre?

Egy új cica érkezése a családba még akkor is stresszel teli élmény a másik számára, ha mindent körültekintően előkészít. Az első néhány találkozást sziszegés és morgás kíséri, ami a a macskáknál a boldogtalanságot jelzi.

Soha ne kövesse el azt a hibát, hogy egyszerűen leteszi az új jövevényt a lakás közepére és bízik abban, hogy majd szépen megismerkednek az állatok. Sokkal valószínűbb, hogy egy ilyen helyzetben egymásnak esnek, vagy a már ott élő cica nemtetszését és elégedetlenségét a padló és falak megjelölésével fogja tudomására hozni.

Helyezze a két állatot külön szobába, a szagokat zokniján vagy egy ócska törülközőn ismertesse meg velük. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a cicák szőréhez dörgölni a rongyot és azt a másik szobájában elhelyezi, nem túl távol az eledeles tálkától. Minden egyes alkalommal, mikor egy kis ismerkedésre összeengedi őket, legyen ott és ügyeljen, ne történhessen baj.

két cica összebújik

Tartsa észben a területre vonatkozó igényeiket!

A macskák nem szeretik a változásokat, még egy új bútor beszerzését is a területükbe való durva beavatkozásnak érzékelik. Így tehát egy új macska érkezése a családba mindig szorongást, zavarodottságot von maga után.

Macskánként egy alomtál legyen a lakásban, de nem árt plusz egyet beszerezni, és figyeljen arra, hogy a már ott élő cica boldogtalanságát nem az alom elkerülésével és a szobatisztaság bojkottálásával jelzi-e.  Még ha nem is mutatja az állat, egy új jövevény érkezése szorongást vált ki belőle, ezért foglalkozzon vele kicsivel többet, játsszanak, vagy egyszerűen csak simogassa, ahányszor csak kéri.

A két macska összeszoktatása

Azzal, hogy a rongyok által a két macska megismerte egymás illatát, már a személyes találkozás előtt némiképp ismerősök lettek. Hagyja, hogy régebben önnel élő kedvence a nyitott ajtóból megszemlélhesse az új jövevényt néhány alkalommal. Ez után már engedheti, hogy megszaglásszák egymást. Valószínű, hogy mindezt égnek meredő farokkal teszik, bámulva a másikra. Adjon nekik egy játékot, amivel tudnak közösen is játszani, ám ha úgy látja, a kettő közül bármelyik is stresszel, vigye vissza őket saját szobájukba és később próbálkozzon ismét.

Az agresszió legyőzése

Ha bármelyik cica fülét hátracsapva hörög, morog, kezdjen el tapsolni, hangosan beszélni, hogy elvonja a figyelmüket. Így elkerülheti, hogy összecsapjanak. Amennyiben ez nem működik, különítse el őket ismét, és egy nap elteltével próbálkozzon ismét. 

Összeismertetésük akár néhány hetet vagy egy hónapot is igénybe vehet. Ha az egyik macskának agresszív az alaptermészete, akkor könnyen rátámadhat a másikra, ennek következtében az megijedhet, elbújhat.

Amennyiben mind a kettő agresszivitást mutat, különösen, ha mind a kettő kandúr, akkor bizony totális háborúra számíthat. Egy idő után azonban el fogják fogadni a tényt, hogy egy másik macskával kell megosztaniuk territóriumukat, megtanulják egymás elfogadását, mégpedig harcok nélkül, és lassanként hűséges társakká válnak, egymást mosdatva, egymással játszva élve napjaikat. Ám ehhez idő kell és sok-sok türelem, amit ha meg is kell osszon kettejük között, ezt idővel tudomásul veszik.

Ajánlott cikkek