Hogyan szelidítsünk macskát?

Egyetlen gazdi sem szeretné, ha a cicája félne az emberektől, esetleg agresszívan fordulna mindenki felé, beleértve a gyerekeket, más cicákat vagy kutyákat is. A legjobb megoldás ennek elkerülésére, ha időben elkezdi a kölyök cica szocializációját.  

A kölyökmacska szocializációja erős és tartós hatást gyakorol az állat személyiségére.

Ha a cica nagy és aktív családban nő fel, ahol különféle korú gyerekek, más állatok élnek, gyakoriak a látogatók, akkor felnőttként sokkal könnyebben fogadja el az idegeneket. Ellenben ha a cica csendes családban él, egyetlen gazdával, akkor felnőttként nagy valószínűséggel kellemetlenül fog reagálni idegenek érintésére és közeledésére.

Azt szeretné, hogy a cica szabadon és boldogan élje meg a szocializációt. Nem kell mást tennie, mint sok lehetőséget kínálni a kis állatnak, hogy játszhasson a legkülönfélébb emberekkel, barátságos cicákkal és kutyákkal. A legtöbb kismacska nem fél az idegenektől, így könnyű a dolog.

Higgye el, ezek a korai tapasztalatok nem csak sok mókát visznek az életükbe, de igencsak kifizetődőek.

Ha a cicának kölyökkorában rosszak a tapasztalatai, netán ijesztőek és félelmetesen, nagy az esély, hogy az állandósult félelemmé alakult idősebb korára.

Ne várjon, amíg sürgős állatorvosi ellátásra lesz esetleg szüksége az állatnak, már jóval korábban szoktassa az állatorvoshoz.

Ne várjon addig, amíg a bundája filcessé áll össze, vigye el időben kozmetikába vagy szoktassa az otthoni, rendszeres kozmetikázáshoz. Már a nehezen elkerülhető rossz tapasztalatok megszerzése előtt szoktassa az emberi kéz érintéséhez. Ahhoz, hogy később ne féljen az állatorvosnál, a kozmetikában és egyéb élethelyzetekben, ne ijedjen meg az idegen emberektől, ügyeljen arra, hogy mindezekhez élvezetes, kellemes módon szoktassa már apró kölyökkortól.

Azoknál a felnőtt macskáknál, melyek már félnek, ha idegent látnak, a szocializáció összetettebb feladat. Sokkal több időre van szükségük, hogy megbarátkozzanak az ismeretlenekkel. Ha a cica ideges, amikor idegenek vannak körülötte, kérje meg az embereket, ne közelítsenek az állathoz, mert csak még jobban megijesztik. Ne erőltesse a barátkozást! Hagyja, hogy az állat maga közeledjen.

Lehet, hogy ez órákba ellik, akár hetekbe is. De ha a macska a maga ütemében, saját módján közelíthet, és azt tapasztalja, hogy semmi rossz nem történik, akkor képes lesz a bizalmat kiépíteni magában az idegenek iránt. Kissé fel tudja gyorsítani az eseményeket, ha a macska éhes és hagyja, hogy az ismeretlen némi nagyon-nagyon vonzó falattal kínálja az állatot. Minden egyes lépés, amit a cica az ismeretlen felé tesz, jutalomfalatot érdemel. Mindez idő alatt ön is és a vendég is üljön nyugodtan és hagyja, hogy a cica közeledjen.

Minél éhesebb a macska és minél vonzóbb a falat, annál gyorsabban győzi le félelmét.

Amennyiben az állat annyira fél, hogy nem hajlandó enni idegen előtt, akkor a vendég legyen egy másik helyiségben, amíg a cica elfogyasztja a jutalomfalatot. Mindez persze csak akkor működik, ha a jutalomfalat csak akkor kerül elő, amikor az ismeretlen a házban tartózkodik. Amint a cica megszokja, hogy olyankor egyen, amikor ismeretlen tartózkodik a házban, akkor a vendég és a macska lassan közelíthetnek egymáshoz.

Az első héten, amikor még egymástól háromszobányira vannak, gyorsan elrepül, a következő héten már elég, ha csak két szoba választja el őket és így tovább, mígnem egy helyiségben is ellesznek. Ezután már csak egy lépés, hogy a jutalomfalatot a vendég öléből vegye el a cica, a végső cél pedig az, hogy az ismeretlen érintését is elviselje.

Ajánlott cikkek