Kölyökkutya érkezése a családba

Jó lenne egy kiskutya! Hiszen olyan édes, jó lenne gondoskodnia egy aprócska lényről, kipróbálni, milyen a nevelésben. Esetleg magányos, és szeretné életét egy négylábú társsal megosztani. Vagy a gyerekek vágynak már egy kisállatra. Egyszóval - elgondolkodott azon, hogy jó lenne egy kutya.

Segítünk a döntésben! Van egy pár kérdés, amelyre érdemes őszinte választ adnia, mielőtt belevág a nagy kalandba!

A megfelelő választás

Milyen az életvitele? Aktív, és éppen ezért szeretne belekóstolni a kutyás sportokba is? A kutya naponta több mint négy órát magában lesz? Ha igen, van olyan barát vagy családtag, aki ki tudja vinni ebben az időszakban? Várható-e változás az életében az elkövetkező időszakban? Ha igen, gondolja át, hogy a kutya akkor is belefér-e az életébe. Vannak gyerekei? Kan vagy szuka kutyát szeretne-e? Nézzen utána azoknak a fajtáknak, melyek tetszenek, kutasson, kérdezzen!

Van-e elég ideje és türelme egy kölyökhöz?

Egy kölyökkutya sok időt igényel, játszani kell vele és bizony megtanítani temérdek dologra.

Mindemellett a szőrápolás is időt vesz igénybe, ehhez pedig szoktatni kell.

Figyelje meg, hogy a gyerekei hogyan viselkednek a szomszédok vagy a barátok kutyáival. Nagyon fontos, hogy az ifjabb családtagok elfogadóak, kedvesek és érzékenyek legyenek a kölyök igényeivel és életmódjával szemben.

A kutya szükségleteinek megfelelő fizikai és szellemi stimulációt tudja-e biztosítani?

Egy átlagos kutya számára napi 40-60 perc sétát és játékot kell biztosítani. Egyes fajták azonban ennél sokkal többet igényelnek. Ha tisztában van a fajták igényeivel, megtalálhatja a módját annak, hogy a kutya kifejezésre tudja juttatni szükségleteit.

Megengedheti magának a költségeket? Ne feledje, költenie kell a kutya eledelére, az állatorvosra, játékokra, szőrápolásra. Alapvető szabály: minél nagyobb a kutya, annál nagyobb a számla végösszege.

Volt-e már korábban kutyája?

Még ha volt is, jó ötlet lehet újra elolvasni olyan könyveket, melyek a kölyökkutyák tartásával, nevelésével foglalkoznak. Egy kis memóriafrissítés sosem árt, és így alaposan fel tud készülni az úk családtag érkezésére. Jó ötlet lehet a kicsit kutyaoviba beíratni, érdeklődjön időben, mikor indulnak kurzusok a közeli kutyaiskolában. A kutyaovi jó lehetőség a kölyök számára, hogy idegen emberekkel, más kutyákkal szocializálódjon.

Elég hely van a lakásban/házban?

Egy kis ház nem nagy gond, amíg a kutyát elegendő mentális stimuláció éri. Tehát játszani kell vele, sokat sétálni és mozogni, esetleg közösen sportolni.

Írja össze a kérdésekre adott válaszait, és azok alapján próbálja meg kiválasztani, mely fajták valók önnek, önöknek. Csak ez után, a szűkített lista alapján döntsön, hogy melyik az a fajta, amelyik tetszik.

Hiszen elképzelhető, hogy aprócska lakásban él, nagyon elfoglalt a munkájával, még soha nem volt kutyája, ám önnek mégis egy tibeti masztiff tetszene. Nos, nem lesz hozzáértő ember, aki ezt a fajtát ajánlaná. Érdemes tehát előbb a lehetőségeket felmérni, és csak utána válogatni, tetszik - nem annyira tetszik alapon.

Ajánlott cikkek