Hogyan szoktatható le a kutya a macska üldözéséről?

A gazdák gyakorta szembesülnek a legendás kutya – macska barátsággal. A kutya üldözi a macskát, át az egész házon, még akkor is, ha van játszótársa és temérdek játéka, amivel el tudná foglalni magát. Előfordul, hogy ez a magatartás egészen hirtelen jelentkezik.

Hogy miért, nehéz megmondani.Először is az a kérdés, hogy ki volt előbb a családban. A kutya vagy a macska? Vajon kutyája eleget mozog?  Nem féltékeny azért, mert újabban ön többet foglalkozik a cicával, esetleg pusztán csak azért, mert a macska erőteljesebben és intenzívebben, erőszakosabban követeli ki a figyelmet?

Persze van gyakorlati megoldás is. Amint a kutya elkezdi üldözni a cicát, terelje el a figyelmét. Minél hamarabb észreveszi magát a szándékot, annál jobb, hiszen akár a tényleges űzés megkezdése előtt közbe tud lépni. Minél előbb kapja el – virtuálisan vagy ténylegesen – a grabancát, annál jobb eredményt ér el hosszú távon.  Tehát elsősorban saját magát kell treníroznia, mégpedig arra, hogy észrevegye, amikor a kutya még csak készül a cica üldözésére.

Amint látja, hogy az eb elkezdi a macskát figyelni, azonnal és határozottan hívja magához vagy tapsoljon egy nagyot. Ha önre néz vagy odafordul, jutalmazza és dicsérje meg. Meg kell tanítania neki, hogy ez a viselkedés a számára sokkal előnyösebb, hiszen ezért jutalom jár, míg a másik a gazdából ellenérzést vált ki.

A kutyák legtöbbje valamikor rákap a macskák üldözésének ízére. Ne engedje, mert komollyá válhat a helyzet!  Éppen ezért a következetesség igen fontos, ahogy az is, hogy semmiképp ne tolerálja és ne nézze el a nem elfogadható viselkedést.

Amennyiben nem volt elég figyelmes és az üldözés már elindult, menjen a kutya után és a hangját használja a viselkedés korrigálására. Meg kell értetnie vele, hogy ez a viselkedés az ön számára elfogadhatatlan és azonnal abba kell hagynia.

Amint elkapja a kutyát, vigye egy üres szobába, vagy tegye a szállítódobozába egy pár percre. Nem kell túl hosszú ideig mutatnia felé haragját, de tudnia kell, hogy a macska üldözése komoly következményekkel jár. Ha korábban már megtanította a kutyának az alapvető engedelmességi feladatokat, ismeri a parancsszavakat, akkor a visszahívást használja ilyen esetben.

Persze nagy valószínűséggel sima gyakorlási helyzetben könnyebben megy a visszahívás, mint amikor a kutya épp nagy elánnal üldözi a macskát. Ám ha jól felépíti a tanítást, a kutya tudja, hogy jutalom jár az utasítás pontos és azonnali végrehajtásáért, ráadásul rendszeresen ismétlik a feladatokat, jó eséllyel fog működni ilyen éles helyzetben is.

Ne feledkezzen meg arról, hogy a megfelelő viselkedést jutalmazza. Minden alkalommal, amikor a cica besétál és a kutya nyugton marad, jutalmazza meg és dicsérje. Ez a módszer segít a két állat közötti pozitív kapcsolat kiépítésében, ráadásul azt is megtanítja a kutyának, hogy amikor a macska a közelben van, önre figyeljen ahelyett, hogy vágyának engedelmeskedve üldözni kezdje.

Vegye komolyan a problémát! A macska játékosnak tűnő üldözése bizony könnyen átfordulhat ragadozó viselkedésbe, és akár tragédia is lehet a vége.

Ajánlott cikkek