Amikor kutya érkezik a cica mellé

Amikor úgy dönt, hogy kutya lesz az új családtag, érdemes kölyökkutyát választani. Mivel még nem üldözött cicákat, és nem is volt kellemetlen élménye velük, a kölyök könnyebben elfogadja a már ott élő macskát társként, ahelyett hogy ellenségnek tekintené.

Ráadásul a kölyköt könnyebb felügyelni és irányítani, arra nevelni, hogy barátságosan viselkedjen a cicával. Ám ne feledje, minden más állathoz hasonlóan a kölyökkutya is sok gondoskodást, figyelmet és nevelést igényel.

Azt se feledje el, hogy a macska korától és temperamentumától függően egy kölyökkutya akár zavaró tényező vagy komoly stressz forrás is lehet a családban élő négylábú számára.

Mikor a két állat először találkozik, legyenek mindannyian egy szobában, olyan helyen, ahol a cica nyugodtan el tud bújni, el tud szaladni, ha túl kíváncsi a kutyus. Üljön le és figyeljen, legyen nyugodt. Az állatok reagálni fognak az ön viselkedésére. Ha feszült és ideges, akkor azt érzik, valami nincs rendben, ám ha nyugodt, akkor nagy valószínűséggel ők is higgadtabban reagálnak az új helyzetre.

Ne kényszerítse őket az ismerkedésre, de ha az ismerkedés alatt jól viselkednek, mind a kettőt jutalmazza.

Az ön legfontosabb feladata, hogy a kutya orra és szeme biztonságban legyen. A cica képes egy pillanat leforgása alatt ugrani és belekarmolni az érzékeny kutyanóziba, még mielőtt a kölyök feleszmélne, hogy egyáltalán történt valami.

Kezdetben napi három-öt alkalommal, legfeljebb öt perces időtartamokra korlátozza az ismerkedést. Tanítsa meg a kölyköt, hogy nem szabad kergetni a cicát, de ne csapjon nagy hűhót, ha mégis így tesz, vagy azt gondolja, klassz játék van éppen folyamatban. Egyszerűen annyit mondjon neki, hogy „vége”, nyugodt, de határozott hangon, majd válassza szét őket. Ha túl sokat beszél, az a kölyök számára azt jelzi, ön megerősíti, sőt meg is jutalmazza a viselkedését.

Ha nincs ideje egy kölyök nevelésére, érdemes elgondolkodni egy felnőtt kutya örökbefogadásán. Persze mindenképp olyat válasszon, amely már élt együtt – és természetesen probléma nélkül – macskákkal. Nagyon fontos, hogy kiismerje az állatok személyiségét. Egy kijáró cica számára igazából könnyebb a választás, hiszen már többször találkozott különféle karakterű kutyákkal. Ha a macska félénk és csendes, érdemes egy nyugodt kutyatársat választani mellé. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a felnőtt, örökbe fogadott kutya is igényel nevelést és szocializációt!

Egy pár napig érdemes pórázra venni a kutyát, amikor a macskával találkozik. Minden barátságos és kedvesen érdeklődő viselkedést jutalmazni kell, a nem megfelelő reakciókat pedig korrigálni.

Mindig olyan helyen történjen az ismerkedés, ahol a macskának van lehetősége elbújni olyan helyre, amit a kutya nem ér el.  

Sétáljon körbe a kutyával a szobában, engedje, hogy arra és oda menjen, amerre és ahová akar, de ne engedje el a pórázról, nehogy elkezdje kergetni a cicát.  Ha a macska nem akarja a kutya közelségét, úgyis el fog bújni egy biztonságosnak érzett helyre. Adja meg neki a lehetőséget, hogy akkor és úgy közeledjen a kutyához, amikor és ahogyan ő szeretne, és érezhesse, el tud menekülni, ha nem érzi biztonságosnak a helyzetet.

Olyan gyakran ismételje a pórázos ismerkedést, ahogy csak tudja, amíg a két állat úgy nem érzi, biztonságban vannak egymás közelében, és amíg kedvezően nem reagálnak a másik megjelenésére. Ne próbálja siettetni vagy kényszeríteni az ismerkedést, a barátkozást. Pontosan érezni és tudni fogja, mikor van ideje a rövid, felügyelt együttléteknek, játéknak.

Ajánlott cikkek